fbpx

Санторини, Гърция. Фабрика за незабравими спомени (видео)

Санторини, Гърция. Калдерата на острова предлага най-драматичните гледки към морето, които някога сте виждали. Огромните скали са подредени сякаш в редици на сцената и чакат да бъдат осветени от червеникаво-оранжевите багри на слънцето. Завладяващата гледка към залеза в селцето Ия, минималистичната цикладска архитектура, луксозните хотели с малки басейни и джакузита, драматичният скалист пейзаж ще ви оставят без дъх.

Ия, остров Санторини. Снимка: Живко Константинов
Ия, остров Санторини. Снимка: Живко Константинов

Всички са наскачали по палубите и се наслаждават на гледките, защото навигацията точно преди пристигане на острова, е определяна за една от най-атрактивните в световен мащаб! Туристите нямат търпение и да станат свидетели на един от най-известните залези в света – този, наблюдаван от живописното селце Ия, кацнало на скалите.

Залезът на остров Санторини, селцето Ия
Залезът на остров Санторини, селцето Ия. Снимка: Живко Константинов

От него се разкриват магическите цветове на залеза, който потъва в Егейско море. Природен спектакъл, за чиито първи редове се надпреварват стотици туристи от цялото земно кълбо! Вълнуващите гледки от залеза ще ви покажа след малко. Елате с мен, за да разгледаме това природно бижу.

ВИДЕО ЗА ОСТРОВ САНТОРИНИ, ЧАСТ 1:

Стоях нетърпеливо пред отворената врата на кораба, втренчен в пъстрите вулканични скали на един от най-забележителните острови на планетата. Мъж от екипажа, подпрял се на стоманата, също не откъсваше поглед от надвисналите над морето грамади. Стоиш и зяпаш, сякаш никога не си виждал хилядите снимки, картички и изображения на варосаните къщички, сини куполи и камбанарии, накацали по отвесните стени. Ти си там долу и надничаш там горе… Голяма красота и определено усещането да видиш острова от кораба е несравнимо пред това просто да кацнеш със самолета.

Гледка към Санторини от круизния кораб на Celestyal cruises. Ия, остров Санторини. Снимка: Живко Константинов

ВИДЕО ЗА ОСТРОВА, ЧАСТ 2:

Санторини и неговото минало

Санторини, известен от древността като Тира, е един от малкото активни вулкани на гръцка и европейска земя. Островите, които образуват Санторини, са възникнали в резултат на интензивна вулканична дейност. Настъпили са дванадесет огромни изригвания, приблизително по едно на всеки 20 000 години, като всяко силно изригване причинявало срутването на централната част на вулкана, създавайки големия кратер.

Неа Камени, Санторини
Гледка към Неа Камени. Снимка: Живко Константинов

Смята се, че най-големият взрив бил многократно по-силен и от най-голямата атомна бомба. Следствие на това се появяват Санторини, Тиразия, Аспронизи и „изгорелите острови“ Нея Камени и Палея Камени. Това бедствие може би е било основната причина Платон да пише за изгубената Атлантида, за която се смята, че се е намирала именно по тези ширини.

ВИДЕО ЗА ВУЛКАНИЧНИЯ ОСТРОВ, ЧАСТ 3:

Разположен от южната страна на Егейско море, Санторини е част от Цикладските острови. Санторини е прекроен след огромното изригване на вулкана, настъпило през 17 век пр.н.е. Именно то е оформило спиращата дъха калдера. Санторини се гордее с уникален пейзаж, който присъства в почти всяка световна класация на най-невероятните места в света! Изстиналата лава, невероятните бели, червени и черни вулканични плажове и, разбира се, кратерът на вулкана в Неа Камени, напомнят за произхода на острова и са сред най-интересните съкровища на острова. Грандиозните скални образувания и впечатляващите лунни пейзажи на най-младата вулканична земя в Източното Средиземноморие, ще ви изумят!

Залезът в селцето Ия

Гърците са го измислили! Ама не залеза, а желанието да го видиш, да го притежаваш, да го запечаташ на снимка, в телефона, в спомените си. За първи път ми се случи да се „боря“, за да го видя. През активния летен сезон на Санторини е пълно с туристи! Понякога, за да се добереш до гледка, трябва да се пребориш с всички този народ, така че се заредете с търпение, може би някъде ще трябва да се сръгате с лакти с някой нахален турист, но за хубава гледка ще трябва да чакате много време, пригответе си нервите, ако не искате това да се случи трябва да дойдете рано през юни или в края на септември и октомври месец!

Залез Ия Санторини
Залез в Ия

Стотици туристи от всички краища на света бяха окупирали всеки свободен сантиметър на Ия – мястото на Санторини, където залезът наистина е вълшебен. Невероятна гледка, превърната в бизнес за милиони. Гърците са го измислили, не залеза, а фабриката за красиви спомени, от които печелят милиарди всяка година. Ина Георгиева, с която бях на острова, нарече Санторини „Индустрия на залеза“. И с право! Сигурно ви звучи безумно, но е самата истина. Хора по первазите, фасадите, оградите, заведенията, улиците, покривите – навсякъде всички в очакване на залеза.

Още интересни места в Гърция можете да откриете в линковете:

Остров Миконос – видео

Остров Делос – видео

Остров Кефалония – видео

Остров Крит – видео

Гръцките Малдиви – видео

Остров Родос – видео

Плаж Превели, остров Крит – видео

Плаж Кедродасос, остров Крит – видео

Фискардо, остров Кефалония

Пещерата Мелисани, остров Кефалония – видео

Храмът на Посейдон на нос Сунион

2 Comments

  1. Vladislav Trifonov
    16.01.2024 /

    А тези снимки през коя Календарна част на годината и съответно през кой годишен сезон са правени?
    Много е красиво!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language