fbpx

Ефес – тайните на впечатляващия древен град (видео)

Ефес – тайните на впечатляващия древен град, в който се е намирало едно от седемте чудеса на Античния свят! Един от най-големите и неповторими древни градове в света! Изключително свидетелство за културните традиции на елинистическия, римския имперски и раннохристиянския период. Градът става известен при древните гърци, които построяват прочутия храм на Артемида, едно от седемте чудеса на древния свят. Основано през 2-ро хилядолетие пр. н. е., светилището на ефеската Артемида, първоначално анадолската богиня-майка, се превърнало в едно от най-големите и мощни светилища на древния свят. Библиотеката на Целз е една от най-красивите сгради в Ефес, а впечатляващият открит амфитеатър с капацитет от 25 000, бил най-големият в древния свят.

Библиотека на Целз в Ефес
Библиотеката на Целз в Ефес. Снимка: Живко Константинов

Архитектурното чудо на древния свят

Ефес бил град от времето на неолита, но придобил славата си по време на Римската империя, като столица на Мала Азия. Като вторият по важност град в Римската империя, Ефес се разраства и просперира. През цялата история Ефес е преживял множество атаки и е сменял ръцете си много пъти между завоевателите. От деня на основаването си Ефес украсявал мечтите на крале и императори, търсещи богатство и престиж. Елате с мен, за да разгледаме заедно архитектурното чудо, което всяка година посещават милиони туристи от целия свят.

ВИДЕО ЗА ДРЕВНИЯ ГРАД ЕФЕС, ЧАСТ 1:

Можете да се абонирате за канала ми, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам

На борда на Celestyal cruises

Круизът ни пристига в един от най-големите и космополитните турски курорти Кушадасъ около обяд. Пристанищният град, разположен на брега на Егейско море, е един от най-посещаваните в Турция. В превод Кушадасъ означава „птичи остров“. Пясъчни плажове, вериги хотели, улици, пълни с кафенета и ресторанти.

Celestyal cruises кораб
Крузиният кораб Кристал на Celestyal cruises

Градът е разположен съвсем близо до античния Ефес – прочутата туристическа атракция, която привлича любопитните погледи от векове. Наш гид в приказния свят на древния град ще бъде Гюлюмсер, в превод усмивка, и наистина усмивката й не слизаше от лицето през цялото време.

Кушадасъ, Турция
Кушадасъ, Турция

Легендата за йонийския принц Андроклос, основател на мегаполиса

Ефес бил древен пристанищен град, чиито добре запазени руини са в съвременна Турция. Някога бил най-важният гръцки град и най-важния търговски център в средиземноморския регион. Преживял е множество атаки, като е попадал в ръцете на  различни завоеватели. Според легендата йонийският принц Андроклос основал Ефес през 11 век пр.н.е. Андроклос се обърнал за напътствие към оракулите в Делфи, къде да основе ново гръцко селище. Те му предрекли, че глиган и риба ще му покажат новото място. На път в търсене на новия град, спрял да приготви храна на открит огън. Една от рибите, които пържел, изхвърчала в съседните храсти, а искра ги подпалила. От тях изплашено изтичало диво прасе. Сетил се принцът за думите на гадателите и на същото място основал Ефес!

ВИДЕО ЗА ДРЕВНИЯ ПРИСТАНИЩЕН ГРАД, ЧАСТ 2:

Можете да се абонирате за канала ми, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам

Славата на града

По време на римското управление Ефес достига своята слава. Предполага се, че населението му надхвърляло 250 хиляди жители. Блестящи бели мраморни улици и прилежащи портици и магазини, две агори, масивен театър на открито, завладяваща библиотека на Целз, правителствени сгради, огромни комплекси от бани, къщи на елита, украсени с деликатни мозайки и фрески, мраморни статуи, фонтани и други останки са свидетели на някогашната блестящ Ефес. Това е една от трите главни улици на Ефес между Херкулесовата порта и библиотеката на Целз. От двете страни на улицата имало фонтани, паметници, статуи и магазини. Дюкяните от южната страна били двуетажни.

улица в Ефес
Централната улица в Древния Ефес

Храмът на Адриан

На главната улица се намира и храмът, посветен на император Адриан. Сградата е посветена и на богинята Артемида и хората от Ефес. Предната част на храма е това, което го прави една от най-елегантните сгради в града. Фасадата има четири коринтски колони, които поддържат извита арка. В средата на тази арка има релеф на Тюхе, богинята на победата.

Горгона медуза Ефес храм
Горгона медуза

Пред храма някога са се намирали медни статуи на императорите Диоклециан, Максимиан, Констанций I и Галерий. Вътре в храма над вратата стои Медуза с орнаменти от акантови листа. От двете страни на входа има фризове, изобразяващи историята на града. Едната с Андроклос, който стреля по глиган, друга – Дионис в церемониална процесия, а трета – амазонките. Четвъртият фриз изобразява бог Аполон и богинята Атина.  

ВИДЕО ЗА ДРЕВНИЯ ГРАД, ЧАСТ 3:

Можете да се абонирате за канала ми, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам

Библиотеката на Целз

Библиотеката на Целз е една от най-впечатляващите сгради в целия Ефес! Свитъците на ръкописите се съхранявали в шкафове в ниши по стените. Имало двойни стени зад библиотеките, за да ги предпазят от екстремни температури и влажност. Капацитетът на библиотеката била над 12 000 свитъка. Това била третата най-богата библиотека в древността след Александра и Пергам.

