fbpx

Брюж – Венеция на Севера. Уикенд с аромат на шоколад

Брюж - Венеция на Севера

Брюж – Венеция на Севера. Наричан така поради своите канали, които кръстосват града. Романтичната обстановка, създадена от лодките, които плават по канлите и се „мушкат“ под красивите мостове, прави Брюж изключително привлекателен за влюбените и почитателите на уникална атмосфера. Един от най-красивите и запазени средновековни градове в Европа.

Брюж Белгия

Венеция на Севера

Намиращ се в западната част на Белгия, този уникален град се превръща в историческо и културно богатство, където стъпката по всяка павирана улица разкрива частичка от миналото и същевременно вдъхновява със своята красота. Брюж – прелестен град, където ароматът на шоколад се носи по улиците и прелъставя туристите, които нямат търпение да вкусят от белгийското лакомство.

Брюж и белгийски шоколад
макарони в Брюж

До Брюж с моя помощник в превода VASCO TRANSLATOR V4

За моето приключение до Белгия взех моменталния преводач Vasco Translator V4. Vasco Translator V4 превежда моментално на избрания от вас език независимо дали сте в магазин, ресторант или историческа забележителност. Устройството осигурява бърз и точен превод в реално време. Френски, немски или нидерландски, преводачът с безплатен интернет осигурява плавен и разбираем диалог. Устройството е компактно и лесно преносимо, подходящо за пътешественици и бизнес пътници. Vasco Translator V4 ще ви бъде полезен при пазаруване, където може да преговаряте и да разбирате цените на различни езици (цели108). Така например можете да си организирате разходка с карета из улиците на Брюж дори и да не знаете френски, английски или какъвто и да е друг език. Просто питате за цената и продължителността на разходката, натискате превод на съответния език и преводачът автоматично превежда гласово на човека срещу вас.

Vasco Translator V4 Преводач

С Vasco можете да превеждата и чрез функцията снимка на текст. Така например си преведох текстовете на една от информационните табели за забележителностите в Брюж. С лесен за използване дизайн и интерфейс, устройството е интуитивно и достъпно дори за хора, които не са технически подготвени. Vasco Translator V4 е компактен и лек, което го прави идеален за пренасяне по време на пътувания. Побира се лесно в джоб или чанта. Ако искате да научите повече за неговите функции прочетете ревюто, което направих специално за него ТУК.

Васко преводач

Устройството за моментален превод Vasco Translator V4 можете да си поръчате от официалния сайт на Vasco Electronics ТУК. С промо код Jivko5 можете да получите отстъпка от 5% от цената на прoдукта! Кодът важи и за продукти в промоция, а може да се използва и в комбинация с други остъпки!

забележителности Брюж

Как да стигнем до Брюж?

Най-бързият и лесният начин да стигнем до Брюж е с директните полети на нискотарифните авиокомпании Wizz air или Ryanair от София до Брюксел – летище Шарлероa (Charleroi Airport). От летището можете да наемете кола, като пътят до Брюж ще ви отнеме около 1 час и 30 минути, в зависимост от условията на пътя. Другият вариант е да хванете влак. Аз избрах да си хвана автобуса. който спира директно пред летището. Автобусната компания се казва Flibco (можете да си купите онлайн билетите, за да не чакате на дългите опашки. На автогарата шофьорът сканира баркода на билета ви и се качвате директно). Цената на еднопосочен билет до Брюж е 24.40 евро, а времето, което отнема до Брюж, е около 2 часа и 20 минути. Автобусът спира първо в Гент, а след това продължава до Брюж, където спира на Централната ЖП гара, която се намира на около 10 минути пеша от топ центъра на града. Линията е денонощна, така че независимо колко ранен е полетът Ви имате осигурен транспорт.

разходка в Брюж

Историята на Брюж

Брюж може да е производна на старонорвежката дума за „кей“ или „точка за кацане“ (bryggja) или от германската „brugjo“, която има подобно значение. Името „Burg“ идва от нидерландската дума за замък „burcht“, но също така означава „център на село“. Градът е основан през 9 век и бързо се превръща в търговско и културно средище. Брюж е създаден като крепост, която да защитава страната от набезите на викингите. Благодарение на присъствието на графовете на Фландрия, благоприятното местоположение и връзката с морето, Брюж се развива изключително бързо.

