fbpx

Тирана – столицата на страната на орлите Албания (видео)

Майка Тереза
Майка Тереза

Ще разгледаме столицата на Албания – Тирана. Ще се разходим в централната част на града и ще дегустираме бира в една от фабриките за пиво. Елате с мен, ще бъде интересно!

Можете да се абонирате за канала ми, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам.

Историята на Тирана

Сюлейман паша основава Тирана през 1614 година. Първите му постройки са джамия, пекарна и хамам. През 1920-та по силата на решение на конгреса в Люшня, Тирана е избрана за временна столица на новосъздадената по силата на решение на великите сили – държава Албания. Официално е провъзгласена за постоянна столица пет години по-късно.

Тирана е мястото, където се срещат старата и новата Албания. Неасфалтираните улици се редуват с модерни булеварди. Блестящи небостъргачи гледат към изоставени строителни проекти. Увеличаващият се трафик прави често придвижването в града изключително затруднено. Столицата е в бърз процес на обновяване след времето на дългия комунизъм в страната. Прекъсванията на електрозахранването почти няма. Много от сградите се  възстановяват и пребоядисват. Албанците желаят да имат приветлива столица, която да привлича все повече туристи. Английският бързо набира скорост като втори език сред младите хора, което със сигурност ще подобри ситуацията в туризма. Все повече нискотарифни авиокомпании летят до Тирана, което засилва потока от туристи към страната на орлите. Gullivair с полети до Тирана.

Сравнително младата столица бърза да се развие максимално бързо, за да привлече колкото се може повече инвестиции, които да променят облика й. Стандартът на албанците се повишава и страната сякаш изплува от мрака на бурната недалечна история, пропита от граждански войни, корупция, пирамидални схеми, масова емиграция и други проблеми. Все повече се обръща внимание на туризма, а властта се опитва да превърне Тирана и държавата като цяло в желана от чужденците дестинация за приключения и почивка. Тирана е обявена за Европейска младежка столица на 2022-ра. Градът горещо желае да се превърне в притегателно място за младите хора в региона. Промяната в столицата е видима – издигат се нови сгради, ремонтират се стари, като например един от символите на града – пирамидата на Тирана. Дългогодишният паметник на комунистическия режим, се трансформира в технологичен център, целящ да образова албанските младежи с фокус върху компютърното програмиране, роботиката и стартъпите.

небостъргач Тирана
Небостъргач в столицата

Пирамидата – символ на прословутия комунисъм в Албания

Пирамидата – символ на прословутия комунизъм в Албания, устоява на много опити на предишни правителства да бъде изцяло унищожена. Но тя е все още е там, като символ на смесената и противоречива история на Тирана. Пирамидата отваря врати през 1988-ма като музей на Енвер Ходжа – дългогодишният лидер на комунистическа Албания. За времето си била най-скъпата индивидуална структура, строена някога в Албания. Понякога наричали пирамидата „Мавзолеят на Енвер Ходжа“, въпреки че това никога не е било нейното предназначение.  След падането на комунизма мястото се превръща в конферентен център. По време на войната в Косово през 1999-та  сградата е използвана като база на НАТО.

пирамидата в Тирана

Мостът на Танер

Разходката ми в града продължава по Моста на Танер. Наричан още моста на кожарите. Високият 3 метра и половина мост е изграден през 18 век от речни камъни с основна 8-метрова арка. Някога е бил част от пътя, който свързвал Тирана с източните планини. Под моста преминавал потокът Лана. През 30-те на миналия век водата била отбита, а мостът занемарен. През 90-те години е реставриран, а днес се радва на пешеходците, които преминават всеки ден по него.

мост на Танер
Мостът на Танер

Катедралата „Възкресение Христово“

Освен многото джамии, в града има и православни храмове, като Катедралата „Възкресение Христово“. Тя е третата по големина на Балканите и се състои от параклиса на Рождество Христово, камбанария, резиденцията на Светия синод, културен център, библиотека, два параклиса и малък музей. Куполът на катедралата достига почти 33 метра над земята, а камбанарията 46. След построяването си катедралата се превърна в основна туристическа атракция в Тирана.

Катедралата „Възкресение Христово“ Тирана

Площад Скендербег

Следва да видим площад Скендербег. Той се намира в сърцето на Тирана и е място за срещи. Там е поставена статуята на албанския герой Скендербег. Площадът е огромен, а около него са разположени правителствените сгради с италианска архитектура. Това е мястото, където се намират много от най-важните културни обекти на Тирана и Албания – Националният музей, Часовниковата кула, джамията Етхем Бей, Дворецът на културата, Националната библиотека, Театърът на операта и балета и Банката на Албания.

площад Скендербег Тирана Албания
Площад Скендербег от птичи поглед. Дрон: Благой Момчилов

Сред забележителностите на града е и булевардът на мъчениците на нацията. Панорамният булевард е построен от италианците през 30-те години на миналия век, подобен е на френския Шанз Елизе, и се простира на юг от Скендерберг. Булевардът включва фашистка, комунистическа и модерна архитектура на правителствени сгради, бизнес центрове и хотели. Тук се намират много паркове и градинки. Тази улица минава от южния край на площад Скендербег през река Лана до площад Майка Тереза. Тротоарите и пешеходните пътеки на тази улица са по-широки и по-проходими. Има още много интересни места за показване. Градът е пълен с улици с кафенета и ресторанти, магазини с интересни стоки, както и още забележителности, но бързам да утоля жаждата си в една от фабриките, които произвеждат албанска бира. Това е вторият по големина производител на пиво в страната.

бира Стела Тирана
Най-важният момент е, когато опитаме от живата бира, а това става от самия извор, както се казва! Пивка и ароматна! Наздраве!

Фабрика за бира Стела

В една от местните фабрики произвеждат по 25 000 литра на ден висококачествена бира. Тя е предназначена за албанския пазар и за износ в Италия и Черна гора. Срещам се с мениджъра на фабриката Стела Конжини. Тя управлява предприятието, както и близкия хотелски и плувен комплекс. Клиентите на хотела не пропускат да направят обиколка и да разберат повече за направата на кехлибарената напитка: „В Албания имаме 5 бири местно производство и Стела е една от тях. Другите четири са Тирана, Корча, Елбар и Каон. Фабриката ни е открита през 1994 година от баща ми и четирима негови партньори. Всичко започва след разпадането на комунизма с  ликвидирането на държавните фабрики за бира. Хората по това време идваха с бутилки от Кока-Кола, за да им ги пълнят с бира. И от там започна нашият бизнес.“

Един от брандовете, които произвежда фабриката за бира

Birra Stela променя технологията си за изгаряне от котел, работещ с газ, към котел, работещ с биомаса, в началото на 2019-та. Така за производството на нужната пара заводът използва изсушен суров зехтин като твърдо биогориво. По този начин преминаването от газови котли към тези, работещи с биомаса, разходите за топлинна енергия намалели с 30 %. Чрез използването на изсушен суров зехтин вместо пропан-бутан, заводът е намалил с 57 тона месечно отделените въглеродни емисии в атмосферата! Стела Конжини споделя: „Тайната формула за перфектната бира е да обичаш клиента. Да се опиташ да отговориш на вкуса му, предпочитанията му. Сега това е още по-трудно, тъй като се опитваме да се погрижим и за консуматорите ни в чужбина.“

фабрика за бира в Тирана
Стела Конжини – собственик на фабриката за бира Стела в Тирана, Албания

Още интересни места в Албания можете да видите в линковете:

Берат – градът на 1000-та прозореца – видео

Осуми – рафтинг по живописния каньон – видео

Директна линия между София и Тирана – видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language