fbpx

Остров Родос, Гърция. Родоският колос и Акрополът на Линдос (видео)

Остров Родос, Гърция. Най-известният и най-големият от Додеканeзите (в превод „дванайсет острова“), се отличава с красотата си, архитектурното разнообразие и богатата си история. Архипелагът включва много повече от 12 острова, точният им брой е 163, но само на 26 от тях живеят хора.  През лятото температурите са едни от най-високите в Европа, така че за препоръчване е да ги посетите през пролетта или есента, когато е по-прохладно. На Додеканезите цари италиански дух. Това е така, защото през Втората световна война островите са окупирани от италианците. Гърция си ги връща през 1948-ма.

Акрополът на Линдос, остров Родос, Гърция
Акрополът на Линдос, остров Родос, Гърция

Родос – „островът на рицарите“

Известен още като „Островът на рицарите“, Родос притежава древни градове, живописни села и невероятни плажове. Старият град на Родос със своите павирани с камък алеи и елегантни имения, през 1988-ма е включен в списъка на световното наследство. Тук някога се издигал Родоският колос – едно от седемте чудеса на Античния свят. На пристанището спират десетки круизни кораби с туристи, които искат да разгледат красивия остров. Ред е и нашият да превземе пристана. Ще имаме почти цял ден на разположение, за да видим поне основните забележителности на Родос. В следващите три видеа можете да разгледате най-интересното от острова:

ВИДЕО ЗА ОСТРОВ РОДОС ЧАСТ I ВИЖТЕ В ЛИНКА:

Отправяме се към внушителния акропол на Линдос! Величествената крепост седи на трон върху високата скала. Стълбовете на изящен малък храм, посветен на богинята Атина Линдия, се виждат с просто око зад войнствените стени на крепостта. Целунат от слънцето и благословен от древногръцките богове, Линдос е магнит за всеки посетител на острова. Древният град се намира на 45 километра южно от град Родос. Античен търговски център, поради географското си положение между Гърция и Близкия изток. Археологическите останки, открити вътре и около Акропола на Линдос, разкриват богатството на този прочут град.

ВИДЕО ЗА ОСТРОВ РОДОС ЧАСТ II ВИЖТЕ В ЛИНКА:

Стрият добре укрепен средновековен град е пълен със сгради, свидетелстващи за миналото и историята на острова, от античността, византийските времена, средновековието до турското владичество. Внушителният дворец на Великия магистър, красивите ханове, използвани от рицарите, готическите църкви, каменните арки и апсиди, джамиите, византийските църкви и традиционните къщи и имения, повлияни от венецианската и арабската архитектура, превръщат Стария град в магическо място.

ВИДЕО ЗА ОСТРОВ РОДОС ЧАСТ III ВИЖТЕ В ЛИНКА:

Старият град на остров Родос

Стария град на Родос, който e един от най-добре запазените средновековни градове в Европа, привличащ милиони посетители всяка година! Ще се разходим по павираните алеи, ще посетим Улицата на рицарите и Двореца на Великите магистри. Този укрепен средновековен град е пълен със сгради, свидетелстващи за миналото и историята на острова, от античността, византийските времена, средновековието до турското владичество. Внушителният дворец на Великия магистър, красивите ханове, използвани от рицарите, готическите църкви, каменните арки и апсиди, джамиите, византийските църкви и традиционните къщи и имения, повлияни от венецианската и арабската архитектура, превръщат Стария град в магическо място.

Изглед към Стария град на остров Родос, Гърция
Изглед към Стария град на остров Родос, Гърция

Дворецът на Великия магистър

В края на една от най-живописните средновековни улици в света, Улицата на рицарите, се намира великолепният дворец на Великия магистър на рицарите на Св. Йоан. Построен е през 14 век под управлението на великия магистър дьо Вилньов. Замъкът на Великите магистри бил построен върху основите на някогашния храм на Хелиос – богът на слънцето, който древните гърци почитали! Тази внушителна сграда е била използвана като резиденция на Великия магистър, но е функционирала и като главно административно седалище на Ордена и социален културен център на острова. Замъкът се отличава със сферичните кули и сводестата порта. Дворецът играе важна роля в средновековното укрепление на северозападната част на оградения град Родос. Масивните стени на Древния Родос предпазвали града от атаки, буквално векове той е бил непревземаем!

