fbpx

Национален музей на Катар в Доха (Видео)

Нациоанелен музей на Катар

Национален музей на Катар в Доха е под формата на пустинна роза и впечатлява с размерите си. Дом на археологически и исторически обекти. Поразителната фасада на Националния музей на Катар в столицата Доха е проектиран от преплетени конзолни дискове, които създават кухини, за да предпазят посетителите от пустинната жега. Музеят обхваща 112 хиляди квадратни метра и е проектиран от носителя на наградата Прицкер – архитектът Жан Нувел.

национален музей Доха

Национален музей на Катар

Архитектът Жан Нувел, черпи вдъхновение от пустинната роза, подобно на цвете образувание, което се среща естествено в района на Персийския залив, когато минералите кристализират в ронливата почва точно под повърхността на плитък солен басейн. По този начин пресъздава естествено срещащите се минерални кристални образувания, известни като „пустинна роза“. Тя се среща само в сухите крайбрежни райони, а структурата й се получава чрез взаимодействието на вятъра, морските пръски и пясъка в продължение на хилядолетия. 

ВИДЕО за Нациоанален музей на Катар в Доха:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Пустинната роза

Големите преплитащи се дискове с различни диаметри и извивки, обграждат реставрирания исторически дворец на шейх Абдула бин Джасим Ал-Тани, син на основателя на съвременен Катар. Мястото е било седалище на правителството в продължение на 25 години.

пустинна роза музей Доха

Формата на пустинна роза напомня за културата и климата на Катар. Изниква от земята и се слива с нея. Сенките, създадени от надвисналите елементи, позволяват на посетителите да се разхождат навън, като в същото време предпазват интериора от светлината и топлината. Бетонната облицовка с пясъчен цвят е в хармония с местната среда.

Катар музей пустинна роза

Национален музей на Катар е дом на археологически и исторически обекти, ръкописи, снимки, бижута и костюми. Чрез тях оживява историята не само на Катар, но и на региона. Комплексът включва постоянни и временни галерии, аудитория с 220 места, две кафенета, ресторант, магазин за сувенири, отделни съоръжения за училищни групи и лаборатории.

експозиция Национален музей на Катар в Доха

Национален музей на Катар включва изложбени пространства, които се простират в елипсовидна верига около централния двор, където се провеждат културни събития на открито. Взаимосвързаните галерии отвеждат посетителите на визуално пътешествие из Катар, разказвайки историята на страната от праисторията до наши дни.  От естествената история на пустинята и Персийския залив, артефактите от културата на бедуините, исторически изложби за племенните войни, през създаването на катарската държава и накрая откриването на петрола.

Национален музей на Катар галерии

Залите на Националния музей

Чрез 11-те галерии посетителите на Национален музей на Катар стават свидетели на променящата се съдба на полуостровната нация. Всяка зала предлага мултисензорно изживяване. Катарците пресъздават събитията чрез звук, музика, говор, визуални истории, филми, архивни изображения и аромати. 1 цяло и 5 километра пътешествие през потапящи сетивата преживявания. Историята на Катар е разказана с грандиозна кинематографична атмосфера, създадена от поредица от художествени филми, които се излъчват по повърхностите на извитите и течащи стени на галериите. Сред постоянните експонати са много макети на лодки, сгради и археологически обекти, на животни и морски обитатели.

морски обитатели музей Катар, Доха

Формирането на страната

„Формирането на Катар“ включва показване на вкаменелости от растения и животни. „Естествената среда на Катар“ включва модели и експонати на местните растения и животни, като арабския орикс – един от символите на страната, пясъчната котка, смъртоносният скорпион и най-голямата от всички риби, деветметровата китова акула.

Археологията на Катарската държава, представена в музея

 „Археологията на Катар“ включва изложби на около 1000 археологически артефакта, от луксозни предмети до функционални ежедневни предмети, които проследяват живота на полуострова от най-ранното човешко присъствие преди хиляди години до процъфтяващите градове от 1800-та година.

