fbpx

Врачански съкровища – приказно пътешествие през вековете (Ревю)

Тракийски съкровища Регионален исторически музей Враца

„Врачански съкровища“ в обновената зала на Регионалния исторически музей във Враца, определено заслужава внимание! И в тази връзка кога за последно посетихте български музей и бяхте впечатлени от експозицията – дизайн, подредба, светлина, музика, допир, интерактивност, модерно представяне… и т.н. Всяко пътуване има своите изненади и уникални моменти, посещението в Регионалния исторически музей във Враца ми предостави незабравимо изживяване. Впечатлен съм от чисто новата зала на тракийските съкровища, която съчетава съвременен дизайн, умела подредба, вълнуваща светлина, музика, допир, интерактивност и модерно представяне на историята на тракийските култура.

тракийски съкровища

Отдавна не бях влизал в толкова добре направена зала в музей, което промени представата ми как може да изглежда всеки български музей в страната при наличие не само на пари, но и на огромно желание, старание и любов към това, което трябва да се направи. „Врачански съкровища“ събира над 300 разнообразни предмета от Античността, Средновековието и Възраждането, изработени от злато, сребро и бронз. Едно незабравимо преживяване, което докосва четири от петте сетива – зрение, слух, обоняние и допир. Можем да усетим аромата на лаврово дърво или да докоснем фината изработка на възрожденски пафти.

Регионален исторически музей Враца - Тракийски съкровища

Изумителната нова зала „Врачански съкровища“ в Регионалния исторически музей във Враца: Пътуване назад във времето

Във Враца, малкият град с огромно историческо наследство в северозападна България, се крие една историческа съкровищница, която не се намира никъде другаде в света. Регионалният исторически музей в града презентира богатата тракийска история на региона чрез тракийските съкровища, и то по начин, който ви отвежда във времето, докато същевременно ви изненадва с най-новите иновации в музейните технологии.

ВИДЕО за тракийските съкровища:

Когато нещо е направено интересно, модерно и запомнящо се

Първото нещо, което забелязах при влизане в новата иновативна зала на музея „Врачански съкровища“, е удивителният дизайн на пространството. Светлината в залата е наистина магична – преминавайки през различни цветове и интензитети, тя създава атмосфера, която напълно те потапя в тракийската епоха. Посетителите имат възможността да се „разходят“ в различни аспекти на тракийската култура, благодарение на проекции и видеоинсталации, които оживяват стените и тавана на залата.

музей Враца тракийски съкровища

Звуковите ефекти допълват визуалното изживяване – музикалния фон ни връща някъде там – по древните тракийски земи. Можем да чуем как звънят благородните метали под ръцете на майсторите – златари. Или пък да чуем звуците от наливането на вино в древните съдове, от които са пили тракийските аристократи. Този звуков пейзаж създава уникално чувство за присъствие и ни пренася в древността.

Врачански съкровища

Залата „Врачански съкровища“ е обогатена с подробни текстове и информация за всеки от изложените тракийски предмети. Всичко това поднесено на достъпен и любопитен език. Това прави изучаването на историята по-достъпно, забавно и запомнящо се!

Врачански съкровища

Предмети на допир и интерактивност

Новата зала „Врачански съкровища“ съчетава виртуалната реалност с интерактивни елементи, които позволяват на посетителите да се докоснат до тракийската култура. Някои предмети в изложбата могат да бъдат докосвани, предоставяйки усещане за текстурата и материала на древните артефакти. Този вид интеракция прави посещението в музея по-забавно и образователно за всички възрастови групи.

Тракийски съкровища Врачански съкровища

Уникалната изложба „Врачански съкровища“ в Регионалния исторически музей във Враца

Врачанските съкровища в обновената зала на Регионалния исторически музей във Враца показват находките от Могиланската могила. Тя е проучена през 1965 и 1966 година при спасителни разкопки в центъра на Враца. Под наспиа на могилата са разкрити три гробници, в които са погребани представители на трибалския владетелски дом.

Могиланска могила

Съкровището в тях се състои от гробен инвентар и гробни дарове, които трябвало да съпътстват покойника в задгробния живот. В Могиланската могила са открити колесници, коне, златни дарове, мъж с параден наколенник и скелет на момиче със златен венец и златни обеци. Дали е убита ритуално, за да последва съпруга си в отвърдното? Според Херодот траките имали такъв обичай. Златният венец е един от шедьоврите на античното златарство, който можем да видим съвсем отблизо.

Златният венец от Могиланската могила

Победа! Слава! Божествена власт!

Това символизират венците в древния свят. Носени са в мигове на триумф, по време на пиршество или при най-важните ритуали, които бележили човешкия живот – сватба или преминаването в отвъдното. Изобразяват клонки от дървета, свързани с боговете – дъбът бил дървото на Зевс, маслината – на Атина, миртата – на Афродита, брашлянът – на Дионис. На някои златни венци са поставени дори пчели или цикади. По рисунките от Свещари виждаме как богиня поставя венец на главата на владетел – действие със смисъла на обожествяване, подобно на коронясването в по-късните епохи.

