fbpx

Марая в Саудитска Арабия. Най-голямата огледална сграда в света (Видео)

Марая огледалната зала в Саудитска Арабия

Марая в Саудитска Арабия – архитектурното чудо на Близкия Изток. Лесно можете да си помислите, че това е илюзия, мираж, сън – пустинята лесно може да играе номера с ума ни. Ако се щипнете леко много бързо ще разберете, че в сърцето на Арабската пустиня наистина е изникнала сграда. С древни, издълбани от вятъра планини от пясъчник, отразени по дължината ѝ, така че структурата сякаш изчезва с магическа пръчица, а след секунди отново се появява от пейзажа. Сградата е изработена изцяло от огледала, което придава уникално отразяващо качество, което се слива с околния пейзаж.

концертна зала Марая в Саудитска Арабия

Концертната зала Maraya

Стоманена рамка с правоъгълна форма 100 на 100 на 26 метра облицована с 10 хиляди квадратни метра огледала. Блестящ мираж. Отражение на природата наоколо. Това е най-голямата огледална сграда на Земята, концертната зала Марая в провинция Ал-Ула, Саудитска Арабия. Тази област е богата на исторически и културни забележителности, което прави залата още по-интересна за посетителите. Вдъхващата страхопочитание концертна зала Maraya в северозападната пустиня държи световния рекорд на Гинес за най-голямата огледална сграда на Земята. И още едно впечатляващо постижение, което получи не по-малко признание! Какво е то? Вижте във видеото!

ВИДЕО за Марая в Саудитска Арабия – най-голямата огледална сграда на Земята:

Архитектурното чудо – огледалната сграда Марая

Уместно арабската дума „Марая“ се превежда като огледало или отражение. Залата го получава заради своята впечатляваща външност, която включва изумителна огледална облицовка. „Вие срещате миналото и бъдещето заедно в един и същи момент – огледалото просто добавя друго ниво на възприятие“. Думите са на архитекта Флориан Боже, специалист по сценография и изкуство, като има предвид наличието на грандиозни древни гробници от Набатейското царство само на 22 километра от архитектурния шедьовър.

Хегра Саудитска Арабия

„Огледалото е начин за създаване на диалог между природата, историята и бъдещето.“ Марая в Саудитска Арабия е част от проекта за развитие на туризма в района и е значимо архитектурно и иновативно постижение.

В сърцето на пустинята в Саудитска Арабия

Maraya е огромна зала с модерен дизайн, изградена частично от стъкло и огледала. Фасадата й е изцяло облицована с панели от специални огледални материали, които се променят в зависимост от осветлението и ъгъла на погледа, създавайки възхитителни оптически илюзии.

огледалната сграда в Саудитска Арабия

Зашеметяващо произведение на изкуството, разположено в пустинния каньон на долината Ашар. Проектирана да се слее с околния пейзаж, сградата се издига от пясъка като мираж. Най-модерната структура е покрита с 9740 огледални панела, отразяващи красотата на АлУла.

най-голямата огледална сграда на Земята Марая

Марая в страната на чудесата

Кръстопът на култури от векове. Самите огледала се превръщат в съвременно платно, отразяващо забележителното наследство на района. Като перфектната модерна ода към миналото, Maraya е центърът на разрастващата се културна сцена на АлУла. От грандиозни концерти на звезди като Енрике Иглесиас, Алиша Кийс, Джон Леджънд, Маруун файв, Андреа Бочели, през вълнуващи представления, арт програми и изложби, като тази на един от най-известните художници Анди Уорхол, чиито творби имахме шанса да видим на живо. Мястото се превръща бързо в културен център в световен мащаб.

огледалната залата Марая в КСА

Огледалната сграда Марая отвътре

Основната аудитория на залата разполага с 500 места, заедно с пет бокса с място за още до 60 госта. 

Марая Саудитска Арабия

Концертната зала Марая разполага с уникална и невиждана сцена с размери 40 на 15 метра с гигантски прибиращ се прозорец от над 800 квадратни метра. Той се отваря към заобикалящата природа, което позволява спектаклите да се провеждат директно на нивото на пустинята, като се разкрият скалните образувания, които са и красиво осветени през нощта.

концертна зала Марая

Височината на залата е 26 метра, което означава, че сценичните декори могат да се местят, както е във водещите световни опери. Марая разполага с  тераса на покрива, конферентен център, изложбено пространство и шикозен ресторант.

