fbpx

Омодос, Кипър. Селото с превъзходно вино (Видео)

село Омодос в Кипър

Омодос, Кипър. Селото с превъзходно вино, построено на склона на планината, между зелен килим от лози, заобиколен от планини, които изглеждат сякаш са поставени в майсторско оформление. Едно от най-живописните села в Кипър. Автобусът спира на централната площад, откъдето тръгвам към каменните улици на селото. Въздухът е преплетен с аромат на цветя и кипърски подправки. Обикаляме по извитите улички, докато разглеждаме традиционните къщи и магазинчетата с кипърски сувенири.

село Омодос в Кипър

Екскурзия на Celеstyal Cruises до село Омодос

Круизният ни кораб Celestyal Journey се отправя към пристанището в Лимасол, Кипър. Слънцето се отразява върху водната повърхност, като подчертава красивата морска панорама. Въздухът е пълен с мирис на сол и екзотика. Следващата спирка от нашето приключение е село Омодос. Отправяме се към живописното село Омодос, където ни очаква дегустация на кипърско вино, опитване на специалитети от местната кухня и културна програма. Пътят ни преминава през китни селца, красиви долини и планини. След около час пристигаме в Омодос, едно от най-известните кипърски села.

ВИДЕО за кипърското село Омодос:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Историята на село Омодос

Омодос се намира на около 42 километра северозападно от Лимасол, в географския район на винопроизводителните села. Селото е заобиколено от високи планински върхове, най-високият, от които е „Афамес“ (1153 м.). В района се отглеждат лозя и различни овощни дървета. Селото вероятно е създадено в края на византийската епоха или в началото на ерата на Франкското господство. Селото е отбелязано на стари карти като Хомодос, Хомоциос и Омодос. За името на селото преобладаващите тълкувания са, че произлиза от кипърската дума „modos“, което означава „не бързай“, с такт, внимателно. От древни времена Омодос е известен със своето превъзходно грозде и вкусни вина. Според преданието виното с отлично качество и сладка миризма Афамес, получило името си от едноименната планина, която се намира източно от селото, е причината островът да бъде завладян от пияния султан Селем II за да може да има това прочуто вино в избите си.

грозде от лозята в Кипър

Известната средновековна преса за вино, открита на малко разстояние от манастира Свети кръст, е доказателство за това, че производството на традиционно вино се е извършвало в Омодос от древни времена. Големият площад на селото пред величествения манастир на Светия кръст, тесните улички и каменните къщи, всички „удавени“ в зеленина, придават специална красота и чар на Омодос. Освен това самите къщи на селото представляват известен интерес от гледна точка на фолклорната архитектура, с керемидените покриви или тераси, живописните горни етажи, павираните и цветни дворове, дървените врати и разнообразно украсените порти и балкони.

кръст село Омодос

Манастирът на Светия кръст

Украшението и истинската гордост и радост за всички жители на Омодос, е манастирът на Светия и животворящ кръст, построен в сърцето на селцето. Той се издига величествено и с внушителното си присъствие се превръща в значителна част от културното наследство на Кипър. Манастирът на Светия кръст е един от най-старите на острова. Според преданието една нощ жителите на съседните села, които днес не съществуват, забелязали огън в някои храсти на мястото, където днес се намира манастирът. Когато се съмнало, те отишли ​​на мястото, където се виждал огънят, но нямало следа. Това явление се повторило няколко нощи. Така те започнали да копаят в земята и открили малка пещера, в която намерили Кръст. 

Светият кръст от село Омодос

За да благодарят на Господ, те построили параклис над пещерата и държали там скъпоценното си съкровище, което станало свещено място за преклонение. С течение на времето параклисът се разширил и се превърнал в манастир с много монаси.

манастир в село Омодос

Посещението на Света Елена в манастира

Според традицията манастирът е основан преди пристигането на Света Елена в Кипър през 327 г. сл. Христа. Различни историци смятат, че Света Елена е оставила част от Светото въже и Светия Кръст в манастира. Това въже, с което римляните вързали Христос за Кръста, е описано като „оцветено от кръвта на Христос“. След няколко чудеса на Кръста, манастирът придобил значителна репутация и се превърнал в голямо място за поклонение. 

манастирът в село Омодос

Омодос и чудните колекции от вина

Кипър е бил известен от древни времена с лозята и производството на добри вина. Омодос е класически пример, който е известен със своята селекция от грозде и вкусни вина. Ето защо екскурзията ни продължава с посещението на типична за селото изба, където някога по стар обичай се е произвеждало виното. Фактът, че Омодос е известен винопроизводител от древни времена, се потвърждава и от съществуването на линос, който се е използвал за пресоване на грозде (Мелница за пресоване на грозде).

преса за вино в село Омодос

Лозята на Омодос

Лозята представляват едно от основните занимания за Кипър от старите години до днес и са тясно свързани с живота и обичаите на кипърския лозар. Разбира се, Омодос, едно от най-важните винарски села около Лимасол, не може да бъде изключение от това. С течение на вековете лозата в Омодос намерила гостоприемна среда, мек климат и условия, всички идеални за растежа му. С примитивни средства, мотика и рало, но преди всичко с труд и пот, селяните с талант успяват да превърнат дивите и много високи хълмове в лозови райони.

вино Командария село Омодос

Световноизвестното вино Командария

Commandaria е десертно вино с вкус, толкова богат, колкото и неговата история. Първоначално се смята, че е получил името си от рицари кръстоносци през 13-ти век, но за първи път е направен преди 5000 години. Според легендата крал Ричард Лъвското сърце на Англия бил толкова завладян от командарията, че на сватбата си я провъзгласил за „виното на кралете и кралят на вината“. Също толкова поразен от опияняващия алкохол бил френският крал Филип Август, за когото се казва, че го е обявил за „Апостола на вината“.

командария вино Кипър

Отличителна черта на командарията е, че след бране гроздето се оставя на слънце за десет дни, което увеличава плътността на захарите му. След това гроздето се пресова, виното се подсилва (обикновено с висок процент гроздов алкохол) и след това отлежава най-малко две години в дъбови бъчви, преди да бъде бутилирано. С напредването на годините кехлибарената течност се засилва, както по отношение на вискозитета, така и на сладостта.

Омодос, там където времето тече на други обороти

Омодос ме пленява със своята топлина, гостоприемност на хората и романтичен характер. Времето там изглежда се забавя, като се наслаждавам на момента и изпитвам спокойствие и хармония. Вече знам, че този ден в Кипър ще остане в сърцето ми като незабравимо преживяване. Омодос – известен със своите традиционни каменни къщи, които са част от обичайната архитектура на селото. Цветните врати и прозорци допълват уюта и атмосферата на този исторически рай. Селото предлага уникална възможност за откриване на кипърската култура и традиции, като същевременно предоставя уют и спокойствие. Омодос – уникален микс от история, природа и традиции, които го правят привлекателно място за посещение. Прибираме се приятно изморени от вълнуващия ден, за да се качим отново на борда на Селестиал Джърни и да потеглим към следващото незабравимо приключение.

грозде Кипър

Видео за могъщия древен град Курион, който се намира близо до Лимасол, ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language