fbpx

Гирокастра, Албания – сребърният „град от камък“ (Видео)

Гирокастра Албания

Гирокастра е едно от съкровищата на Албания и обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, поради своите изключителни исторически и културни активи и рядък пример за архитектурен характер, типичен за османския период. Гирокастра, в долината на река Дринос в Южна Албания, се отличава с поредица от изключително красиви двуетажни къщи, построени през 17 век. Наличието на естествен камък за градивни блокове и големи варовикови покривни плочи спомогнали за създаването на отличителния облик на града.

сребърен град от камък

Магическият хълмист град

Гирокастра е магически хълмист град, описан красиво от най-известния автор на Албания – Исмаил Кадаре в неговата книга „Хроника на камък.“ Историческият център е забележително добре запазен и това е нормално, защото сградите са постоянно обитавани от дълбока древност до наши дни. Всеки камък свидетелства за богатството и разнообразието на градското и архитектурно наследство на този регион. Документите показват, че в края на 17-ти век Гирокастра е бил почти с размерите, с които е и в момента. Днес историческият център включва 1400 сгради.

ВИДЕО за Гирокастра:

Град от камък

Гирокастра е известен с интензивното използване на камък при изграждането на къщите, които приличат на малки крепости. Въпреки че нито една традиционна къща не прилича на друга, много от тях имат много отличителен местен стил. Прозвището „Град от камък“ идва от къщите, покрити с плоски обработени камъни на покривите. Тук се намира и най-големият замък в Албания. Размерите му определено са внушителни. От замъка се разкрива великолепна гледка към целия старинен град и неговите къщи, които са накацали по склоновете на хълмовете с красивите си стари дървени фасади.

Гирокастра, Албания

Подобно на други европейски градове, развитието на Гирокастра започва в древността и продължава през Средновековието и Европейския Ренесанс. Това, което прави историята на Гирокастра уникална, е неговата позиция в долината Дрино, която е била дом на много цивилизации. Разкопките показват, че долината е била населена от 3 век пр. н. е. Гирокастра, заедно с 15 други малки селища, е бил контролиран от Антигонея в периода преди Христа и от Хадрианополис след Христа. Историческите сведения показват, че Гирокастра е основан в началото на 13 век. В края на века домове започват да се появяват отвъд укрепленията на замъка. През 1432-ра Гирокастро попада под турско владичество.

Гирокастра сребърният град

Евлия Челеби за Гирокастра

През 1672-ра турският летописец Евлия Челеби посещава Гирокастра и неговото реалистично описание се счита за най-добрата документация за развитието на историческия град. Ето и думите на Челеби: „Градът се намира на 8 хълма и във всички долини около замъка, с дву- или триетажни сгради, с каменни покриви и заобиколен от градини и винарни. Всяка от тези здрави конструкции има кула. Околните стени са изградени с бял гранит, издълбан от най-добрите майстори, сякаш са взети от Анкара. Тези стени ограждаха богати и бедни къщи. Такива камъни в квадратна форма можете да намерите само в градовете Тири и Маниса в Анадола. Видът на къщите е уникален, невиждан никъде по света. Направени са от блокове червен пясъчник, просто поставени един над друг, без кал или други материали, които да ги свързват. Къщите са на по сто години, още от времето на друговерците. Градът има добър климат, а хората имат добро здраве.“

По калдъръмените улички на Гирокастра

Улиците са пълни с кафенета, барове и кръчми. Дюкяните на занаятчиите са пълни със сувенири, облекла, обувки, шапки и всякакъв вид стоки, които са изработили ръчно в работилниците си. Изключително гостоприемни и усмихнати са местните към гостите на града. Правят всичко възможно, за да те упътят, да ти разкажат някоя интересна история, да те нагостят или просто да ти се усмихнат, докато се разхождаш по улиците. Срещам се със Суана, която живее и работи в стария град, за да ми разкаже частица от историята му.

магазин за сувенири в Гирокастра Албания

Откъде идва името на Сребърния град?

Суана Дораци – продавачка в магазин за сувенири: “Архитектурата наоколо е от Османския период. Замъкът на хълма е построен от Али паша тепелена, който също е построил и акведукта в Гирокастра. Историята на замъка е следната. Принцеса Аргиро, на която е наречен замъкът и градът, по онова време успява да спаси себе си и сина си от турски нашественици.  След като убиват съпругът ѝ, тя се хвърля от върха на замъка с малкия си син, за да не бъде заловена от османците“

Друга от теориите за името на града гласи, че произлиза от сребристия и сив цвят на къщите на Гирокастра. Терминът Argyrokastron на гръцки означава сребърен град, а в дъждовни дни сивите каменни стени и покриви на Гирокастра блестят като сребро.

Гирокастра център

Суана Дораци – продавачка в магазин за сувенири: „През зимата тук е като в призрачен град. Няма никого на пазара, никакви туристи. Но пък е много красиво. Ако сте чели книгата На Исмаил Кадаре „Каменният град“, той разказва за града, основно през зимата. Той го нарича сребърният град. Защото, когато вали, всичко изглежда като сребро!“

Гирокастра крепост

Защо диктаторът Енвер Ходжа пази града

По време на бурните времена през Първата и Втората световна война, дългите години на комунистическия режим традиционните къщи на Гирокастра били напълно запазени. Една от причините градът да е толкова запазен и поддържан през комунистическите години била, че Гирокастра е родното място на диктатора Енвер Ходжа. По време на неговото управление градът се радвал на защитен статут. Въпреки това, след падането на комунистическия режим на Ходжа, много от местното население емигрира и градът започва да се влошава.

Гирокастра

Кризата през 1997 година

По време на кризата през 1997-ма, заради изборните измами и колапса на пирамидалните спестовни схеми, при които хиляди губят спестяванията си, голяма част от града е разграбен. Кризата предизвика нова масова емиграция, при която много сгради са изоставени и започват да се разпадат и рушат. Управниците на града се обръщат към ЮНЕСКО с молба за получаване на закрила на историческите и културни ценности, както и помощ за тяхната поддръжка и консервация. През 2005 я получават, като защитената територия включва 1400 сгради.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language