Марая Саудитска Арабия отвътре

Предизвикателството да построиш Марая в Саудитска Арабия – най-голямата огледална сграда на планетата

Изграждането на концертна зала в средата на огромна пустиня с гигантски огледала оказва се е огромен технически и логистичен пъзел сам по себе си, споделят проектантите на мега структурата.Ултравиолетовата и инфрачервената светлина могат да разрушат огледалното покритие. Докато интензивната слънчева светлина, вятърът или влажността могат да доведат до окисляване, изкривяване и обезцветяване на панелите. За справяне с тези проблеми е разработено ново медно огледало, базирано на изключително издръжливото вътрешно огледало Guardian Ultra Mirror със специално защитно покритие срещу корозията, вятъра, пясъчните бури и екстремните температурни колебания.

вход на огледална сграда Марая

Внушителната зала с впечатляваща площ притежава уникален вътрешен дизайн и акустика. Прецизно проектирани, за да осигурят комфортно преживяване на посетителите. Освен своята уникална архитектура, Огледалната сграда съчетава и технологични иновации. Тя е оборудвана със специални системи за прожектиране и осветление, които допринасят за създаването на вълшебни визуални ефекти. Марая е и екологично устойчива сграда. Тя разполага с уникална система за охлаждане, която използва слънчева енергия за регулиране на температурата във вътрешността, като намалява необходимостта от климатизация и минимизира въглеродния отпечатък. Огледалната сграда Марая е източник на вдъхновение за архитекти и дизайнери по целия свят, показвайки неограничените възможности на съвременната архитектура.

Марая Огледалната сграда

Vision 2030 на Кралство Саудитска Арабия

Изграждането на Maraya е част от инициативата Vision 2030 на Саудитска Арабия, която има за цел да разнообрази икономиката на страната и да популяризира туризма, като демонстрира нейната богата култура и наследство. Ал-Ула, където се намира Марая, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО с история, датираща от хиляди години. Регионът е дом на няколко древни археологически обекта, включително набатейския град Хегра, известен със своите скални гробници и паметници. Снимката на една от емблематичните гробници направих от хеликоптер:

Хегра Саудитска Арабия

Изложбата на световноизвестния художник Анди Уорхол в огледалната сграда Марая

При посещението ни в Марая разгледахме изложбата, посветена на световноизвестния американски художник Анди Уорхол. Експозицията обединява някои от най-известните творби на краля на поп-арта. Изложбата прави дисекция на фиксацията на Уорхол със славата, а също така и сравнения с връзката на съвременното общество със славата, чрез паралели между експерименталните филмови портрети на Уорхол и всепоглъщащата употреба на социалните медии.

Изложба сграда Марая в Кралство Саудитска Арабия

Изложбата проследява кариерата на Уорхол, включвайки известни творби като цветни картини и ситопечати на известни личности като Джуди Гарланд, Доли Партън, Марлон Брандо и Елизабет Тейлър, както и рядко срещани архивни снимки.

изложба на Анди Уорхол в огледалната сграда Марая

Програмата започва със заснети портрети на стотици посетители в неговото студио The Factory, снимани през 60-те години на миналия век.  Триминутните видеоклипове показват както известни, така и анонимни посетители, които се взират в камерата, някои не правят нищо, други се усмихват или пият безалкохолно, като американския музикант Лу Рийд. 

Анди Уорхол в Марая

Друга част разглежда добре познатите картини и отпечатани портрети, които е създал на известни личности като Джаки Кенеди и принцеса Каролин от Монако. Сред творбите са и неговите собствени автопортрети от 1986-та.

Анди Уорхол Автопортрет

Изложбата включва и новаторската работа на Уорхол – „Сребърни облаци“  – сензорна, потапяща инсталация, която била новост по онова време, като я превръща в едни от най-популярните творби на автора. Напълнените с хелий метално-пластични форми са направени в сътрудничество с инженера Били Клувър. Инсталацията действа като закачлив завършек, подчертавайки иновативната жилка и експерименталната природа на Уорхол.

Анди Уорхол Сребърни облаци 

Марая Саудитска Арабия

Още за Кралство Саудитска Арабия можете да гледате тук:

Видео за Кралство Саудитска Арабия

Марая Саудитска Арабия
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language