fbpx

Живата богиня Кумари – Катманду, Непал (видео)

Живата богиня Кумари – Катманду, Непал (видео)

Живата богиня Кумари е митично същество от непалския фолклор. Традицията датира от X век и е свързана с женските енергии шакти. Кумари са живи богини, които притежават специални сили. Могат да лекуват болните, изпълняват конкретни желания, благославят за закрила и просперитет. Те притежават силата да правят връзка между света на живите и света на божественото. Кумари означава момиче – девица. Избират се момиченца на възраст между 4 и 5 години и ги подлагат на страховити изпитания, които да отсеят всички, освен една – следващата богиня Кумари. Елате с мен, за да разберете повече за тази хилядолетна традиция.

Живата богиня Кумари
Живата богиня Кумари. Снимка: AP Photo/Binod Joshi)

Домът на Живата богиня Кумари

Една от най-интересните сгради на площада Дурбар в Катманду е домът на живата богиня Кумари. Построен от крал Джая Пракаш Мала през 1757 година, Кумари Гар е пример за великолепната архитектура на Непал със сложните си дърворезби на богове и различни символи. Кумари Деви или Живата богиня, е традицията за почитане на избрана девица като проявление на божествената женска енергия.

жива богиня Непал

Смята се, че момичето е обладано от богинята Таледжу. Думата Кумари произлиза от санскрит и означава принцеса. Според традицията Кумари е момиче в предпубертетна възраст, избрано от кастата Шакя на непалската неварска будистка общност. Твърди се, че само един поглед към Кумари носи късмет за цял живот. Тя  е единствената  жива богиня, почитана както от индуисти, така и от будисти.

Видео за Живата богиня Кумари:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам.

Преводач Vasco Translator V4 за по-лесна комуникация в Непал!

Vasco Translator V4 е едно от най-популярните устройства за езиков превод в света! Той е малък, преносим и лесен за използване, което го прави идеален помощник за всички пътешественици, бизнесмени и всеки, който трябва да общува с хора, чиито език не говори. Това е незабавен преводач със 108 езика и доживотен безплатен интернет! Можете да го използвате навсякъде по света, а в Непал със сигурност ще ви бъде икзлючително полезен, за да се разбирате по-лесно с местните жители 🙂

Предимствата на преводач Vasco Translator V4

Всички устройства за превод, включително Google преводач на всеки мобилен телефон, разчитат на достъп до интернет или WiFi, за да могат да работят. Само продуктите на Vasco Electronics се предлагат със SIM карта, която осигурява безплатен и неограничен интернет за цял живот. Така можем да говорим като местни жители в около 200 държави без никакви допълнителни разходи!

Легандата за Живата богиня Кумари

Легендата разказва, че Живата богиня Кумари се появява след като един от кралете на Непал от 13 век, е комуникирал с богинята Кали. Но тъй кралят се почувствал сексуално привлечен по време на една от беседите с богинята Кали, тя се обижда и решава, че повече няма да общува с него. След 3-4 месеца обаче се явява в един от неговите сънища и му казва, че за да запаси своето кралство, кралят трябва да осигури приемник за богинята Кали, в който тя да се насили. Така избират малко момиче, в което другите мъже да не събират погледи и така се появява живата богиня Кумари.

Живата богиня Кумари
Снимка: Живко Константинов

Момичето трябва да бъде в отлично здраве, никога да не е проливала кръв или да е боледувала от някакви болести, да е без недостатъци и все още да не е загубила никакви зъби. Момичетата, които издържат тези основни изисквания за допустимост, се изпитват за батис лакшани или тридесет и две съвършенства на богиня. 

храм Живата богиня Кумари Катманду
Домът на Живата богиня Кумари в Катманду, Непал. Снимка: Живко Константинов

Критерии за избора

Тя е момиче, което се обикновено се избира на възраст 3-4 години, като трябва да отговаря на 32 критерия, като се започне от външна красота, да няма бенки, белези, да е с много тъмна черна коса, да е с дълги мигли, тоест най-красивите момичета започват да участват в конкурса за Жива богиня Кумари. Останалите от изискванията са поетично изброени. Като например: Шия като раковина; Мигли като на крава; Бедра като на елен; Гърди като на лъв; Глас мек и ясен като на патица. В допълнение към това тя трябва да има изящни ръце и крака и набор от двадесет зъба.