къщи в Брюж

През Средновековието, градът процъфтява благодарение на текстилната промишленост и търговските маршрути, превръщайки го в „Венеция на Севера“. Известният фламандски плат (преработена вълнена тъкан) осигурява икономически тласък от 11 век нататък. Търговците влагат парите си в разкошни къщи, църкви и обществени сгради, невиждани дотогава в цяла Европа. Брюж е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

сгради в Брюж

Златният век на Белгийската перла Брюж

Търговци от цяла Европа идват и се заселват в града. Построени са нови сгради, като камбанарията с кметствата на пазарния площад, болницата „Св. Йоан“, няколко църкви, както и важна търговска инфраструктура като водните зали. През този период в Брюж е създадена и първата фондова борса в света. През 14 век Брюж с гордост може да се счита за един от най-важните търговски центрове в Северозападна Европа.

архитектурата на Брюж

Около белгийската независимост през 1830 година Брюж се оказва силно обеднял. Индустриалната революция до голяма степен заобикаля града и икономиката остава характеризирана с дребна домашна промишленост. Визионерски проект за градско обновяване през 70-те години на миналия век възвръща предишната слава на Брюж. Реновирани са историческите къщи, почистени са каналите, добавени са повече зелени площи, а автомобилите в сърцето на града са забранени.

център на Брюж

Забележителности в историческия център на Брюж

От векове каналите на Брюж са свързвали града с морето, гаранция за богатство и просперитет. Големи части от средновековното наследство остават практически непокътнати. Разходката по артериите на града са като машина на времето в Златния век на Брюж. Калдъръмените улици и площади са разкошни.

карета с коне в Брюж

Markt (Пазарен площад)

На най-големия площад в Брюж гордо се извисява Камбанарията – висока 83 метра и най-известната сграда в града. Тези, които се изкачат до върха на камбанарията, могат да се порадват на панорама към целия Брюж.

камбанария Брюж

На площада чакат кочияшите, които могат да ви разходят с файтон из Стария град. От едната страна се намират и ресторантите, където можете да опитате от белгийската и международна кухня, да пиете от стотици видове бира, а за десерт да вкусите традиционните белгийски гофрети.

архитектура Брюж

Provinciaal Hof – (Провинциален дворец)

През вековете източната страна на пазарния площад е била украсявана от три емблематични сгради: Waterhalle (готически склад) от 13-ти век до 18-ти век, монументален неокласически жилищен комплекс през 18-ти и 19-ти век и, на последно място, настоящият неоготически комплекс от три части (от 1878 г.) с внушителния провинциален дворец в центъра. Провинциалният дворец е в процес на цялостна реставрация и обновяване.

Провинциален дворец

Каналите и мостовете на Брюж

Векове наред каналите на Брюж са вените на града, криволичещи през целия град. На всеки завой можем да се насладим на прекрасни гледки. Разходката с лодка определено ще превърне разглеждането на града запомнящо се. Всеки мост, всяка средновековна фасада, която се отразява във водата, свеки лебед или грозно пате, което се плъзга по водната повърхност, ще ви очарова.

с лодка по каналите на Брюж

Rozenhoedkaai – Броеницата

Това е най-популярното място за фотография в града, особено за почитателите на Instagram. Едно време тук се продавали броеници, а днес се открива една от най-красивите гледки в града. Пътеводителите определят Rosary Quay за едно от най-романтичните места в Брюж.

център Брюж

Minnewater – Езерото на любовта

Някога хората са вярвали, че тук живеят водни нимфи. Има няколко легенди откъде идва името на езерото. Но по-важното е да знаем, че мине ли по моста ​​двойка влюбени, ще останат завинаги заедно и ще живеят щастливо.

езеро на любовта в Брюж

Разходка с лодка по каналите на Северната Венеция

От „моста на сляпото магаре“ можете да гледате лодките, които разхождат туристите. Цената за възрастен за 35 минути е 15 евро, а за деца – 9 евро.

Канал Гоуден-Хандрей

Gouden-Handrei е бил част от първите градски стени на Брюж.

канали в град Брюж

Канал Groenerei – Грьонерей

За местните жители на Брюж най-красивият канал е Groenerei.

Венеция на Севера
канали Брюж

Blinde-Ezelstraat (Улица на слепите магарета)

Тази част от стената целенасочено е оставена недокосната след почистване и реставрация през 70-те години на миналия век и показва колко мръсна е станала фасадата на кметството поради трафика, който минавал по тази тясна улица в продължение на десетилетия.

