fbpx

Храм на Посейдон на нос Сунион, Гърция

Храм на Посейдон ще откриете в края на полуостров Сунион, в най-южната точка на Атика. Изработен e изцяло от бял мрамор, издигнат в средата на V век пр.н.е. и построен в чест на Посейдон – бог на моретата и океаните. Построен по същото време като Партенона, по време на Златната епоха на Атина, той не е бил просто място за поклонение на морския бог Посейдон, а и индикация за моряците, че са почти у дома. Като първата атинска забележителност, която може да се види от Егейско море, тя е цитирана като свещено място от Херодот и Омир.

Храм на посейдон, на нос Сунион, Егейско море, Гърция
Храм на посейдон, на нос Сунио, Егейско море, Гърция

Kацнал на ръба на скала, разположена на 70 метра над морето. 

Това било емоционално място за всички атиняни, защото било последната точка от тяхната земя, която древните морски пътници и воини виждали при отплаване и на връщане в Древна Елада. Затова решили да построят храм, който посветили на бог Посейдон. Археологическите доказателства сочат, че Сунион е бил свещена територия още през бронзовата епоха, но храмът, видим в наши дни, е построен в средата на V век пр.н.е. 

Храм на Посейдон. Kацнал на ръба на скала, разположена на 70 метра над морето
Kацнал на ръба на скала, разположена на 70 метра над морето

Първата версия на храма е построена в архаичния период, но е разрушена от персите през 480 г. пр. н. е., по време на втората гръко-персийска война. Перикъл, известният атински водач, възстановява храма на Посейдон вероятно около 440 г. пр. н. е., но само някои колони от него са запазени до днес. От 5-метровата статуя на Посейдон, поставена във вътрешността на храма, е оцеляла само част, която е изложена в Археологическия музей на Атина. Една от дорийските колони е изложена в Британския музей в Англия. Фризът на храма е направен от мрамор от остров Парос и изобразява легендите за Тезей. 

Колоните на храма на Посейдон на нос Сунион
Колоните на храма на Посейдон на нос Сунион
Забавен факт:

На една от колоните можете да видите думата „Байрон“, гравирана от известния поет лорд Байрон по време на посещението му през 1810 година. Толкова е бил впечатлен, че е решил да остави името си за идните поколения…

Гравираното име на Лорд Байрон в храм на Посейдон Сунио
Гравираното име на Лорд Байрон

Магичният храм

Храмът на Посейдон е изработен от мрамор с шест колони в краищата си и тринадесет от всяка дълга страна, общо 38 – от които 16 оцелели до днес. Четири от северните колони са реконструирани в края на 50-те години на миналия век. Дорийските колони са около 6 метра високи и около метър в диаметър. Основата на храма се състои от две подредени тераси, които поддържат перистила.

Дорийските колони са по-стройни в горната част, отколкото в долната част, което ги прави да изглеждат по-високи, отколкото са в действителност. Храмът наподобява добре запазения храм на Хефест. Той е с правоъгълна форма и има фриз, който изобразява приказката за Тезей и битката при Кентаврите. В центъра, точно отвъд колонадата, е залата за поклонение, правоъгълна стая без прозорци. 

Великолепните колони на храма на Посейдон, Сунио Гърция
Великолепните колони на храма

Издигнат през Златната ера на Перикъл, Храмът на Посейдон е посветен на олимпийския бог на морето Посейдон. Той образува Свещения триъгълник на древността заедно с Партенона и храма на Афая на остров Егина. Първите разкопки на обекта са направени от Вилхелм Допрфелд, който е директор на Германския археологически институт през 1884 година. Разположен на скала, той предлага невероятна гледка към Егейско море. 

Храм на бог Посейдон в Гърция
Храм на бог Посейдон в Гърция

Богът на моретата и океаните – Посейдон

Според гръцката митология силата на Посейдон е на второ място след Зевс. На бога на морето, моряците и рибарите древните гърци се молели да ги пази от бури и корабокрушения и често оставяли жертви на животни и други дарове в храма. 

