fbpx

Покхара и езерото Фева, Непал. Бижуто на Хималаите (видео)

Покхара и езерото Фева, Непал! Още си спомням цветовете му. Смарагдово зелено, маслинено зелено, изумрудено зелено, ментово зелено, та през още няколко нюанса на зеленото в съчетание с пъстроцветните отражения на шарените лодки във водата.

Езерото Фева, Покхара, Непал.
Езерото Фева, Покхара, Непал. Снимка: Живко Константинов

А като плъзнаха едни облаци по небето и като започнаха да се кипрят и оглеждат в огледалното езеро… Направо разкошно. Отсреща Хималаите, като напудрени локуми, и те надничат във водата, сакън да не останат по-назад от небесните пътуващи кервани. Толкова много красота в една капка вода… Елате с мен, за да разгледаме отблизо втория по големина град след Катманду.

ВИДЕО ЗА ПОКХАРА И ЕЗЕРОТО ФЕВА, ЧАСТ 1:

Езерото Фева

Светлината беше леко приглушена. Езерото гладко като огледало, вятър никакъв, а в далечината птички подгласяха на звуците на потапянето на греблата във водата. Покхара дължи до голяма степен своята популярност именно заради очарователния сладководен клъстер от 9 езера. Фева е второто по големина езеро в Непал, като е най-посещаваното от всички на територията на страната. Езерото е с размери 4 и половина квадратни километра. На повечето места дълбочината му е около 9 метра, а в най-дълбоката си част достига до 23 метра!“ Основните източници на вода в езерото са от Харпан Хола и други по-малки потоци. Наред с това Покхара е зоната с най-много валежи в Непал, дъждовната вода също помага да се поддържа нивото на водата. Хората от Покхара я използват водата за производството на електричество. 

Цветни лодки в езерото Фева
Цветните лодки, с които може да се разходите в езерото Фева

Според легендата някога възрастна жена обикаляла около Фева, молейки се за храна. Никой обаче не й помогнал, нито я нахранил. Възрастна двойка обаче се смилила над нея и дала част от прехраната си. Оказало се, че предрешената жена била самата богиня Барахи. Ядосана от липсата на човечност богинята изпратила потоп към града. Водата заляла всичко, освен хълма, където изпратила двойката, за да ги спаси от бедствието. Всички се удавили, освен хората, помогнали на старицата. На това място, заобиколено от езерото, се намира храмът Тал Барахи, посветен на великата богиня. Прочутият храм на Тал Бахари е не само светилище на хиндуистки поклонници, но и най-доброто място за наблюдение на околните хълмове и селища.

ВИДЕО ЗА ПОКХАРА И ЕЗЕРОТО ФЕВА, ЧАСТ 1:

Покхара – „бижуто на Хималаите“

Спокойната красота на Покхара е била обект на вдъхновение за много пътешественици. Чистият въздух, впечатляващият фон от заснежени върхове, сини езера и заобикалящата го зеленина превръщат Покхара в „бижуто на Хималаите“. Долината Покхара – вход към района на Анапурна, е мястото, където много туристи намират своя Shangri-la.

Гледка към Хималаите
Гледка към величествените Хималаи. Снимка: Живко Константинов

Връх Мачапучаре

Фантастични гледки, които се разкриват към величествените Хималаи от Покхара, Непал! Призори тръгнахме към Сарангкот, за да наблюдаваме изгрева над Хималаите и внушителната гледка към върховете Анапурна I (8091м.), Анапурна II (7937м.), Анапурна III (7555м. ) и връх Мачапучаре, известен още като Фиштейл. Самото име Мачапучаре означава „рибешка опашка“ поради характерния двоен връх в най-високата му част. Почита се като изключително свещено място от местното население и е забранен за изкачване. Поради разположението си и изключително стръмните си склонове Мачапучаре се смята за един от най-красивите върхове в Хималаите, въпреки че не е особено висок в сравнение с околните върхове. Наричан е и „Матархорн на Непал“. На територията на Непал се намират 8 от 14-те най-високи върхове в света.

Гледка от Сарангот
Гледка към Хималаите от Сарангот

Пелена от гъсти облаци и мъгли бяха обвили цялата долина и върховете. Накъдето ти стига погледът нищо. Даже слънцето се срамуваше да се покаже. Така се беше завило в пухените въздушни одежди, че и лъч не ни разкриваше. Не се виждаше нито езерото, нито града, нито един връх от Хималаите. Всички се бяха заредили с телефони, фотоапарати и с по чаша горещ масала чай. 4015 Много от хората отправяха молитви времето да се смили над нас, а облаците да се разсеят.

Връх "Рибена опашка"
Острият като бръснач връх „Рибена опашка“. Снимка: Живко Константинов

Късметът да видиш Хималаите

С напредването на слънцето на небосклона и лекия вятър, облаците започнаха да изчезват.  Много хора се отказаха да чакат и започнаха да слизат от върха, на който се бяхме изкачили, за да посрещнем слънцето, което уж трябваше да окъпе в златна светлина нанизаните на огърлица върхове. Мъж от групата се забави, за да си купи сувенири. Всичко живо си замина, само няколко души чакахме да тръгнем към града. И точно в този момент късметът ни се усмихна.

