fbpx

Доха, Катар-перлата на Персийския залив (Видео) 

Доха Катар през нощта

Доха, Катар – перлата на Персийския залив и културния диамант на Катар. Този удивителен град съчетава модерността на високите сгради и иновациите с богатството на традициите и вълнуващата култура. С визия, блясък и културно разнообразие, Доха кани всеки посетител на уникално и незабравимо приключение. Ще посетим едно от най-динамичните и зашеметяващи места в залива и ще се потопим в магията на Доха, Катар. Съвсем близо до Националната библиотека се намира Образователната градска джамия на Катар. Тази сграда е едно от най-уникалните произведения на модерната архитектура в Доха. Джамията е част от колежа по ислямски изследвания на университета Хамад Бин Халифа, като архитектурата й предлага отражение върху знанието и вярата.

образователна джамия

Без значение от религията, която изповядва, всеки може да посети джамията и да я разгледа. Тя може да приеме 1800 богомолци в основната  молитвена зала и още 1000 във външния й двор. Във външните си пространства джамията разполага с четири потока, които източват вода към градина в центъра на сградата. Всяка от тях представлява четирите реки на Рая, обещани в Корана: вода, мед, мляко и вино. В комплекса се помещава и Ботаническата градина на Корана, която съдържа растения, споменати в Свещения Коран, заедно с местната флора на Катар. Засаждането на открито включва маслинови дървета като символ на мира и лечебни растения от Корана, поставени в дворовете.  Проектиран да отразява ислямското изкуство и архитектура, градината се фокусира върху хармонията, поддържането и опазването на растителното разнообразие от цял ​​свят. 

ВИДЕО за образователната джамия в Доха, Катар:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Чрез безкрайната спираловидна форма на плана на сградата и многото пътища, които свързват училището с джамията, отразяват идеята, че цялото знание в произтича от вярата. През 2017 г. сградата, известна преди като Катарския факултет по ислямски изследвания, спечели американската архитектурна награда за образователни сгради, културна архитектура и институционална архитектура. През 2015-та джамията спечели наградата за най-добра религиозна сграда на Световния архитектурен фестивал в Сингапур.

Доха, Катар и нейните джамии

Минаретата на образователната джамия в Доха

Само погледнете тези 90-метрови кули. Всъщност това са минаретата на модерната джамия! Проектирани от иракския архитект и калиграф Таха ал-Хити, минаретата се отличават с вертикална калиграфия, която се издига нагоре, отвеждайки погледа на зрителя към небето в съзерцание на вяра и смисъл.

градската джамия в Катар

Сградата е разположена на ъглов парцел, а минаретата и стълбището на джамията привличат посетители от кампуса през четирите части на ислямската градина.

джамии в Катар

Върху част от сградата е изобразен коранът. Самата джамия е издигната и поддържана от „петте стълба на исляма“ и всеки стълб е изписан със стих от Свещения Коран. 

коран джамия Доха Катар

Голяма част от джамията е разположена в южната част на обекта и това помага да се създаде сянка върху други части на сградата, включително главния двор на джамията и студентските пространства. Преобладаващите ветрове се поглъщат от формата на сградата, за да осигурят хладен бриз към входовете на горното и долното ниво. В Близкия изток сградите консумират големи количества енергия за климатизация и изкуствено осветление.

образователна джамия

Зоните на преподавателите и класните стаи са снабдени с дворове с предварително определен размер, за да осигурят щедра непряка естествена светлина, като същевременно значително намаляват слънчевата топлина и климатизацията. Дворовете също позволяват сградата да бъде естествено вентилирана за продължителни периоди от годината. Фасадата и обвивката на сградата също са разработени, за да намалят слънчевата топлина, като същевременно позволяват естествена светлина, особено в зоната на библиотеката. Композитните материали с висока ефективност, се доставят на местно ниво, за да се намали въглеродният отпечатък.

нощна Доха Катар

Нощна Доха

Нощна Доха е неотразимо красива! Силуетът на небостъргачите в отражението на  морската вода е неповторимо красив. Вечер разходката е в пъти по-приятна, защото високите температури падат и макар не кой знае с колко, определено усещането е по-свежо. В Катар си имат цели прохладни улици, отвори, от които излиза студен въздух, така че може да се разхождаш спокойно и да не умираш от адската жега, дори и през нощта!

Кулите-близнаци Катара в Доха

Впечатляващите кули близнаци Катара се състоят от хотелска и жилищна част, разположени на брега в Лусаил, Доха. Те символизират традиционните мечове ятагани. Етажите на кулите са 36, височината на сградата е 211 метра, а застроената площ 257 000 квадратни метра.

кулите близнаци Катара в Доха

Лусаил Марина

Лусаил Марина е модерен дом за повече от 1200 места за лодки и яхти, които имат директен достъп до спокойния Арабски залив със съоръжения и услуги на яхтеното пристанище.

Лусаил Марина Доха

Джамията Катара

Джамията Катара е проектирана от туркинята Зейнеп Фадилоглу, за която се смята, че е първата жена архитект, специализирала в джамии. Сградата включва персийски и турски плочки в нюанси на синьо и златно, предлагайки ярък контраст на околните сгради. С декор, вдъхновен от двореца Долмабахче в Истанбул.

джамия Катара в Доха, Катар

Втората джамия в Катара е по-малка, но не по-малко привличаща вниманието. Обърната към амфитеатъра, тя е покрита със златна облицовка, която блести и денем и нощем. Съвсем близо се намира и простиращия се на 3275 кв. метра амфитеатър в класически гръцки стил, преплетен с ислямските влияния, особено в сводестите му входове. Побира до 5000 зрители, той предлага звездна гледка към морето от едната страна и културното село от другата. Силата на природата, арт инсталация, изобразяваща майката природа, стои между амфитеатъра и водата, показвайки безсилието на човечеството пред природата. 

джамия в Катара

Пазарът Сук Уакиф

Със своите покрити с кал сгради пазарът Сук Уакиф напомня за една отминала епоха, като същевременно остава център на търговията, клюките и забавленията в кафенетата. Магазините, разположени по алеите на пазара, примамват с всякакъв вид стоки, както практични, така и фантастични. От обувки през антики до занаятчийски изделия. Оборудването за риболов и гмуркане за перли се бори за внимание с тъкани, килими, дървени мебели и стъклени орнаменти, които се изработват в съседни работилници. 

пазар Доха

Ароматът на подправките преследва посетителите навсякъде. Това е мястото за екзотични арабски аромати като шафран, затер, смрадлика, сушени цветя, сушени черни лимони и безкрайни разновидности на фурми, мед, чаени листа и кафе на зърна. Тук ще намерите и арабските ароматни парфюми, известни по целия свят, както и традиционната за района козметика.

соколи Доха

Соколите

Ловът със соколи е традиционен спорт в Катар, а на пазара, можете да видите величествените птици отблизо под зоркия поглед на собственика на магазина. И разбира се да позирате със сокол, кацнал на ръката ви. 

камили Доха

Камилите

Близо до пазара се намира и кошарата за камили. Тук отблизо можете да се насладите на великолепните господари на пустинята.

Видео за Националния музей на Катар в Доха можете да гледате ТУК

Видео за Националнaта библиотека на Катар в Доха можете да гледате ТУК

qatar airways бизнес класа

До Доха пътувах с Qatar Airways – изключително обслужване в бизнес класата им (видео I част), (видео II част), (видео III част). Избрах да нощувам в невероятния хотел в The Pearl Island – Marsa Malaz Kempinski Hotel | (5 Star Hotel). Полети с Qatar Airways можете да резервирате тук.

qatar airways бизнес класа Доха

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language