Егейско море под храма на Посейдон
Егейско море под храма на Посейдон

Нос Сунион

Сунион или Сунио (на гръцкиΣούνιο) е нос на брега на Егейско море. Разположен е в Гърция, на 69 km югоизточно от центъра на град Атина, и е най-южната точка на полуостров Атика. На нос Сунион се намират останките на храм на древногръцкия бог Посейдон, които са популярна туристическа забележителност. Сунион е известен и с красивия си залез и страхотните гледки към Егейско море. До този сайт може да се стигне по живописна магистрала, която пресича много жилищни курорти, като Глифада, Вулиагмени и Варкиза. Има и редовни обиколки до Сунио, тръгващи от площад Омония. Пътуването продължава около час и половина до два.

Гледка от нос Сунион към морето
Гледка от нос Сунион към морето

Митът за Егейско море

Според мита това е мястото, където Егей, царят на Атина, паднал в морето поради недоразумение. Тезей, синът на Егей, пътувал до Крит, за да убие Минотавър („бикът на Минос“), легендарното чудовище, което живеело в двореца на Кносос, и да освободи Атина от задължението да изпраща седем момчета и седем момичета всяка година при царя на Крит, които Минотавър изяждал.

Минотавър
Минотавър

Тезей казал на баща си, че ако убие Минотавър, ще вдигне бяло платно при завръщането си у дома. Тезей наистина убил Минотавър, но на връщане забравил да вдигне бялото платно, а вместо него на мачтата било черното. Егей видял черното платно от нос Сунион и повярвал, че синът му е мъртъв. Отчаянието му го накарало да се хвърли в морето, а по-късно атиняните дали на морето името – Егейско море.

дорийските колони на храм на Посейдон в Сунио Гърция

Според гръцкия епос Одисея от Омир, Сунион е мястото, където цар Менелай от Спарта погребва своя кормчия.

Моряците също вярвали, че принасянето на животински жертви и приношения в храма на Посейдон ще ги спаси от гнева на Посейдон и ще ги предпази от бури, докато са в морето. 

В ясен ден можете да различите островите Кеа, Китнос и дори Серифос на югоизток и Егина на запад.

Егейско море под храма на Посейдон
Егейско море под храма

Работно време

Археологическият обект е отворен целогодишно (с изключение на национални празници).

 • Лято: 9 сутринта до залез слънце 
 • Зима: 9:30 сутринта до залез слънце
 • Билети: €10 (€5 намалени). Със студентска карта входът е безплатен

Полезни съвети:

 • Не забравяйте шапката, слънчевите очила и слънцезащитния крем и носете бутилка вода. Сянка няма. 
 • Носете удобни обувки. 
 • Има място за паркиране в края на пътя до входа на храма, както и кафене и музейен магазин. 
 • Малко по-нагоре по брега е пристанищният град Лаврио, в който ще откриете таверни и кафенета.
 • Наблизо има плаж, така че можете да съчетаете посещението на археологическия обект.
 • Вечерта има великолепни залези, на които може да се насладите.

Как да стигнем до храма на Посейдон

Най-лесният начин да стигнете до храма е с автобус или кола. Сунио се намира на около час и нещо от Атина.

От международното летище в Атина 

 • С кола/такси: 45 км (40 минути) 

От центъра на Атина 

 • С кола/такси: 77км (1 час и нещо, в зависимост от трафика) 
 • С автобус (KTEL): Ежедневно обслужване от спирка Pedion Areos ( съвсем близко, на около 3 минути пеша от метростанция “Victoria” на линия 1) до нос Сунион. Разписанията можете да видите тук. )

Накратко за храма на Посейдон

 • Храмът на Посейдон е на почти 2500 години, като е построен между 444 и 440 г. пр. н. е.
 • Смята се, че архитектът, построил храма на Посейдон, е същият, който е построил храма на Хефест и Партенона. 
 • Първоначално храмът е имал 38 дорийски колони, от които 16 стоят днес. Четири от тези колони са издигнати отново през 20-ти век.
 • Британският поет лорд Байрон бил толкова очарован от храма на Посейдон, че изписал името си на един от стълбовете през 19 век.

Още красиви места в Гърция, можете да видите тук:

Остров Миконос, Гърция – в сърцето на Егейско море

Фискардо, остров Кефалония, Гърция

ЧЕРВЕНИЯТ ПЛАЖ КСИ, ОСТРОВ КЕФАЛОНИЯ, ГЪРЦИЯ. СПА ПРОЦЕДУРИ С ГЛИНА

Синята лагуна Балос на остров Крит

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language