fbpx

ВИЕНА – КАКВО ДА ВИДИМ В АВСТРИЙСКАТА СТОЛИЦА ЧАСТ II (ВИДЕО)

ВИЕНА – КАКВО ДА ВИДИМ В АВСТРИЙСКАТА СТОЛИЦА ЧАСТ II (ВИДЕО)

Виена и нейното гостоприемство е известно по целия свят. Световното изложение от 1873 година край Пратера бележи раждането на модерния градски туризъм. Световният панаир превръща австрийската столица в космополитен град с нова идентичност и дух, движен от градското планиране, както и в разрастващ се център на икономически, културен, политически, социален и технически модернизъм.

Библиотека на Виенския икономически университет
Библиотеката на Виенския икономически университет, която се намира близо до Пратера

За много туристи разходката с файтон с два коня е един от акцентите при посещението им в столицата ( видео част 1 ). Повече от 1000 файтона пътуват във Виена между 1860 и 1900-та година. Днес е трудно да си представим градския пейзаж без виенските фиакери. Каретите са разположени около най-известните площади в града. Кратката обиколка излиза 50 евро, а по дългата стига до 100.

разходка с файтон във Виена

ВИДЕО ЗА АВСТРИЙСКАТА СТОЛИЦА ВИЕНА ЧАСТ 2:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам.

Ресторант Figlmüller в центъра на Виена

Тръгвам към ресторанта, където можете да опитате оригиналния Виенски шницел. Историята му започва, когато Йохан Фиглмюлер открива първата винарна през 1905-та година. Точно зад ъгъла на катедралата Свети Стефан той създал място, където хората пият, разговарят и се хранят. И така вече 117 години неговото домашно вино е перфектният акомпанимент към специалния виенски шницел.

Figlmüller
Виенски шницел, който може да опитате в култовото заведение Figlmüller

В световноизвестния дом на шницела, идват знаменитости, местни жители и туристи, за да се насладят на добрата храна. И това в никакъв случай не е реклама. Всеки в града ще ви посочи заведението, при молба да ви упъти към най-доброто място за шницели в града.

Компания на ястията прави уникалната картофена салата, която със сигурност трябва да опитате като гарнитура към основното. На вкусната храна трябва да се отдадеш изцяло, да се потопиш в атмосферата и да се насладиш на момента. Цената на порция виенски шницел е 20 евро, а на чаша традиционно червено вино – 5 евро. Менюто включва богата бирена селекция, сочно печено говеждо и лук на скара, както и домашно приготвени настъргани палачинки кайзершмарен. А като стана въпрос за десерт, нямам търпение да го опитам и то не само веднъж, а няколко пъти. Затова ставам и тръгвам към емблематичните виенски сладкарници на лов за сладко.

десерт Виена

Десерт Kaiserschmarrn ( Кайзершмарн )

Един от задължителните десерти, които трябва да опитате е Кайзершмарн. Kaiserschmarrn  е леко подсладена палачинка, направена от сладко тесто с помощта на брашно, яйца, захар, сол и мляко, изпечена в много масло. Общоприето е, че ястието е приготвено за първи път за австрийския император Франц Йосиф I. Той обожавал тази пухкава настъргана палачинка. Според историята той и съпругата му пътували из Алпите. Спрели в дома на един фермер за обяд. Домакинът бил толкова нервен, че хвърлил всички най-фантастични съставки, които имал в тиган, за да направи вкусна палачинка. Поради нервността и треперещите си ръце той развалил палачинката. Надявайки се да прикрие бъркотията, я покрил със сладко от сливи. За щастие кайзерът се влюбил в десерта. Според друга популярна история,  съпругата му била толкова лош готвач, че даже не можела да обърне добре палачинка. Затова я накъсвала на парчета и сервирала на кайзера със сладко.  

Кайзершмарн Виена

Обикновено към десерта се добавя ябълков сос или боровинков сос. Името на десерта идва от думите Kaiser (император) и Schmarren (бъркано или настъргано ястие). Schmarren също е разговорен израз и означава дреболия, мишмаш, бъркотия. Палачинката се нацепва с две вилици на парчета, докато се пържи и обикновено се поръсва с пудра захар, след което се сервира гореща с ябълков или сливов сос или различни плодови компоти, включително сливи, червени боровинки, ягоди или ябълки. 

Kaiserschmarrn Demel Виена
Едно от най-вкусните места за Кайзершмарн във Виена е в сладкарница Demel

Изкуството

От великолепните барокови сгради до „златния” сецесион и най-новата архитектура. Градът очарова с културното си разнообразие. Столицата, в която няма как да скучаеш. Задължително трябва да видите сензационния арт район в близост до Императорския дворец, наречен квартал на музеите. Стотици шедьоври на австрийското модерно изкуство, събрани от страстния любител д-р Рудолф Леополд, са изложени в музея Леополд. Вечер вътрешният двор на групата от музеи се превръща в парти зона, където младите хора се събират на по чаша вино, хапване, хубава музика и светлинни и Диджей шоу програми.  

Във Виена има много интересни места, като това, където може да опитате и да се стоплите с чаша горещ глювайн
Чаша горещ глювайн

Може да гледате първата част за Виена тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d