fbpx

МЕЛИСАНИ – ПЕЩЕРАТА НА НИМФИТЕ НА ОСТРОВ КЕФАЛОНИЯ (ВИДЕО)

Пещерата Мелисани, остров Кефалония, Гърция

Видео, което направих в пещерата:

Удивителната пещера с езеро Мелисани

Мелисани – пещерното езеро на древногръцките нимфи e най-популярната забележителност на острова. Мястото е открито случайно през 1951 година от спелеолога Янис Петрохилос. След земетресение част от покрива се срутва, слънчевата светлина прониква и превръща водите на езерото в истинска магия за очите. Лъчите се разпиляват по повърхността и се отразяват в кристално чистата вода, като я оцветяват в различни нюанси на синьото. Неоновото тюркоазено сияние впечатлява всеки посетител!

Отворът, през който влиза слънчевата светлина

Легендата

Мелисани е свързана с Древногръцката митология. Има доказателства, че мястото е било изпозлвано за религиозни цели. Изследователи са намерили различни артефакти. Сред тях са дървени лампи, плочи и фигури на нимфи, както и фигура на бог Пан, датирани към III и IV век пр. н. е. Според легендата езерото е лобното място на нимфата Мелисани. След като богът на пещерите и покровител на пастирите – Пан не отвърнал на чувствата ѝ, от мъка тя започнала да плаче. От сълзите ѝ се появило езерото, в което заради несподелената любов, се удавила. За това мястото носи нейното име.

Пещерата Мелисани, остров Кефалония, Гърция

Кой е бог Пан

Бог Пан

Още като дете приличал на коза – бил обрасъл с косми по цялото тяло, с кози рога и крака и копита, с брада и с опашка. Майка му щом го родила се изплашила и го подхвърлила, но Хермес го намерил и занесъл повит в заешка кожа на Олимп. На него били посветени планинските пещери. Самият той живеел в пещера на планината Ликей в Аркадия. Там танцувал с Ехо и другите планински нимфи. Пиндар го нарича най-съвършения танцьор сред боговете. Покровителствал пастирите, стадата, ловците, пчеларите и рибарите. Влюбил се в нимфата Сиринга и дълго я преследвал, докато тя, за да се предпази от него, се хвърлила в аркадската река Ладона, където майка ѝ я превърнала в тръстика. От нея Пан направил овчарска свирка, носеща името на нимфата. Със свиренето си забавлявал нимфите и дори дръзнал да се състезава с Аполон, но бил победен по свирене от всеизвестния бог на изкуствата. Често стряскал и изкарвал акъла на хората. Оттам произлиза и думата паника.

Съвършена като кристал вода

Водата в езерото е смесена наполовина – солена и изворна. Толкова е чиста, че буквално може да видиш дъното, което на места достига 40 метра. В зависимост от слънцето водата променя цвета си – от синьо до толкова тъмно, че чак до черно.

През 1963 г. пещерата и езерото са проучени изцяло, след което мястото е отворено за посетители. Построен е малък тунел, по който хората да стигат до лодките, с които да се разходят в пещерата.

Тунел отвежда туристите до лодките

Лодките

Пещерата можете да разгледате единствено с лодки. Те са няколко. След като се събере група до 10 души, лодкарите тръгват към откритата част на пещерата, осветена от слънчевите лъчи. След няколко снимки време лодката ще ви отведе до втората част, където ще се насладите на огромни сталактити, сталагмити и други пещерни образувания.

Между двете камери на B-образната пещера има малко островче. Докато бяхме вътре на него имаше сватбена фотосесия. Само мога да си представя какви уникални снимки за спомен ще си имат младоженците. За това мисля, че се дължи отделна такса.

Пещерата Мелисани, остров Кефалония, Гърция

Цялото удоволствие с лодката не трае повече от 15 минути от качването до връщането в началото на тунела. Такива са разпоредбите на местната управа. Имайте предвид, че дори няма да усетите колко бързо е минало времето, така че го имайте предвид, ако искате да направите много снимки и видео! Трябва да знаете също, че спотът за снимки отгоре е затворен за посетители, защото има опасност от струтване. Снимането с дрон е абсолютно забранено, а долколкото разбрах има и сериозни глоби за нарушителите.

Къде се намира

Пещерата се намира само на 2 км. от пристанищното градче Сами. Близо е и до Agia Efimia. А от столицата Аргостоли е на близо час с автомобил

Кога е най-доброто време за посещение

Най-доброто време за посещение е в месеците юни, юли и август. Водата е най-красива между 10:30 и 14:00, когато от покрива прониква слънчевата светлина.

Входни такси

За възрастни таксата е 6 евро

За деца и хора над 65 години – 4 евро

В цената е включена разходката с лодката! Преди е имало часове, в които плуването в езерото е било позволено. Но вече това е забранено. Не се допуска внасянето на храни и напитки.

Работно време

Пещерата е отворена за посетители всеки ден от 10 до 16 часа.

Ако сте на остров Кегалония, не пропускайте да се насладите на уникалната пещера с езеро Мелисани! Преживяването си заслужава!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language