fbpx

Остров Делос – родното място на Аполон и Артемида (видео)

Остров Делос, малък остров срещу Миконос, е мястото, където според Древните гърци бил роден бог Аполон. Жаркото слънце се отразява в мрамора и камъните, точно както в древността, когато е символизирало светлината на Аполон. Делос – център на архипелаг от острови, подредени в кръг около него. Оттук и името на най-известната островна група в Гърция, Цикладите, в центъра на която е свещеният остров.

мраморни лъвове на остров Делос
Този ред мраморни лъвове са най-разпознаваемите забележителности на остров Делос. Снимка: Живко Константинов

Мраморните лъвове на остров Делос

Терасата с клекналите лъвове се намира над Свещеното езеро, което те защитавали и в което според мита е роден Аполон. Първоначално имало 9-12 лъва, изработени през 7 век преди Христа. Те били изработени от мрамора на съседния остров Наксос, като до наши дни са се запазили само пет. Оригиналите се намират в Делоския музей, а над вече пресъхналото езеро бдят техни копия. Това се е наложило, защото оригиналите били изложени на пагубна ерозия. През 1716-та един от лъвовете бил  взет от венецианците, защото им напомнял за лъва на Свети Марко.

Терасата с клекналите лъвове се намира над Свещеното езеро на остров Делос
Пазителите на Свещеното езеро. Снимка: Живко Константинов

Делос е един от най-важните митологични, исторически и археологически обекти в цяла Гърция, сравнявани единствено с Делфи и Олимпия. Развалините му се намират на огромна площ, която годишно посещават хиляди туристи. Елате с мен в едно пътуване назад във времето в най-великите му времена!

Видео за остров Делос, част 1:

Остров Делос – родното място на Аполон и Артемида, част I

Видео за остров Делос, част 2:

Остров Делос – родното място на Аполон и Артемида, част II

Митът за раждането на Аполон и Артемида

Преданието разказва, че поради ревността на Хера към Зевс и Лето, тя забранила на бременната жена да роди на твърда земя. Въпреки това Зевс помолил Посейдон да намери тайно, безопасно място, където Лето да роди. Удовлетворил желанието му богът на моретата и невидимата скала, носеща се в Егейско море, станала видима. Посейдон я закотвил в морето с четири колони от диамантени вериги. Много смели търсачи на съкровища изгубили живота си, в търсене на диамантените вериги на морското дъно. Озовала се Лето на скалата и тъй като островът не бил свързан със сушата, успяла безопасно, след 9 дни и нощи, да роди своите близнаци. От този момент нататък малкият скалист остров бил обявен от Калимах — през трети век пр. н. е. — за „най-свещения от всички острови“ на Древна Гърция и е посветен на Аполон. Мястото било „окъпано в уникалната светлина“ на сина на Зевс.

Свещеният остров Делос, Гърция
Свещеният остров Делос, Гърция

Всичко това довело до много важно правило – никой смъртен нямал право да се роди на неговата земя. Но не само това. На нито един смъртен не било позволено и да умре на него. Точно така и това строго се спазвало. Жени на прага на раждане и хора, които били на път да умрат, са били пренасяни на съседния остров Риния. В онази епоха само по този начин се гарантирало запазването на сакралността на острова! В чест на Аполон били учредени годишни празници на изкуствата и спорта. Включвали са гимнастически, конни и музикални състезания, танци от архаичната епоха, театрални постановки и банкети. Подобно на Олимпийските игри, те били едно от най-големите събития в гръцкия свят. Още интересни факти за Делос гледайте в двете видеа, посветени на острова! Можете да разгледате остров Делос с организирана екскурзия от Celestyal cruises.

Още красиви места в Гърция можете да откриете в линковете:

Остров Кефалония

Остров Закинтос

Остров Крит

Синята лагуна Балос на остров Крит

Гръцките Малдиви

Остров Родос

Нос Сунион – Храмът на Посейдон

Мелисани – пещерата на нимфите

Фискардо на остров Кефалония

Плаж Миртос

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language