fbpx

МАЛКАТА БУЛКА – ИНДИЙСКА СВАТБА ДО ТАДЖ МАХАЛ (ВИДЕО)

МАЛКАТА БУЛКА – ИНДИЙСКА СВАТБА ДО ТАДЖ МАХАЛ (ВИДЕО)

Да попаднеш случайно на традиционна индийска сватба до Тадж Махал. Видео в линка:

Да се срещнеш с малката булка и то на сватбата й. Не става въпрос за популярния сериал обаче. Попаднах съвсем случайно на традиционния индийски ритуал, при който влюбените си дават вечен обет. За тайнството на пищното тържествo разказвам във видеото по-горе.

Тадж Махал – символът на любовта

Шах Джахан – господарят на света овековечава любовта си към съпругата си – Мумтаз Махал, наричана възвишената в двореца завинаги. Джахан построява неповторима и бляскава гробница.

Един от най-красивите паметници на вечната любов – Тадж Махал. Огромният мавзолей, наподобяващ бяла перла, като трона на Аллах, е построен за 21 години от 20 000 работници. Тадж Махал олицетворява истинската и чиста любов. Именно заради това градът Агра привлича хиляди влюбени, които искат да се врекат във вярност и вечна любов.

Ритуалът

В индия, за сватбата между двама влюбени, трябва да разберат възможно най-много хора.

Вдига се такъв шум, че чак любопитни туристи като нас прекрачват прага на тържеството, за да разберат каква е тази врява до небесата.

Ритуалът започва по тъмни доби. Първи пристигат гостите. Близо 1000 души. Посрещат ги с цветя. А за да останат до края, започва голямото гощаване с всевъзможни манджи и гевезелъци. Като пакората – малки рошави кюфтенца от зеленчуци и картофи. Забележете, на индийски сватби не се сервира абсолютно никакъв алкохол.

Женихът идва на бял кон

Един от най-важните хора в сватбата е женихът, а той пристига на бял кон.

Махараджата, облечен в бяло, с прикрито лице от гирлянди с червени рози, е съпровождан от лудо мятащи се в танци, роднини и шумен оркестър. Предоставят ми честта да благословя младоженеца с хвърлянето на цветя.

Един от най-важните елементи на празника са сватбените подаръци, а те сами може да се уверите, не са никак малко.

Гостите ги оставят на показ, а жените се събират и започват да обсъждат даровете.

Чан ни кани до останем за цялото празненство, българите са близо до сърцето му. Докато обсъждаме традициите, първа пристига невестата. Странно, но почти никой не й обръща внимание.

Пристъпвайки скромно, със забулено лице, я придружават оркестър и  най-близките й. Скриват я в стая, където ще до церемонията. Ръцете и нозете й са обрисувани с къна със символи на женствеността. На носа носи халка, а на челото традиционен накит. Поставянето на халката означава, че булката е непорочна и недокосвана. Сватбената одежда е червено копринено сари с позлата и мъниста, пищен воал и десетки гривни. В почти всички случаи момичето не е виждало за кого ще се омъжи. Това решение вземат родителите. В случая тя е изключително млада, а мъжът над 50-те.

Кулминацията са седемте огнени кръга, когато хванати за ръце обикалят огнените пламъци, които символизират препятствията в семейния живот. Посипват влюбените с ориз, размяната на златни пръстени и първата целувка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language