fbpx

Историята на първия български шоколад (видео)

Историята на първия български шоколад – разказ в снимки и видео

Снимка: личен архив Лина Пеева. Копирането без разрешение е забранено!

В Световния ден на шоколада – 7 юли, Ви каня на едно пътешествие в миналото. У нас някога шокоалдът бил заклеймен от църквата, като „гнусно и отвратително дяволско творение“. Оприличаван бил даже на сапун. Предизвиквал смут в хората, които се чудели да го пият или да го ядат направо с „хартишката“. За историята на първия дръзнал българин да произвежда какаовото вълшебство, ще научим във видеото, което направих преди около 12 години. Какви фабриканти е имало, какви смели и интелигентни хора! Отделете 16:33 мин. от времето си! Хващам се на бас за един шоколад, че не сте чували тази история!

ВИДЕО:

Велизар Пеев – „Царят на шоколада“

Велизар Пеев. Снимка: личен архив Лина Пеева

Този, който пръв дръзва да произвежда шоколад в страната ни е Велизар Пеев. Роден в Чирпан през 1859 година. Завършва Военното училище и излиза оттам с първи офицерски чин. През 1884-та младият Велизар е изпратен в Русия да учи в Тулския оръжеен завод. Там го сварва и избухналата година по-късно Сръбско-българска война. Пеев е призован и изпратен в сраженията. На 38-годишна възраст, когато очаква да бъде повишен в чин „генерал“,  подава рапорт за освобождаване, като една от причините е възникналият конфликт с Фердинанд. След напускането му работи като предприемач в изграждането на южнобългарската железопътна линия, а след това и на мостове и пътища. Но тази работа, види се, не му допада, затова решава да опита късмета си в печенето на хлебчета, а по-късно и на луксозни бисквити.

Снимка: личен архив Лина Пеева

ЛЮБОВ ФИЛИПОВА – Национален политехнически музей – „Той заминава за Франция след известно време и там работи в една Парижка фабричка за шоколад, като обикновен работник. И в един момент колегите около него са забелязали, че той си записва нещо, опитва се да запомни и почти всички са помислили, че става въпрос за фирмен шпионаж, че той е дошъл от  конкурентна фабрика, за да краде тайната. И го водят при директора на френската фабрика и той чистосърдечно разкава, че в София е отворил малък бизнес – работилница за бисквити, но би искал да произвежда шоколадови бонбони, тъй като в България това не е застъпено. И когато превършва стажа му, той си тръгва с едни от майсторите – това е Колумб, който идва и е първият технолог за производството на шоколад“

Снимка: личен архив Лина Пеева

Първият български шоколад

Завръщайки се в България Пеев построява фабрика, където през 1901-ва година е произведен първият български шоколад! Бизнесът на Велизар Пеев започва в малко магазинче на столичната улица „Екзарх Йосиф“. В цеха работят едва 3-4 машини с десетина работници  и 5 конски сили електрическа енергия. Велизар Пеев внасял какаови зърна от Латинска Америка и Холандия. Във фабриката зърната се смилали на прах, добавяла се захар и мляко. Тайната на финия шоколад се криела в многото бъркане, което траело от 12 до 24 часа.

Снимка: личен архив Лина Пеева

Преобладаващото мнозинство от българския консуматор, недокосвал до езика си подобно нещо, се стъписва от новото чудо и не смее да посегне към него. Шоколадът всява смут в народа, а някои свещеници го заклеймяват като „гнусно и отвртатително дяволско творение“. Славата на странното сладко-горчиво изкушение се разнесла из най-затънтените кътчета на цялата страна.

ЛЮБА ДАШОВСКА – Национален политехнически музей – „Един даскал, селски даскал е бил написал едно писъмце до производителя: „Ако вашия продукт – шоколадът е течност – моля ви изпратете една бутилка, за да го опитам“ Представете си за какво става дума! Нещо абсолютно ново, абсолютно неясно“

По-будните, които имали желание да опитат шоколада и не се страхували от дявола, не знаели как да подходят към десерта. Ето защо, често Пеев получавал писменото питане. „Как да се яде? С лъскавата хартишка или без нея?

Снимка: личен архив Лина Пеева

Много е интересен моментът за рекламата, която са правили на своите изделия. В началото Велизар Пеев тръгва с една каруца, на която пише – бисквити и хляб. По-късно през 20-те години ще видим един фантастичен закрит автомобил, с който са се разнасяли шоколадовата продукция.

Снимка: личен архив Лина Пеева

Пеев имал амбицията да направи шоколада, толкова популярен у нас, колкото бил в Швейцария. И успява. Продуктите му печелили награди в Берн, Париж и Виена. Извоювал си реномето на най-добрия производител, той става придворен доставчик. Първоначално на Фердинанд, а след това и на цар Борис III. Пеев създава луксозната бонбониера в луксозна дървена кутия, носеща името „Царска“. Така по време на царските приеми и балове на Фердинанд, той сервирал български шоколадови бонбони.

Фабриката в Своге

Наричали Велизар Пеев „цар на шоколада“, тъй като произвеждал 2/3 от какаовата сладост в България. Продукцията нараснала толкова, че настъпил моментът производството да бъде преместено на по-обширно място. По заръка на баща си – Велизар Пеев-младши тръгва с влак по Искърското дефиле. На осмия пореден тунел от гледката дишането му спира и той решава „Тук ще бъде!“ Така Пеев създава една грамадна и модерна европейска фабрика за времето си. С 200 конски сили електрическа енергия, близо 300 раборници, 32 електромотора и над 170 машини. През 1924-та Пеев превръща фабриката в акционерно дружество с основен капитал от 6 милиона и шестстотин хиляди лева.

Съдбата на „Индустрия за шоколад и захарни изделия – Велизар Пеев АД“ приключва на 23 декември 1947 г. Специално подготвени кадри за бъдещото управление на предприятията за национализиране и милиционерски части блокират достъпа на собствениците до архива, касата и управлението. Те са изгонени от собствените си предприятия. Назначени са коменданти, които да охраняват вече държавните фабрики. Според Закона, за национализираните предприятия на български граждани не се изплащат никакви обезщетения. Бившите собственици, които откажат да се подчинят са били екзекутирани. Нисим Бенбасат, довчерашен работник във фабриката, поема ръководството й. Велизар Пеев излиза, като оставя след себе си предприятие с актив от 154 милиона, без да стъпи повече в него.

Целият документален филм за първия български шоколад може да гледате в линка:

Филмът е излъчен в „Темата на Нова“ по Нова ТВ.

2 Comments

  1. Стамен Тасев
    07.07.2023 /

    Впечатляващ предприемачески дух на бивш български офицер, който ако не беше спрян от социализъма, вероятно днес би се конкурирал с големите швейцарски марки! Поздравления за автора на материала!

    • 08.07.2023 /

      Имало е много достойни българи с изключителен нюх и идеи! За съжаление Национализацията е разбила на пух и прах бизнеса им. Моят дядо е притежавал рибната фабрика до ЖП гарата във Варна, снабдявал е царското семейство с прасна риба и консерви. И тя е отнета насилствено от тези изчадия. Но ние помним. Докато всички те остават безименни за историята…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language