fbpx

Скалата на Афродита. Там, където от морската пяна, е родена най-красивата сред богините.

На лазурния бряг край Пафос, от морската пяна до огромната скала Петра, се ражда Афродита – богинята на любовта и красотата. Поверието гласи , че този който преплува около скалата три пъти, ще се свърже с енергията на богинята и ще остане вечно млад

„Раждането на Венера“ (Афродита) – картина на италианския художник Сандро Ботичели. Картината представя мита за раждането на Венера (гр. Афродита Анадиомена). Голата богиня се носи към брега в отворена раковина, подухвана от вятъра.

Легендата за раждането на Афродита

Афродита била родена край Пафос, Кипър. Титанът Кронос отрязал гениталиите на върховния владетел на вселената Уран. Семенната му течност и кръвта се разпръснали и превърнали в морска пяна.

Скопяването на Уран от Кронос. Джорджо Вазари и Жерарди Христофано, XVI век

Според Омир богинята е родена в Πέτρα του Ρωμιού – огромните скали по една от най-красивите крайбрежни ивици на острова, разположени на югозападното крайбрежие, недалеч от Пафос, Кипър. От пяната се ражда най-красивата сред богините – Афродита  (от старогръцки afros – морска пяна). Легендата разказва, че голото ѝ тяло се издигнало над вълните, като било ескортирано до брега на мидена черупка от Зефирос – богът на Западния вятър. Безумно красивата богиня на любовта първоначално започнала да се носи към гръцкия остров Китира, но вятърът я отнесъл към Пафос.

Според друга версия тя е родена от любовта на титанидата Диона и гръмовержеца Зевс. Кокетната Афродита притежава безмерна красота. Тя владее любовта и страстта! Богиня на удоволствията, красотата, любовта, сексуалността, плодородието, горите, помощница на всички в моретата. Неин специалитет е забъркването на любовни многоъгълници.

Друга легенда

Според по-нова легенда, византийският легендарен герой Дигенис Акритас е издигнал скалите, за да задържи сарацините. Говори се, че при определени метеорологични условия вълните се издигат и образуват воден стълб, който се разтваря в пяната. При по-развинтено въображение това за миг приличало на ефимерна, избледняваща човешка фигура. Други популярни митове разказват, че ако преплуваме около скалата три пъти, ще бъдем благословени и ще придобием вечна младост, красота, късмет, плодородие и истинска любов.

Родното място на Афродита

Плажът около Скалата, е осеян със стотици плоски камъчета, по които местни и туристи оставят надписи и рисунки, за да отбележат, че са били тук.

Почти на всеки метър ще видите надписи от камъни под формата на сърце, на дати, имена на влюбени, кули от камъчета. Всичко това, като послание към Афродита за сбъдване на желания, вечна красота, споделена любов, късмет и т.н. Тук двойки се вричат на вечна любов, правят се предложения за брак, обяснения в любов.

Плажът е популярно място за плуване сред местните. До пътя има паркинг, магазин и ресторант.

Къде се намира?

Скалата на Афродита е на около 25 минути път с кола от пристанището на Пафос. От центъра на града се стига и с гардски транспорт, но заради многото спирки по пътя отнема около 45 минути в посока. Карта на мястото можете да видите ТУК.

Сред останалите известни места, които се свързват с името на богинята са: обителта на Афродита в село Куклия, Баните на Афродита и Фонтанът на любовта.

Градът е кръстен на името на дъщерята на Афродита и Пигмалион – Пафос.

Полети до Пафос

Евтини самолетни билети до Пафос, Кипър, можете да намерите в търсачката в менюто на сайта ми.

Или да посетите сайта на Ryanair.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language