Днес това е пешеходен и велосипеден маршрут, който свързва две атракции: площад Бург и рибния пазар. Има много легенди, които обясняват името на улицата, но всъщност тук е имало хан през 15 век, наречен Den Blinden Ezel „сляпото магаре“.

Брюж

Площад Бург

Пазарният площад е сърцето на Брюж, но площадът Бург е неговата душа. Векове наред това е центърът на властта в града, а градската администрация на Брюж все още заема готическото кметство от 14-ти век. Този грандиозен, величествен площад е облицован с монументални забележителни сгради. Те са построени през вековете и отразяват стила на строителство на тяхната епоха.

площад Бург

Бегийнхоф

„Beguinage Ten Wijngaarde“ със своите бели фасади на къщите и спокойна манастирска градина е основан през 1245 година. Това малко късче земя някога е било дом еманципирани мирянки, които водили благочестив и безбрачен живот. Днес там живеят някои монахини от Ордена на Свети Бенедикт и Ордена на Винсент де Пол, както и самотни жени от Брюж.

пейзаж Брюж

Бирата

Брюж може да се похвали с няколко типични местни бири. Точно в центъра на града можете да посетите пивоварните De Halve Maan и Bourgogne des Flandres. Извън центъра е Fort Lapin, крафт пивоварна.

белгийска бира стотици видове

Избрах да ви разкажа за пивоварната De Halve Maan, чиято бира ми хареса най-много!

бира Brugse Zot Брюж

Пивоварна „De Halve Maan“

Автентичната пивоварна в центъра на Брюж е семеен бизнес с традиция, датираща от шест поколения от 1856 г. Това е мястото, където се произвежда градската бира на Брюж – Brugse Zot: бира със силен вкус и висока ферментация на базата на малц , хмел и специална мая. През 1856 година Анри Мейс започва своята пивоварна дейност в центъра на Брюж. Всяко поколение предава своя опит в пивоварството на следващото в семейството.

Brugse Zot Blond: Вкусната златисто руса специална балансирана бира, пълна с плодови и пикантни аромати.

Тръбопроводът за бира 

Най-голямото постижение в историята на пивоварната е изграждането на бирарен тръбопровод. През 2016 година е положени уникални подземни тръби с дължина около 3 км от пивоварната до бутилиращата фабрика в предградията. Той е първият в света подземен тръбопровод за бира с обща дължина около 3,3 км. Тръбопроводът позволява транспортирането на бирата между две локации.

тръбопровод за бира в Брюж

Тръбопроводът има положително въздействие върху околната среда, тъй като драстично намалява емисиите на CO2. По този начин се избягва и много натовареният трафик в центъра на Брюж, правейки го по-чист, здравословен и приятен за живеене град.

пържени картофи Брюж

Белгийските пържени картофи

Белгийските пържени картофи са не просто ястие, а кулинарна забележителност за Белгия! Те не просто са ястие, а са част от белгийската култура и наследство, които вече дълго време радват както местните, така и посетителите от цял свят. Ето някои любопитни факти за тях:

  1. Известният белгийски готвач Жорж Жонес се смята за „бащата“ на белгийските пържени картофи. През 1781 година той ги приготвил за първи път в региона на Лиѐж.
  2. Двойно Пържени: Тайната на перфектните белгийски пържени картофи е двукратното пържене. Първо се пържат на ниска температура, за да се сварят, след което се изваждат, за да се охладят, и след това се пържат втори път на по-висока температура, за да се получи хрупкава коричка.
  3. Сортове: За перфектните белгийски пържени картофи се използват специални сортове картофи с високо съдържание на скорбяла и ниско съдържание на вода, като Bintje и Russet.
  4. Сосове: В Белгия се сервират с различни видове сосове, като майонеза, андулуски сос, кетчуп или дори уникални белгийски сосове като „сос Андрал“.
  5. В космоса: През 2018 година белгийските пържени картофи бяха включени в менюто на Международната космическа станция. Астронавтите се наслаждавали на тях като част от кулинарното си преживяване в космоса.
  6. Световен Рекорд: През 2014 година белгийският град Маасмехелен създаде най-големия фритюрник за пържени кортофи в света, който беше официално признат от Книгата на рекордите на Гинес.
  7. Национално ястие: В Белгия се консумират около 95 килограма пържени картофи на човек годишно, като се смята, че едно от всеки три ястия в страната включва пържени картофи.
пържени картофи в Брюж