Тракийски съкровища  Могиланска могила златен венец

Златният венец от Могиланската могила

Венецът от Могиланската могила е с листа от лаврово дърво – символ на Аполон. Тежи 205 грама и се състои от две клонки с по 80 листа и по 14 сферични висулки, които са подвижно прикрепени, така че да издават звук при движение. В единия си край клонките са съединени със златна тел, а в другия са извити в куки. Предполага се, че венецът е изработен в гръцко ювелирно ателие. Счита се, че представлява част от накитите на млада жена, която е ритуално умъртвена и положена в гробница 2 на Могиланската могила. Антропологичният анализ установява, че тя е била на 15-17 годинишна възраст,като притежава белезите на грацилен средиземноморски тип, тоест не е местна.

Врачански съкровища в РИМ Враца

Изглеждат ли ви познати листенцата на лавровото дърво? Използваме ги в традиционната българска кухня под наименованието дафинов лист. Можем да усетим аромата им при натискане на помпата.

Сребърният наколенник с позлата

Уникалният сребърен наколенник с позлата е местно производство и носи белезите на тракийското декоративно изкуство. Той е един от емблематичните паметници на тракийската торевтика (артистичната металообработка – коване на злато или сребро, гравиране или щамповане, с цел изработването на релефи с миниатурни детайли).

Тракийски съкровища Враца сребърен наколенник с позлата

Сребърният наколенник – част от парадното въоръжение на владетеля

Наколенникът е изкован от цял сребърен лист и е украсен с релефни изображения и орнаменти, подчертани със златен варак (фини златни листчета). В горната част се вижда женска глава с къдрави коси и венец от бръшлян на челото. През дясната половина на лицето преминават златни ленти, които се интерпретират като татуировки. Смята се, че става въпрос за изображение на Великата богиня майка.

Тракийски съкровища - изкован от цял сребърен лист и е украсен с релефни изображения и орнаменти

За това можем да съдим и по фигурата на животни в долната част на наколенника – част от тях реални, но със силен символен заряд, каквито са лъвовете, а други – фантастични, като грифоните със змийски тела. Двете страни на наколенника са украсени с различни стилизирани крила на птица.

златният наколенник от Могиланската могила

Бойните наколенници на траките са изработени от бронз. Този метал е по-твърд и може да издържи на удар с меч или друго оръжие. Отлети са по формата на крака и следат неговите анатомични извивки. Имат подплата, която да омекоти удара. Парадният наколенник също има предназначение да пази крака. но е и знак за легитимация на царската власт. Преплитащите се изображение символизират ролята на владетеля – едновременно доблестен военачалник и жрец, който е в постоянна връзка с божествените сили.

параден наколенник Могиланска могила

Докосване на наколенника – макет от силикон

Можем да докоснем детайлите на точното силиконово копие на наколенника, като по този начин усетим ювелирното изкуство на древните майстори!

силиконов модел на наколенника

Съкровищата от Мизия и Галиче

Към колекцията са включени и множество златни и сребърни апликации. В експозицията са изложени съкровищата от Мизия (Букьовци) и Галиче, представени от сребърни, позлатени и златни ритуални съдове, апликации и фалери с изображения на Богинята майка и Тракийския конник.

Скритите съкровища на Враца

В отделни витрини са подредени изделия на ювелирното изкуство от епохите на Античността, Средновековието и Възраждането. От 29 март 2023 година залата функционира с напълно обновена визия. Съкровищата са представени интерактивно, като сетивните възприятия са допълнени с картина, допир, звуци. Посетителите имат възможност да получат нова информация, както за технологията на изработка, така и за функцията на представените артефакти. Залата е обновена с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ в партньорство с Община Враца и Регионалния исторически музей.

Тракийско съкровище от Букьовци

Съкровището от село Букьовци (днес град Мизия) е принадлежало на трибалите. Те са едно от многобройните тракийски племена в земите между Дунав, Стара планина и реките Морава и Иксър. Описвани са като войнолюбиви хора със слабост към разточителните пирове и блясъка на златото и среброто.

съкровището от село Букльовци

Съкровището е изработено от сребро и се състои от фиали, чаши, кани и богато украсен нагръдник, който може да се види в Националния археологически музей в София. Предметите са намерени от Александър Йончев в местността „Гладно поле“ на два пъти – през 1925 година при обработката на лозе и втори път през 1935 година по време на строеж. За съжаление не цялото съкровище е предадено в музея – много ценни предмети са загубени безвъзвратно.

Работно време на Регионален исторически музей Враца

Понеделник – петък: 09:00 – 17:30 часа

Почивни и празнични дни: 09:00 – 12:00 / 13:00 – 17:30 часа

Безплатен ден: всеки първи понеделник от месеца

Неработни дни: 31 декември и 1 януари

Цени на билетите:

  • за граждани: 5 лв.
  • за учащи: 2 лв.
  • за пенсионери 3 лв.
  • за деца до 7 години: безплатно
  • за хора с увреждания: безплатно
  • семеен (родители с деца до 18 години): 8 лв.    

Новата зала в Регионалния исторически музей във Враца е истинско чудо на съвременните музейни технологии и историческо съхранение. Тя предоставя уникално изживяване, което комбинира светлина, звук, предмети на допир, видео и текст, за да ни потопи в богатата тракийска история на региона. Ако сте фен на историята, археологията или просто искате да се потопите в древните времена, тази зала е задължително да бъде посетена.

врачанско съкровище

Статията за „Врачански съкровища – приказно пътешествие през вековете“ е част от проекта „Популяризиране на туризма в Северна България”, финансиран от Фондация “Америка за България” и координиран от „Травентурия“ ООД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language