fbpx

Курион – древният могъщ град, Кипър (Видео)

Курион в Кипър. Древният град с амфитеатър

Курион е една от най-големите исторически забележителности в Кипър. Нямам търпение круизният ни кораб Селестиал Джърни да пристигне на пристанището в Лимасол, Кипър. На острова ни очаква ново приключение. Със сърце, пълно с вълнение, напускам кораба с останалите пасажери и се отправям към специалния туристически автобус, който вече ни чака на пристанището. Първата дестинация е археологическата забележителност Курион. След кратко пътуване достигаме до археологическия обект, за да се върнем векове назад във времето. Разглеждаме древни театри и бани, чувстваме се като археолози, докосвайки се до богатата история на този магичен град.

амфитеатър Курион Кипър

ВИДЕО за древния могъщ град Курион, Кипър:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Курион е една от най-големите исторически забележителности в Кипър. Древният гръцки град е основан през 12 век пр.н.е. Курион едно от най-могъщите и мощни градски кралства. Неговото величествено място, театърът, съкровищницата, стоата (покрита пътека), палестрата (древногръцко училище по борба), храмовете, баните, пазарът,  храмът на Аполон Хилатес ( бог на горите ) –  всичко това показва колко развити били тези древни жители на региона. Курион, а на латински КуриУМ, се намира близо до Лимасол и е бил един от най-важните градове-кралства на острова в древността. Разкопките разкриват впечатляващи и значими находки, които могат да се видят на място. Градът бил построен върху хълмовете в района и е контролирал плодородната долина на река Курис.

Амфитеатърът на Курион от гръко-римската епоха

Амфитеатърът на Курион от гръко-римската епоха

Курион е известен най-вече с впечатляващия си амфитеатър от гръко-римската епоха с разкошен изглед към Средиземно море. Древните знаели как да избират местата си за обитаване. Морето и небето създават един безкрайно завладяващ и вдъхващ страхопочитание образ, от който човек трудно може да откъсне очи.

град Курион в Кипър

Театърът на Курион е разкопан от експедицията на университетския музей на Университета на Пенсилвания между 1935 и 1950 година. Първоначално е построен в по-малък мащаб в края на втори век пр. н. е. на северния склон на дефилето, изкачващо се от портата Аматус. По този начин тази подредба използва наклона на хълма, за да издържи частично тежестта на местата за сядане. Тази архитектурна подредба е типична за елинистическите театри в цялото Източно Средиземноморие с кръгъл оркестър и кавеа (вдлъбнатина), надвишаваща 180 градуса.

гръко-римски амфитеатър

Разширяването на театъра при Траян

Театърът бил ремонтиран в края на първи век пр. н. е., вероятно след земетресение. Театърът претърпял обширна реновация и разширение при Траян, което го довежда до сегашния му размер и разположение на местата. Разширената кавеа от римските фази е можела да побере публика до 3500 души. Направени са някои модификации, като например поставянето на метален парапет, за да се гледа популярният спектакъл на времето – битките на зверове и гладиатори. 

амфитеатър

Реставрираният амфитеатър се използва и до днес. Акустиката му е толкова добра, че не е нужен микрофон по време на представленията. Великолепният гръко-римски театър се използва за музикални и театрални представления на открито – главно през летните месеци – което го прави едно от най-популярните места за културни събития от висок калибър на фона на зрелищната и спираща дъха морска гледка.

Курион

Къщата и баните на Евстолий

Къщата и баните на Евстолий, разположени на билото на южните скали непосредствено над театъра, са построени в края на четвърти век върху останките на структура, разрушена в средата на 4 век. „Къщата на Евстолий“, която първоначално е била частна вила, превърната в обществен център за отдих през раннохристиянския период. В първите години на пети век, скоро след завършването на къщата, е построен комплекс за баня по протежение на северната страна на къщата. Пристройката за домакинство и баня от северната страна съдържа повече от трийсет стаи. 

забележителности край Лимасол

Мозайките

Поздравителен надпис в преддверието отвъд двора гласи „Влезте за късмет на къщата“. Стаите са подредени на север и юг от този преден двор и вестибюла. Южният перистил (веранда с колони) е разположен около басейн и е централната част на домакинството, неговите портици са украсени със сложни мозайки. 

мозайки Курион

Мозаечен надпис в източния портик идентифицира сградата като Евстолий, който е построил структурата, за да облекчи страданията на населението на Курион, вероятно в отговор на земетресенията от средата до края на 4 век. 

бански комплекс Курион

Банският комплекс на Курион

Банският комплекс е разположен около централна правоъгълна зала и включва фригидариум (плувен басейн със студена вода, който се използва след топлия); тепидариум (топло помещение с подово отопление и подгреваеми седалки, облицовани с камък) и калдариум (най-горещото помещение в римската баня. Това е вид парна баня с висока влажност). Фридидариумът е покрит с фигурна мозайка, изобразяваща персонификация на Ктисис (Сътворението), държаща линийка на архитект. 

къща на Евстолий

Комплексът остава в експлоатация до разрушаването му в средата на 7 век. Домакинството вероятно е било построено като частна елитна резиденция, но е превърнато в обществено достъпно съоръжение за къпане в началото на пети век.

Древен град Курион

„Къщата на Ахил“ и „Къщата на гладиаторите“

Заедно с къщата на Евстолий, има още впечатляващи мозаечни подове в „Къщата на Ахил“ и „Къщата на гладиаторите“, като вилите са кръстени на сцените, изобразени върху мозайките.

мозайки Кипър

Водоснабдяването на Курион

Въпреки че днес акрополът е много сух, градът очевидно е имал добро водоснабдяване в римско време, както се вижда от големите обществени и частни бани, а също и от значителното количество тръбопроводи и водни съоръжения в целия обект. Идентифицирани са два акведукта, които транспортирали вода до града от два многогодишни извора на 11 и 20 километра разстояние. Преди построяването на теракотените тръби, някъде през първи век сл. н. е., акрополът бил зависим от дъждовната вода, съхранявана в цистерни, поради липсата на естествени водоизточници на мястото.

Курион отвисоко

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language