fbpx

Пингвини в Антарктика – истории от замръзналия континент (Видео)

Пингвини в Антарктика

Пингвини в Антарктика! Те са истински домакини, които посрещат и изпращат всеки пътешественик в мразовитото си царство. На сушата са перфектните имитатори на нестабилната походка на пийнал моряк, току-що слязъл от дълго мореплаване. Но пък във водата са ненадминати плувци.

пингвини в Антарктика

Потегляме към Хана пойнт – едно от най-популярните туристически места в Антарктика, посещавано от круизните кораби с богати туристи. Намира се на южния бряг на остров Ливингстън в Южните Шетландски острови, Антарктика, недалеч от Българската полярна база. Това е голяма зона без лед, което привлича стотици животни като пингвини, тюлени, морски слонове и няколко вида антарктически птици. Тук се намира най-голямата пингвинария на остров Ливингстън. Йордан и Павел са нашите водачи и управляват лодките Зодиак, с които ще стигнем до мястото. За пътешествието разказвам във видеото, вижте!

ВИДЕО за видовете пингвини в Антарктика, I част:

Пингвини папуа, пингвини полицаи, пингвини макарони гнездят тук. Южните морски слонове и антарктически морски тюлени са сред по-големите форми на живот. А представителите на птиците са Южните гигантски буревестници, скуите и други антарктически птици. Ще разгледаме отблизо повечето от тях, а наш гид, за да се запознаем по-детайлно с живота им, ще бъде хидробиологът и преподавател в Биологическия факултет на Софийския университет – доцент доктор Любомир Кендеров. На остров Ливингстън идва за трети път. Вижте повече за животните във видеото!

ВИДЕО за видовете пингвини в Антарктика, II част:

Колонии пингвини в Антарктика

Пингвините са харизматични малки създания, които печелят сърцата на всички. 17 вида пингвини се срещат по целия свят, но само 7 живеят в антарктическия регион и могат да се считат за истински антарктически пингвини. Императорският пингвин, Скалните пингвини, пингвините макарони, пингвините Адели, подбрадният пингвин или познат повече като пингвин полицай, заради украската, която наподобява фуражката на полицай, пингвините папуа и кралските пингвини. Пингвините са нелетящи птици. Вместо това те са създадени да плуват. Мощните им гребни мускули и елегантната им хидродинамична форма ги правят изключително бързи във водата. На брега обаче, пингвините се клатушкат и подскачат по неудобно бавен и забавен за нас хората начин.

Пингвини Папуа на остров Ливингстън

Пингвини Папуа

Най-разпространеният вид пингвини на остров Ливингстън са пингвините Джентуу или на български видът Папуа.  Повечето пингвини от този вид могат да бъдат намерени само на 4 места – Фолкландските острови, Южните Шетландски острови, Южна Джорджия и Антарктическия полуостров. Отличителна черта за тези пингвините е „тюрбанът“ – заради бялото петно ​​над очите на пингвините. Гушата им е черна, имат бяло коремче и клюн, който е предимно наситено оранжев или червен. В сравнение с други видове пингвини, папуанските пингвини се нареждат на трето място по размер на тялото след императорските и кралските пингвини.

Пингвини Джентуу

Възрастните имат средна дължина 75 сантиметра, въпреки че са наблюдавани и индивиди с дължина от 95 сантиметра. Докато средният възрастен тежи около 5 килограма, някои възрастни стигат до близо 9 кила. Те са най-бързите в света под вода птици. Когато търсят храна или избягват хищници, могат да достигнат скорост до 36 километра в час, като са способни да се гмуркат на дълбочина от 170-200 метра.

Пингвини в Антарктика, на остров Ливингстън
Пингвин Папуа на остров Ливингстън, Антарктика

По данни на еколози от 2007-ма числеността на вида надхвърля 600 000 индивида. Някога кожите и маста на пингвините са събирани за направата на дрехи и масло, въпреки това ловът на вида е забранен в момента. Въпреки че пингвините Папуа са били включени като почти застрашен вид в Червения списък на застрашените видове от 2004-та те са класифицирани като „почти застрашени“. Косатките и леопардовите тюлени са основните им врагове.

нос Хана Пойнт, остров Ливигстън, Антарктика

ВИДЕО за видовете пингвини и леопардовите тюлени в Антарктика, III част:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Пингвини полицаи

Другият най-срещан вид на остров Ливингстън за пингвините полицай. Получили името си от линията, подобна на каишка, която минава от всяко око надолу под брадичката им. Имат шапка от черно оперение на върха на главата, бяло лице и фина, непрекъсната лента от черни пера, която се простира от едната страна на главата до другата през всяка буза и под брадичката. Пингвините полицаи са едни от най-шумните и по-агресивни от останалите видове. Битките между колониите избухват доста редовно и мъжките често изгонват други мъжки, ако предпочитат определен район. 

Пингвин полицай

Възрастните достигат до 76 сантиметра и обикновено тежат  между 3 и 6 килограма. За разлика от много други видове пингвини, мъжките и женските брадати пингвини са приблизително с еднакъв размер и си приличат много. Основната им храна е крилът, но понякога се хранят и с риба и ракообразни. Възрастните могат да последват плячката си до 100 метра дълбочина. През размножителния период мъжките пристигат първи на сушата и чакат партньора си няколко дни. Ако обаче женският пингвин не се появи, мъжките избират друга женска, с която да се чифтосват. Ако предишният партньор все пак се появи, започват големи битки, в които женските пингвини често хвърлят противниците си по стръмните склонове на сушата.

пингвини полицаи в Антарктика

Пингвините полицаи предпочитат малко по-топлата морска вода, тъй като обитават само отдалечените острови край Антарктическия полуостров. Особено добро място да ги видим е остров Дисепшън, който се намира изключително близо до нашия Ливингстън. Там колонията е огромна.  Повечето круизи с туристи спират на Ливингстън и на остров Дисепшън, за да ги видят отблизо. Световната популация на този вид е между 7 и 15 милиона изчисляват еколозите, като пингвините не се водят за застрашен вид. Косатките и леопардовите тюлени са основните им врагове.

Пингвин на брега на остров Ливингстън, Антарктика

Още видеа за Антарктика и Българската антарктическа база може да гледате тук:

Видео – Айсберги в Антарктика

Видео – Живот в Антарктика

Видео – Лекар на края на света

Видео – Между два свята

Видео – След края на света

Видео – Исторически концерт в Антарктика

Пингвини в Антарктида

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language