Хималаи
Хималаите

Непрогледната картина се изпари, а на нейно място като с магическа пръчка се появиха те! Гордо извисяващите се над всичко гиганти! Боже, каква гледка, стоиш с подкосени крака и се чудиш сънуваш ли или виждаш част от рая! Ах, Покхара, какви тайни криеш. И на най-търпеливите ги разкриваш! Късмет е, казват местните – дали ще зърнеш върховете или не. Имало моменти, в които не се показват с дни. Друг път всеки ден били окъпани от светлина. Каквото ти е писано, това ще видиш!

Гледка към Хималаите от хотела в Покхара
Гледка към Хималаите от хотела ни. Снимка: Живко Константинов
Водопадът Дейвис

Известен сред местните като Патале Чанго (Падането в подземния свят), Дейвис или падането на Деви е свиреп водопад с огромна водна мощ. Кръстен е на швейцарската дама, която е била пометена след падане във водите му през 1961 година. Водопадът прорязва скалите, за да създаде сложни пещери и тунели по пътя си. Водата, която захранва водопада на Деви, идва от езерото Фева, което следва скалист поток, за да се спусне по водопада и да изчезне. 

Водопадът Дейвис в Покхара, Непал

Тунелът е дълъг приблизително 150 метра и минава на 30 метра под нивото на земята. След като излезе от тунела, водата преминава през пещера, наречена „пещера под земята“. Гуптешвор Махадев е светилище, посветено на бог Шива. До него се стига по стръмни стълби, а как изглежда отвътре няма как да ви покажем, тъй като снимането е абсолютно забранено. Според местните предания жената на Шива често го била ядосвала. Той намерил това скришно място и идвал, за да избяга от време на време от нея. За да не разбере локацията на тайното място хората забранили снимането, за да не стигнат до очите на скандалждийката и да нарушат спокойствието на Шива. Зад храма, посветен на божеството по малък проход се стига до вътрешността на водопада, но често тунелът е затворен за посетители по време на сезона на мусоните.

Храмът на хиндуистката богиня Биндхябасини

Най-старият храм в Похкара е посветен на хиндуистката богиня Биндхябасини, Бхагавати, за която се смята, че е богинята покровителка на града. Храмът е разположен на върха на малък хълм, като седи спокойно сред древния оживен пазар, гледайки към Хималаите.  Насред хаоса на Покхара, храмът предлага глътка чист въздух. Главният храм е посветен на богинята Биндхябасини, която е въплъщение на Кали. Има по-малки храмове на богинята Сарасвати, Шива, Ханамун и Ганеша. Храмът е почитан както от индусите , така и от будистите . Смята се, че молитвите тук никога не остават без отговор, заради силата и  благодатта на Басини. Тук също се извършват много жертвоприношения с животни.

храм на Биндхябасини в Покхара
Жени почистват свещниците на храма

Преди да влезем в храма Бинде Басини в Покхара, посветен на красивата богиня-воин Дурга, трябваше да се събуем боси. Едва пристъпили прага на площада с молитвените олтари, попаднахме на церемония, на която млада двойка се вричаше във вечен съюз. Майката намести шапката на сина си и даде благословията си. Близките им наблюдаваха със затаен дъх.

Сватба в храм в Покхара
Майката дава благословията си на младоженците

Непал – красивата и мистична страна, която впечатлява очарователна и богата култура, с гъсти джунгли, фантастични планински върхове, екзотична дива природа и неповторима топография. Непал създава приказни спомени и уникални моменти, които да запечатаме на пощенска картичка. Зад ъгъла жена прибираше изгорелите свещи, а щом доближих, ароматните пръчици нахлуха през ноздрите ми. Обърнах се, а на хоризонта към Хималаите, камбани се поклащаха без да издават и гък.

камбани храм Покхара
Камбаните, които гледат към Хималаите
Храмът на Шива

Тогава чух мъж да изрича звънливи мантри от храма на Шива. В него поклонници тъкмо излизаха с жълти точки на челата. Любопитен и аз пристъпих до монаха. Подаде ми чаша с вода. Докато изричаше непознатите за мен индуистки заклинания, трябваше да изливам водата над по-голям съд, в средата на който беше поставен черен камък. Около него плуваха различни видове цветя. Мъжът поръси главата ми със светената вода и листенца цветя, потопи металната пръчица в оранжевата смес и постави точката между очите ми. Поклони се, подаде цвете от златната купа и ме отпрати с усмивка. Оранжевият цвят е свещен и използван за пречистване и благословия. От точката се носеше ароматът на благоуханни масла.

Хукнах по стръмните стълби, защото вече закъснявах. Кратка среща в един толкова непознат свят, а в същото време толкова близък до сърцето… Дано сте усетили миризмата на пръчиците, които хималайските ветрове са разпратили във всички посоки на планетата!

Жена свещи храм Покхара
Жена прибира изгорелите молитвени свещи

Непал – красивата и мистична страна, която впечатлява очарователна и богата култура, с гъсти джунгли, фантастични планински върхове, екзотична дива природа и неповторима топография. Непал създава приказни спомени и уникални моменти, които да запечатаме на пощенска картичка.

Езеро Фева, в Покхара, Непал
Езерото Фева, Непал. Снимка: Живко Константинов
Пътувам до Непал с травъл агенция NIKONA, които са страхотни професионалисти и направиха пътешествието ми незабравимо! Можете да видите екскурзиите, които организират на сайта им, като кликнете върху Никона!

Още за Непал можете да прочетете тук:

Бактапур – най-високичт храм-пагода в Непал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language