fbpx

ФИЛМ ЗА АНТАРКТИКА „СЛЕД КРАЯ НА СВЕТА“ (ВИДЕО) EN SUBS

Изолирана пулсираща капсула на човешкото любопитство, смелост и непреклоним дух.

Пътешествие до Ледения континент

В началото на миналия век Антарктида е само енигма в човешкото въображение, а достигането й е предизвикателство и приключение с много неизвестни, отправено към абсолютно непознатото.

Военна лодка „Зодиак“ с български учени се бори с „ледената супа“ в Южния океан

Експлозията от международен интерес избухва преди 100 години. Опознаването на континента изисква възхитително мъжество, безпримерна саможертвеност и упоритост. Затова епохата на опознаването на Антарктида е наричана „героичната ера“. Негостоприемният континент отнема стотици животи, но ражда хиляди страници познания.

Огромен айсберг в Южния океан

Да стъпиш на края на света, а може би неговото начало…

Отпечатък по Антарктическите ледове, недокосвани милиони години, оставят първите изследователи, дръзнали да стигнат до Южния полюс. Имената на Шакълтън, Скот, Амундсен ще бъдат помнени, докато свят светува. В разгара на напрегнатото приключение, ниските температури, гладът и борбата за оцеляване, изследователите не подозират, че ще поднесат на света безценни познания за ледения континент, оставяйки завинаги своите следи върху замръзналата повърхност.

Българкият дом в Антарктика

Българската антарктическа база „Св. Климент Охридски“ на остров Ливингстън, Антарктика

През 1996 година цяло деноноще, газещи в ледената вода, българските полярници пренасят на сушата 20 тона материали, а на следващата година издигат основната къща. Така от тенекиените малки фургони, изследователите се преместват в истински нов дом!

8 години по-късно с Аржентински хеликоптер „Пума“ са доставени конструкциите за две нови постройки – пирамидалните къщи. Днес базата ни може да се похвали с цяло българско селище – лаборатории, пощенска станция и даже православен параклис.

Антарктика е само за най-смелите! Нямаш ли силен дух, страхът ще те смаже! Границата между живота е смъртта е като тънък лед. Залогът е голям, опасностите дебнат отвсякъде, но българските изследователи са решени на всичко!

Животните около базата

Всичко за пътешествието до края на света можете да видите във видеото в началото на статията!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language