fbpx

Индийска кобра „танцува“ пред господаря си

Снимка: Thomas Carter  

Индийска кобра и нейните хипнотизатори срещнах преди да се качим в един от най-великолепните дворци в Индия – крепостта Амбър форт в Джайпур, Раджастан.

Властелините на качулатите змии

Укротителите на индийската кобра използват „пунджи“ – флейта, направена от тръстика и кратуна, която разклащат ритмично пред кобрата. Господарят на змията „уж“ омагьосва надигащото се от панера влечуго чрез мелодията, която свири. Но всъщност кобрата изобщо не чува звуците, защото няма външни уши и по същество са глухи за звука, идващ във въздуха, въпреки че са чувствителни към звуковите вибрации, предавани през земята.

Хипнотизатор на индийска кобра
Индийска кобра „танцува“ под звуците на флейтата

Тайната се крие в размахването на инструмента. 🐍Кобрата се чувства заплашена от предмета, насочен към нея. Затова се изправя в защитна поза и следва движенията на човека и флейтата. Така кобрата танцува в синхрон с хитрия си дресьор.

Индийски кобри "танцуват" пред господарите им
Индийски кобри „танцуват“ пред господарите им

Характеристики на индийската кобра

Кобрите са бързи, грациозни и много отровни змии, които имат качулка и повдигат предната част на тялото си от земята по отличителен начин. Обикновено кобрите са миролюбиви създания, които избягват човека, а нападат единствено, когато са застрашени. 

Качулката на кобрата се разпъва със специални ребра. Те се издигат само когато кобрите са в агресивно настроение. Индийската кобра е с размери до 1,7 метра. Украската им е в широката гама от нюанси, вариращи от светлокафяво до черно. Близо 10 000 души на година в Индия губят живота си заради нея.

Индийска кобра
Индийска кобра

Култ към змиите

Индийската кобра е свещено животно. Според легендата когато бог Вишну се разхождал по Земята, настъпила адска жега. Пред него се появила кобра, която се изправила пред него и разперила качулката си, Така го предпазила от жаркото слънце. От благодарност Вишну нарисувал очи на гърба на змията, за да може да се пази от враговете.

Да убиеш змия в Индия е голям грях. А култовете към нея са стотици. Някои индийци носят парченце змийска кожа в портфейлите си, вярвайки, че това ще им донесе богатство. Много от тях са убедени, че в „качулката“ на змията са скрити скъпоценни камъни.

Змиеукротители на Индийска кобра, 1904 година, Индия
Змиеукротители, 1904 година, Индия

На португалски език кобра означава змия. Когато за първи път се срещнали с този странен вид португалците го нарекли „Cobra de Capello” – змия с качулка. Така думата влиза в употреба на много други езици.

Фестивал на индийската кобра

В деня на фестивала змиевъдите дефилират с глинените съдове и плетени кошници, в които се крият змиите. Когато процесията приключи, змиите се пускат. По посока на змиите се хвърля пържен ориз и се правят приношения. 

Още интересни факти за живота в Индия можете да прочетете ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language