fbpx

Площад Дурбар, Катманду, Непал (видео)

Площад Дурбар, Катманду, Непал (видео)

Дурбар

Площад Катманду Дурбар – сърцето на стария град, носещ величието на владетелите, които някога са били коронясвани тук. Намира се пред стария кралски дворец на бившето кралство Катманду и е един от трите площада Дурбар в долината Катманду в Непал, всички от които са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. 

площад Дурбар, Катманду, Непал

Разположен само на кратка разходка от туристическия квартал Тамел, Дурбар, е една от най-посещаваните забележителности в столицата. Красивата архитектура и оживените базари го правят очарователно място за посещение. Това е мястото, където се провеждат много фестивали, церемонии и религиозни ритуали с важно значение.

Катманду – столицата на Непал

Катманду е разположен на географската ширина на Кайро и Флорида, на 1300 метра надморска височина. Градът е най-големият в Непал, столица и център на икономиката, разраства се с бързи темпове в последните десетилетия, но в същото време не губи своята приветливост и традиционния си и толкова неповторим облик. Тук ни очакват стотици паметници на изкуството, за да ни разкажат за Златния век на непалската архитектура.

Дурбар, Непал

След голямото земетресение, което порази Непал през 2015 година, страната се преражда от развалините. Над 75 % от разрушените домове и обществени сгради са възстановени, а в Катманду можем да се насладим на историческото наследство в цялостния му вид. Елате с мен, за да ви покажа едни от най-интересните места!

Площад Дурбар, Катманду

Нашата обиколка на града започва от площад Дурбар. Сърцето на стария град, носещ величието на владетелите, които са коронясвани тук. Днес е част от историческото, културно и художествено наследство на Непал. До 16 век се е наричал Кантипур – „град на светлината”. Сегашното му име значи „дървена къща”, заради манастира, построен през 12 век в самия център на площада изцяло от ствола на едно дърво, израснало на същото място. Тук всичко има свой собствен архитектурен стил, доведен до съвършенство. Катманду, с векове затворен за Запада, е полумечта, полуреалност. Тук има толкова храмове, къщи и богове, колкото са хората. Най-значителните са свещеният храм Кумари Гар – дом на живата богиня Кумари Деви, Хануман Дока, Кашта Мандап, Мару Ганеш, Махадев и храмът на Шива и Парвати, 4-метровият релеф на Шива, покровител на Непал. 

Видео за площад Дурбар, Катманду. Част I:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Въпреки, че площадът претърпя огромни щети по време на земетресението през април 2015-та –  обектът на световното наследство на ЮНЕСКО остава величествен и впечатляващ. А местната власт лека полека възстановява пораженията. Разположен само на кратка разходка от Тамел, популярният туристически център в Катманду, площад Дурбар, е една от най-посещаваните забележителности на столицата. Красивата архитектура и оживените базари го правят очарователно място за посещение. Това е мястото, където се провеждат много фестивали, церемонии и религиозни ритуали с важно значение. Площадът все още е център и на важни кралски събития като коронацията на крал Бирендра Бир Бикрам Шах през 1975-та и крал Гянендра Бир Бикрам Шах през 2001-ва година.

Видео за площад Дурбар, Катманду. Част II:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам 🙂

Възстановяване на сградите на площад Дурбар след земетресението през 2015

Няколко сгради на площада се срутиха от силното земетресение на 25 април 2015 година, но по-голямата част от тях са напълно възстановени. Тук са били дворците на кралете Мала и Шах, които са управлявали града. Заедно с тези дворци, площадът заобикаля четириъгълници, разкриващи дворове и храмове. Известен е като площад Hanuman Durbar, име, получено от статуята на Ханамун, маймуната, поклонник на бог Рама, на входа на двореца. Хануман – Богът на мъдростта, силата, смелостта, предаността и самодисциплината. Маймуна с божествен произход, син на бога на вятъра Ваю и верен приятел на Рама. Хануман е почитан от тези, които искат да се сдобият със смелост и кураж в живота си. Един от най-почитаните богове в индуистката митология.

