fbpx

Пашупатинат – хиндуисткият храм в Катманду, Непал (Видео)

Пашупатинат Непал

Пашупатинат – извличайки значението си от три санскритски думи „Пашу“ – животно, „Пати“ – съпруг/защитник или господар и „Натх“ – Бог, храмът Пашупатинат е признат за най-стария хиндуистки храм, разположен в Катманду. Друг превод на името е господарят на всички живи същества във Вселената. Счита  се за най-известното място за извършване на последните обреди и кремация на индусите. Желателно е хората със слаби сърца да не присъстват на церемониите по кремация, които се изпълняват непрекъснато до храма на брега на свещената река Багмати.

храм Пашупатинат в Катманду, Непал

ВИДЕО за Пашупатинат:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Пашупатинат – един от най-древните хиндуистки храмове, където местните хиндуисти изпълняват своите ритуали. Хиляди поклонници от цял свят идват, за да отправят своите молитви и да търсят благословия. Храмът в стил пагода, построен през 17 век, е едно от най-важните светилища на Шива, изобразен като Пашупати – „повелител на зверовете”. В храма се намира огромен лингам (фалическият символ на Шива, където принасят в жертва мляко и масло). Според легендата Пашупати толкова харесал мястото, че разпоредил хората, които се кремират тук, след смъртта в прераждането си да бъдат отново хора, а не животни. На входа на храма е огромното изображение на Шива като повелител на йогите.

жена се моли в хиндуистки храм в Катманду

Пашупатинат – храмът, отворен единствено за индусите

Основният храмов комплекс е отворен само за индусите. Туристите могат да наблюдават храма от терасите отвъд река Багмати. Като знак на почит и традиция кожените предмети, включително обувки, колани и фотоапарати, са забранени в рамките на храмовия комплекс и трябва да бъдат оставени навън. Снимането е строго забранено.  

храмове Катманду Непал

Главният храм на Пашупатинат представлява сграда с двуетажен покрив и златен шпил, като се смята за шедьовър на индуистката архитектура.

Четирите основни врати са покрити със сребърни листове. Смята се, че този богато украсен храм с дървени скулптури сбъдва желания. Една от най-удивителните украси на храма е огромната златна статуя на Нанди – бикът на Шива.

Нанди - бикът на бог Шива

Митологията за боговете-елени

Според митологията боговете понякога се маскирали като животни, птици или хора, за да си починат от космическите си задължения и да се насладят на живота на Земята. Веднъж бог Шива и богинята Парвати дошли на Земята под формата на елени. Те кацнали в горските райони на Непал и били очаровани от брега на река Багмати, затова решили да останат завинаги. Другите богове и богини искали да ги върнат, но Бог Шива отказал. Останалите богове нямали друг избор, освен да използват сила. По време на ужасната битка маскираният като елен Шива, загубил единия си рог. Той бил заровен и изгубен. Няколко века по-късно пастир открил една от кравите си да лее мляко на мястото. Изровил го пастирът и рогът бил почитан като първият лингам. На мястото местните построили дървен храм.

мъж се моли в храм Пашупатинат

Спасение за греховете на душата

Смята се, че този храм носи спасение за греховете на душата, извършени по време на живота й на тази земя. Много светци и старейшини остават в този храм, за да гарантират, че ще умрат в религиозно спасение. Според индуистките вярвания, ако една душа извърши безброй грехове, тя няма да се роди като човек в бъдещия живот. Вместо това ще приеме формата на животно. Смята се, че благословията от лингама в храма измива всички грехове и душата ще се прероди в човек, а не в животно. Интересен факт е, че при голямата земетресение в Непал, при което много от старите сгради рухнаха, с изключение на няколко пукнатини, древният храм Пашупатинат остава невредим.

храм Пашупатинат, туристическа агенция Никона травел

Кремацията в храма Пашупатинат

Практиката на кремация в Пашупатинат датира от векове. Мястото край реката, където се намира крематориумът, е най-голямата зона за кремации в Непал. Той се състои от 6 издигнати платформи на брега – двете по-близо до храма са на кралското семейство и благородниците, а останалите са за гражданите. Индусите провеждат погребални ритуали, за да улеснят спасението на починалия и пътуването му през отвъдното. 

кремация Пашупатинат

Ритуалите се извършват на брега на реката. Близките оплакват починалия, измиват краката му във водата, поръсват го с ориз и го покриват с оранжева сатенена кърпа и гирлянди от цветя. Тялото на починалия се транспортира до погребалната клада, върху която са поставени дървени трупи и слама, потопена преди това в реката. След ритуал, в който участва свещеник и най-близките от семейството, тялото се запалва. Целият процес отнема 3 до 4 часа. Река Багмати мълчаливо става свидетел на загубата, сълзите и агонията всеки ден…

ритуали на брега на река Багмати

Оплакването на покойниците

Според традицията синовете носят бели дрехи, остават изолирани и консумират само ориз – веднъж на ден, допълнен с гхи (масло) и плодове. През този период не им е позволено да докосват никой друг. Пеенето от свещената книга, се прави за утеха на скърбящите. По това време се извършват религиозни обреди, за да се уважи духът на починалия човек. На тринадесетия ден се провежда сложна церемония в чест на небесното жилище на починалата душа. Вещите на починалия се носят пред свещеника с очакването, че починалата душа ще признае тяхната стойност и ще ги приеме. 

Садху в Непал

Садху

Около храмовете и местата за кремации е пълно със садху. На санскрит – много добър, свят човек. В индуизма думата се използва за мистиците, аскетите или странстващите монаси и проповедници. По принцип те живеят в пълна изолация и отшелничество, но в Пашупатинат те се интересуват най-вече от портфейла ви. Привлечени от интересния им вид и цветните боядисани лица туристите се тълпят пред тях, за да ги снимат. Но тази услуга е платена. Посмее ли някой да снима без да си плати става страшно. Ядосат ли се започват да ви преследват и да проклинат бъдещето ви. Около храмовете се намират гадателите, които предсказват бъдещето. Астрология, гледане на ръка и други магически ритуали, буквално на метри от мястото за кремации. Много често хората се допитват до тях, търсейки решаването на даден проблем или желанието да надникнат в бъдещето си.

гадателка Непал

Празникът Шиваратри

Най-важният празник, който се отбелязва в Пашупатинат, е Шиваратри, или „Нощта на Бог Шива“. Тогава поклонници от ​​Непал и Индия се тълпят в храма, за да извършат специално поклонение пред Шива. Пашупатинат. Място, където се практикуват древните индуски ритуали в тяхната удивителна първоначална форма, давайки шанс на посетителите да усетят уникалния дух на индуистките традиции за живот, смърт и прераждане. 

Катманду
Още видеа за забележителностите в Катманду, Непал, можете да намерите тук:

Видео „Живата богиня Кумари“

Видео „Сваямбунат“

Видео Площад Дурбар

Видео Боднат ступа и училищата за Мандала

Видео Бактапур

ПЪТУВАМ ДО НЕПАЛ С ТРАВЪЛ АГЕНЦИЯ NIKONA, КОИТО СА СТРАХОТНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И НАПРАВИХА ПЪТЕШЕСТВИЕТО МИ НЕЗАБРАВИМО! МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ЕКСКУРЗИИТЕ, КОИТО ОРГАНИЗИРАТ НА САЙТА ИМ, КАТО КЛИКНЕТЕ ВЪРХУ НИКОНА!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language