Библиотека Целз Ефес
Една от статуите в Библиотеката на Целз. Снимка: Живко Константинов

Библиотеката се намира в самото сърце на града, прикрепена към монументалната порта на Мазей и Митридат, която се отваря към търговската агора. Двуетажната фасада е украсена с 16 колони, подредени по двойки. Колоните в центъра на фасадата са по-къси от останалите, което е оптична илюзия, създаваща впечатление за по-голям размер. Стълбище с 9 стъпала води до фасадата на Библиотеката. Подобна на дантела мраморна работа на тавана на фасадата може да се види след изкачване на стълбището. Освен това забележителни са и четирите женски статуи, поставени в нишите на фасадата. Отляво надясно са София (Мъдрост), Арете („Добродетел“), Еноя („Прозрение“) и Епистема („Знание“). Те са олицетворение на добродетелите на Целз, но също така и на добродетелите, които животът на висшите римски служители е трябвало да притежава. Библиотеката е възстановена с помощта на Австрийския археологически институт, а оригиналите на статуите са отнесени в музея на Ефес във Виена през 1910 година.

Големият театър

Разходката ни в Древния Ефес продължава към следващото грандиозно творение на някогашните му жители. Разкопките на Големия театър, изграден от мрамор, разкриват, че строежът започва през елинистическото време. През римския период театърът е разширен.

Ефес театър
Грандиозният театър в града

Двуетажната сцена е построена по време на управлението на император Нерон, а третият етаж е добавен по-късно, в средата на 2 век. Завършването на строителството му става едва по времето на император Траян. Акустиката на театъра е невероятна.

амфитеатър Ефес
Огромният амфитеатър в Ефес
Любопитни факти

И няколко интересни факта за Ефес. Тук е роден известният философ Хераклит, чиято крилата фраза едва ли има човек, който да не е чувал – „Всичко тече, всичко се променя“. Храмът на Артемида обхващал площ от 125 на 60 метра, голям, колкото футболно игрище. Първата реклама от древността, която показвала пътя към публичния дом, била на Мраморната улица в Ефес? Някога древният град е бил морско пристанище, а сега е на близо 10 километра от морето! Твърди се, че в последните си години Дева Мария е живяла в малка вила близо до Ефес. А също, че Апостол Павел е изнасял лекции в Ефес в продължение на две години по време на третото си мисионерско пътуване.

Ефес
Древна улица

Един съвет от мен, ако идавате да разглеждате Ефес, то го направете или много рано сутринта или в късния следобед, защото слънцето е много жарко, пари, ще бързате да отидете на сянка и така почти нищо няма да видите. Затова посетете мястото сутрин или привечер, а и така ще има много по-малко тълпи от туристи и ще разгледате спокойно!

център Кушадасъ
Улица в центъра на Кушадасъ
Разходка по красивите улички на Кушадасъ

И така денят е към своя край. Достатъчно време, за да разгледаме Древния Ефес, да се разходим по централните улички на Кушадасъ, да изпием по едно кафе, да хапнем вкусна баклава или катмер със сладолед.

катмер Кушадасъ Ефес
Задължително опитайте десерта Катмер с шамфъстък и кози сладолед

Да си купим по нещо за спомен и даже да се насладим на уникалния залез. Местните казват, че тук гледката към залязващото слънце е една от най-красивите в Егейско море.

плаж Кушадасъ
На брега в Кушадасъ. Снимка: Живко Константинов

Още красиви места, които посетих с круизния кораб на Celestyal cruises можете да видите тук:

На борда на Celestyal cruises – видео

Остров Санторини – видео

Остров Родос – видео

Остров Делос – видео

Остров Крит – видео

Остров Миконос – видео

Залез в Кушадасъ, Егейско море
Пристанището в Кушадасъ, Турция
Crystal Celestyal cruises
Селестиал круиз
пристанище Кушадасъ
Залез на пристанището в Кушадасъ. Снимка: Живко Константинов
круиз Celestyal cruises Ефес
Круизният кораб Кристал на Celestyal cruises

6 Comments

 1. Валери Ташев
  27.12.2022 /

  Тази година бях в Ефес, впечатлен съм, жилищата на богатите бяха затворени, централната улица от мрамор….. но най ме впечатли и бях изненадан, че до библиотеката се намира публичния дом 😊

 2. Марта
  28.12.2022 /

  Всеки, който е бил на това място, има своя разказ за видяното и почувстваното. Многовековна история, винаги ме е вълнувала, и много ми хареса. А какви красиви и горди котки се разхождат около символа на Нике при входа на Ефес. Видяхте ли ги?
  Благодаря, че отново ме върнахте там!
  И да са чудесни Коледните празници за вас….

  • 28.12.2022 /

   Дааааа, котките са навсякъде и са чудесни 🙂 Радвам се, че съм Ви върнал в прекрасни спомени! 🙂 Светли празници! Здраве, любов и берекет!

 3. Мария Игова
  06.04.2023 /

  При второто ни посещение на Ефес имахме щастието да го видим абсолютно празен (без туристи). Групата ни беше първа, но тъй като на нас ни беше за втори път се отделихме и след като направихме няколко „опреснителни“ снимки отвън, влязохме да разгледаме жилищата (заплаща се отделен вход, но си струваше всяка стотинка). Пазачът дори ни пусна на места, които бяха затворени и успяхме да направим много снимки на това уникално място.

 4. Юлия Шаркова
  18.08.2023 /

  Аз също посетих тази година Ефес с Гюлюмсер, прекрасна и усмихната.
  Както тя каза, има някаква магия, не са само руини и камъни там…
  Трябва да призная, че сте направили страхотни снимки, особено на Статуята 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language