дворец площад Дурбар Катманду
Дворецът на династията Мала

Каменното изображение на Каал Бхайрав

На площад Дурбар можете да запалите свещичка за късмет пред скулптурата на свирепата форма на бог Шива! Огромното каменно изображение на Каал Бхайрав ​​представлява божеството Шива в неговото разрушително проявление. Той е почитан в цяла Индия, Непал и Шри Ланка, както и в тибетския будизъм. Според легендата светилището е намерено на оризище и по-късно е поставено на площад Дурбар от крал Пратап Мала. Смята се, че хиндуисткия храм Каал Бхайрав ​​е изваян от един камък.  Бил използван от правителството като място, където хората да се кълнат в истината. Каменното изображение на ужасяващия Бхайрав има шест ръце, носи гирлянд от черепи и тъпче труп, което е символ на човешкото невежество.  Казват, че изричането на лъжа, докато стоите пред Бхайрав, ще доведе до незабавна смърт.  

хиндуистки храм Каал Бхайрав
Каал Бхайрав. Снимка: Живко Константинов

До храма често хората връзват няколко черни козела, които смятат за свещени. Хранят ги с трева, банани, зелена салата и плодове.

Често черните козли са принос като жертвоприношение към боговете, но без да са убиват.

черни козли площад Дурбар

Медитация

На площад Дурбар ще видите и мъже, които медитират. Първоначално изглеждат малко плашещи. Но с гледката се свиква бързо. Застанали под вековно дърво те могат да прекарат в часове на медитация, докато са напълно неподвижни.

медитация на площад Дурбар в Катманду Непал

Храмът Таледжу

Пред хиндуисткия храм Таледжу, посветен на Таледжу Бхавани, кралската богиня на династията Мала, са се събрали жени, които пеят и възхваляват боговете.

Светилището е построено през 1564 година. Храмът може да се посещава единствено от индусите веднъж годишно по време на деветия ден от най-важния за непалците празник Дашайн.

Таледжу храм

За всички останали може да се гледа само отвън. Хората вярват, че храмът е построен във формата на янтра , мистична диаграма, за която се твърди, че има магически сили.

Според легендите самата Таледжу Бхавани се появила специално на церемонията по освещаването на храма, маскирана като пчела. Четирите основни декоративни порти са пазени от каменни лъвове. Вътре в главния храм на Таледжу има златни статуи, изобразяващи богинята с десет ръце, заедно със светилища както на Таледжу Бхавани, така и на Кумари, Живата богиня на Непал.

дом на живата богиня Кумари в Катманду
Входнаъа врата към дома на Живата богиня Кумари в Катманду, Непал.

Близо до дома на Живата богиня Кумари се намира голямо открито пространство с базар. Тук можете да намерите всякакви сувенири, предмети от бита, традиционни маски, ножове, бижута, музикални инструменти, както и много антики.

пазар за пеещи купи в Катманду

Тук ще откриете и автентичните пеещи купи, които се използват по време на медитация. Звуците, които издават са изключително хармонични и успокояващи, казват непалците.

Пеещите купи

Изработена ръчно по традиционен за непалците начин на коване, пеещата купа притежава лечебна звукова вибрация, която създава атмосфера за емоционално успокояване и изцеление. За да задействате купата, трябва да я ударите с дървен ударник и с въртеливи движения по ръба й ще чуете и усетите вълшебните й звуци. Купите се използват по целия свят за звукови бани, йога, медитация и духовно изцеление от енергийни лечители, практикуващи духовност, и тези, които просто искат да изпитат красив ежедневен резонанс.

пееща купа Непал

Пеещите купи са широко използвани от векове в Непал и Тибет. Звукът и вибрациите насърчават спокойно състояние, идеално за дълбока медитация, творческо мислене и интуитивни послания. Комбинацията от благородни метали , от които е изработена купата е различен при всяка, като  по този начин „звъни“ със своя собствена вибрация.

маски Катманду

ПЪТУВАМ ДО НЕПАЛ С ТРАВЪЛ АГЕНЦИЯ NIKONA, КОИТО СА СТРАХОТНИ ПРОФЕСИОНАЛИСТИ И НАПРАВИХА ПЪТЕШЕСТВИЕТО МИ НЕЗАБРАВИМО!

Още материали за Непал можете да намерите тук:

Боднат ступа – видео

Сваямбунат – храмът на маймуните – видео

Покхара и езерото Фева – видео

Най-високият храм-пагода в Непал – видео

пазар Катманду
рикши Катманду Непал
пазар площад Дурбар
Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language