историята на Катар

„Хората на Катар“ започва с изследване на движението на катарския народ между вътрешната пустиня и крайбрежието. Обиколките им за намиране на вода и търговията на стоки. Сред предметите в галерията са камилски седла и кожени мехове за вода.

Животът във вътрешната пустиня, представен в Национален музей на Катар

„Животът в Ал Бар (вътрешната пустиня) показва традиционните палатки и ежедневието на народа.  А „Животът на брега“ включва мащабен модел на важния център за търговия и добив на перли, Ал Зубара, един от най-големите и най-добре запазени крайбрежни градове в Арабския залив и първият обект на Катар в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

перли Катар

Перли и тържества

„Перли и тържества“ включва искряща изложба на бижута, костюми и други редки и великолепни предмети, които свидетелстват за ролята на индустрията за производство на перли в продължение на много години като основна връзка на Катар със света.

перли Доха

Перленият килим от Барода

Сред тях е едно от най-големите национални съкровища на Катар, прочутият перлен килим от Барода. Шедьовърът бил поръчан от индийския махараджа на Барода – Гайкуар Канде през 1865 година. Първоначално е бил замислен като покривало за гроба на пророка Мохамед в Медина.

килим от Барода Катар

Истинско произведение на изкуството! Килим, избродиран ръчно от 1 милион и половина перли, смарагди, сапфири и рубини! Освен изброените скъпоценни камъни има и диаманти, поставени в злато и изтъкани върху основа от коприна и фина еленова кожа. Произведението на изкуството илюстрира колко широко използвани са били скъпоценните камъни в региона.  

Килим, избродиран ръчно от 1 милион и половина перли, смарагди, сапфири и рубини!

Изключителното съкровище блести от Басра перлите. Наречени така, тъй като са се търгували в град Басра, Ирак, главен център за търговията на перли по онова време. Килимът е забележителен израз на мащаба и успеха на перлената индустрия в залива.

Басра перли

Килимът е описан от известните аукционери Сoтеби като „безспорно един от най-забележителните предмети, създавани някога“. Откупен е на търг от Катар за близо 6 милиона долара.

прочутият перлен килим от Барода

Перлите на Елизабет Тейлър и тиарата на контеса Спенсър

Сред уникалните бижута от перли, които куп знаменитости са носили. Сред тях са обеците, направени от Булгари, притежание на известната актриса Елизабет Тейлър. А тази класическа тиара от сребро, диаманти и перли е принадлежала на контеса Спенсър, мащехата на принцесата на Уелс – Даяна.

Появата на петрола

„Модерната история на Катар“ е разказана чрез поредица от взаимосвързани пространства, първото от които „Изграждане на нацията“ и обхваща годините от 1500 до 191-та. Второто пространство, „Идването на петрола“, се фокусира върху преходния момент между 1913 и 1972 година. От разпадането на производството на перли до откриването на нефта. Трето пространство, разказва историята от 1972 до 2013-та, когато приходите от нефт и втечнен природен газ трансформират страната и я превръщат в една от най-модерните и развитите държави в света.

сграда Национален музей на Катар в Доха

„Катар днес“ показва постиженията от управлението на сегашния емир и най-новата история, включително блокадата, наложена на Катар през юни 2017-та, която донесе безпрецедентни предизвикателства пред страната и нейния народ.

Катар, Доха

До Доха пътувах с Qatar Airways – изключително обслужване в бизнес класата им (видео I част), (видео II част), (видео III част). Избрах да нощувам в невероятния хотел в The Pearl Island – Marsa Malaz Kempinski Hotel | (5 Star Hotel). Полети с Qatar Airways можете да резервирате тук.

qatar airways бизнес класа

Видео за Националнaта библиотека на Катар в Доха можете да гледате ТУК

Видео за Доха и нейните забележителности можете да видите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language