Белгийски, но изпържени от гърци

И сега да ме прощават белгийците, но най-вкусните белгийски пържени картофи в Брюж хапхах в гръцко заведение! Да, точно така! По оригинална белгийска рецепта, но с нашите си балкански подправки, накълцани домати за разкош и сос от гръцки сирена. С Vasco Translator V4 даже си ги поръчах на чист гръцки език 🙂 Безумно вкусно! И ако не ми вярвате, ето ви адреса, отидете, опитайте и сравнете с останалите белгийски пържени картофи 😉 The Olive Street Food – Улица Wollestraat 12, буквално на 100-200 метра от главния площад и камбанарията. А точно срещу гръцкото заведение, където постоянно има опашки (познайте защо ;), се намира друго култово заведение за Брюж – House of Waffles (1929)! Това са оригиналните белгийски гофрети!

гофрета с карамел Брюж

Белгийски гофрети

Белгийските гофрети са едно от най-популярните и известни вкусни лакомства от Белгия. Ето някои любопитни факти за тях:

1.История: Белгийските гофрети имат дълга история. Първоначално се приготвяли в манастирите като десерт за специални случаи.

2.Видове гофрети: В Белгия има два основни вида гофрети – брюкселски и лиежски. Брюкселските гофрети са по-големи, тънки и хрупкави, докато лиежските са по-плътни и имат по-голяма концентрация на захар.

3.Форма: Белгийските гофрети се различават от другите видове гофрети по своята форма – те са квадратни, с голям размер и дълбоки отвори, които са перфектни за задържане на топингите.

4.Сервиране: Белгийските гофрети се сервират с обилно количество топки, сладолед, пудра захар, фъстъци, свежи плодове или шоколадов сироп, което ги прави чудесен десерт за различни вкусове.

5.Популярност: Гофретите са толкова популярни в Белгия, че дори имат свой собствен празник – Националният ден на гофретите, който се отбелязва на 24 март всяка година.

6.Глобално Влияние: Белгийските гофрети са станали известни по целия свят и са популярни десерти в много държави, като са често срещани в различни ресторанти, кафенета и сладкарници.

видове белгийски гофрети

Белгийски шоколад

Белгия е световно известна със своя изискан и вкусен шоколад. Ето някои любопитни факти за белгийския шоколад:

1.История: Традицията на производство на шоколад в Белгия датира от средата на 17 век, когато белгийските колониални сили започнали да внасят какао в Европа. През следващите векове белгийските майстори шоколадиери развили умението си и превърнали Белгия в световно известен център за шоколадово изкуство.

2. Качество: Белгийският шоколад е известен с високото си качество и внимателно подбрани съставки. Традиционно белгийските шоколади се правят от качествени какаови зърна, както и висококачествено какаово масло и какаова маса. В оригиналния белгийски шоколад минималното количество какао може да варира в зависимост от конкретния продукт и производителя, но обикновено е по-високо от минималното, предписано законово. В общия случай, качественият белгийски шоколад съдържа поне 35% какаови твърди части.

какаови зърна белгийски шоколад Брюж

3.Разнообразие: Белгия предлага огромно разнообразие от шоколадови изделия, включително пълнени бонбони, плочки, трюфели, печива, какаови напитки и много други.

4.Майсторство: Майсторите шоколадиери в Белгия се отличават с уменията си за изработка на прекрасни и изящни шоколадови изделия. Техните уникални рецепти и изящни декорации правят белгийския шоколад истинско произведение на изкуството.

5.Признание: Белгийският шоколад е добил много награди и признания по света за своя вкус и качество. Производителите на шоколад в Белгия се гордеят с дългата си традиция и постоянната си ангажираност към качеството на своите продукти.

6.Експорт: Белгия е един от най-големите износители на шоколад в света и е водещ производител на шоколадови изделия. Белгийският шоколад е популярен и желан в целия свят, като привлича милиони туристи в Белгия всяка година.

белгийски бонбони от Брюж

Белгийският шоколад е не просто вкусен десерт, но и символ на изящество и качество. Със своята богата история и изискан вкус, белгийският шоколад привлича и възхищава хората по целия свят.

сладки Брюж
макарони Брюж
шоколади и трюфели в Брюж

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language