къща на Кумари в Катманду

Следващият етап протича, като се гледат нейните душевни качества. Момичето също се наблюдава за признаци на спокойствие и безстрашие. Хороскопът й се проверява, за да се гарантира, че допълва този на краля. Семейството й също се инспектира внимателно, за да се гарантира неговото благочестие и преданост към владетеля. Следват още по-строги тестове, за да се гарантира, че наистина притежава всички качества.

Най-голямото изпитание

Най-голямото изпитание идва по време на индуисткия фестивал Дашайн. В Каларатри или „черната нощ“ 108 биволи и кози се принасят в жертва на богинята Кали. Младият кандидат е отведен в храма Таледжу и пуснат в двора, където отсечените глави на животните са осветени от свещи и маскирани мъже танцуват наоколо. Ако кандидатът покаже страх по време на това преживяване се включва друг, който да опита същото. В следващия тест живата богиня трябва да прекара една нощ сама в стая сред главите на ритуално заклани кози и биволи, отново без да показва страх. 

Последният етап от конкурса е, когато се гледат нейната храброст и смелост, като за целта последните 4 до 6 участнички се затварят в тъмна стая, в която има глави на животни, пренесени в жертвоприношение. Те трябва да пренощуват в тази стая без да покажат никаква емоция.

Безстрашната кандидатка трябва да докаже, че притежава спокойствието и безстрашието, които са типични за богинята, която ще се всели в нея.  Последният тест е, че тя трябва да може да избере личните вещи на предишната Кумари от набор от неща, изложени пред нея. Ако успее, вече няма съмнение, че тя е избраницата. Момичето, което го направи се избира за следващата богиня Кумари! Като богинята Кали се заселва в нейното тяло. Тя остава там до навършване на 13-14 годишна възраст, след което се избира нова богиня. Доживотната пенсия на богинята е съвсем мъничка и не стига за нищо. Въпреки, че богинята учи по време на престоя си. След като напусне се опитва да се върне към нормалния начин на живот, колкото и да е трудно това.

Късмет за цял живот

Силата на Кумари се възприема като толкова силна, че дори един поглед към нея носи късмет. Тълпи от хора чакат под прозореца на Кумари в двора на къщата й с надеждата, че ще се появи на нейното малко прозорче.

прозорец живата богиня Кумари
Малкото прозорче на Живата богиня Кумари, от което се показва

Да видиш Живата богиня Кумари е истински късмет, тъй като излиза едва един, два пъти на ден, за да благослови хората, а нейното заснемане е абсолютно забранено!

снимането на живата богиня е забранено
Снимането на богинята и правенето на Tik tok е забранено!

Единствените нейни изображения са официално разпространените снимки в интернет пространството. Пазачи следят зорко да не бъде заснета от туристите. Нередовните й изяви продължават само няколко секунди. Въпреки, че стояхме над час, за да я видим, тя така и не се показа на прозореца. Година по-рано бях с приятел индиец. Тогава имахме огромния късмет да успеем да я видим.

Тя се показа, погледна ни, ние се поклонихме, след което Кумари се скри в покоите си. Вярва се, че ако Кумари остане безмълвна пред нейните поклонници, че това е знак, че желанията и молитвите им ще се изпълнят. Когато започне първата й менструация, се смята, че божеството напуска тялото й. Сериозно заболяване или голяма загуба на кръв от нараняване също причинява загуба на божеството.

дворец на Кумари в Непал
Вътрешният двор на дома на Кумари

ПЪТУВАМ ДО НЕПАЛ С ТРАВЪЛ АГЕНЦИЯ NIKONA, КОИТО СА СТРАХОТНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И НАПРАВИХА ПЪТЕШЕСТВИЕТО МИ НЕЗАБРАВИМО!

Резиденция на живата богиня Кумари в Катманду
Главният вход на Кумари Гар – домът на Живата богиня Кумари

Още материали за Непал можете да намерите тук:

Боднат ступа – видео

Сваямбунат – храмът на маймуните – видео

Покхара и езерото Фева – видео

Най-високият храм-пагода в Непал – видео

Катманду Непал
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language