Един от входовете към замъка на Великите магистри, остров Родос, Гърция
Един от входовете към замъка на Великите магистри, остров Родос, Гърция

Дворецът е с огромни размери. Има цели 158 стаи, от които можем да разгледаме едва 24. Стаите разполагат с антични мебели от 16-ти и 17-ти век, изящни многоцветни мрамори, скулптури, килими и фини ориенталски вази. На първия етаж са разположени официалните стаи, стаите за прием, както и частните квартири на Великия магистър. На приземния етаж се намират помощните помещения. Най-важните стаи са Голямата зала за приеми, чакалнята, впечатляващата бална зала и елегантната музикална зала. Подовете са покрити с великолепни мозайки от древноримското и византийското изкуство. Вътрешният двор е украсен с много статуи от гръцкия и римския период.

Родоският колос

Съвсем близо до Стария град, на старото пристанище, преди векове, се е издигал величественият Родоски колос – едно от седемте чудеса на Древния свят! Построен между 292 и 280 година пр. н. е., за да отбележи успешния изход от войната срещу войските на Деметриос Полиоркет. Построен е от Харис Линдиецът, ученик на Лисипос, известен скулптор от елинистичните времена. Статуята изобразявала покровителя на град Родос, богът на слънцето – Хелиос, гол с корона от лъчи около главата. От дясната страна на статуята имало факла. Това била най-високата статуя в древния свят, издигаща се на над 30 метра височина. Дизайнът, позата и размерите на статуята на Свободата в Съединените щати се основава на описанията за Колос.

Родоският колос. Остров Родос, Гърция
Родоският колос

Известно е, че статуята е стояла на мястото си само 54 години. По време на земетресението през 226 г. пр. н. е. статуята се срутва и се разсчупва на височината на коленете, а останките падат на земята. Когато египетският крал Птолемей III научил, предложил да плати реконструкцията на известната статуя. Родосците се колебаели, страхувайки се да не обидят своя бог Хелиос и след като попитали оракула на Делфи, решили да не го възстановяват.

Родоски колос – едно от седемте чудеса на Древния свят
Родоски колос – едно от седемте чудеса на Древния свят

Останките на Колоса лежали на земята повече от 800 години. Били толкова впечатляващи, че много хора пътували само за да ги видят. Според хрониките на Теофаний Изповедник останките били продадени от арабите, които превзели Родос през 654 гoдина, но по-правдоподобно обяснение е, че бронзовите останки са били разтопени преди арабите да пристигнат на острова и използвани за изработването на монети. Един от основните дебати, които и до днес цари сред археолозите, е позицията, на която е стоял Колосът. Има стоици мнения, но нито едно твърдо доказателство. Мистерията къде точно е бил Родоският колос остава неразгадана и до днес.

Гледка от Акропола на Линдос към плажовете. Родос.
Гледка от Акропола на Линдос към плажовете
Легендата за остров Родос

Легендата разказва, че когато боговете се събрали, за да разпределят помежду си различните парчета на земята, остров Родос все още бил покрит от морските вълни. Хелиос отсъствал по това време. Забравили да изтеглят от жребия със земя и така богът на слънцето останал без нищо. Но точно в този момент островът се издигнал от морето, а Зевс му подарил слънчевата земя. Мнозина вярват, че името на остров Родос произлиза от гръцката дума родон, което означава роза. На острова има много рози, а те били емблемата на бог Хелиос, почитан от всички жители на Родос. Според историка Диодор Сицилийски Роуд била дъщеря на бога на морето Посейдон и Халия, както и съпруга на най-важния бог на острова Хелиос.

Цветните къщи в стария град на остров Родос
Цветните къщи в стария град на остров Родос

Комбинацията от слънце, красива природа, чисти морски води и плажове, изключителните археологически и исторически паметници, превръщат Родос в един от най-известните гръцки острови в целия свят!

Още красиви места от пътешествието ни на круизния кораб Кристал на Celestyal cruises, можете да видите в линковете:

Древният ефес I, II и III част видео

Остров Санторини I, II и III част видео

Дворецът Кносос на остров Крит видео

Остров Миконос видео

На борда на круизния кораб на Celestyal cruises I и II част видео

Сподели:
Остров Родос, Гърция. Най-известният и най-големият от Додеканeзите се отличава с архитектурното разнообразие и богата история.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language