fbpx

Летище София – история и бъдеще (видео)

Летище София – история и бъдеще (видео)

На летище София посрещаме и изпращаме. Плачем от радост, а понякога и от тъга. Там започва и свършва всяко приключение. Вече 85 години летище София е вратата ни към света. За неговата история и бъдеще разказвам в следващите 6 епизода!

история на летище София
Аерогара София преди 85 години

Тук можете да видите всички 6 епизода от поредицата, посветена на 85-годишнина на Летище София:

Можете да се абонирате за канала ми в YouTube, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам.

Авиацията през 20 и 30 години на миналия век

През 20-те и 30-те години на 20 век страната ни е част от бурното развитие на авиацията. Свидетелство, за което са славните традиции, с които можем да се гордеем. Симеон Петров – първият български дипломиран пилот-авиатор. Сред първите 1000 пилоти в света! Първият във всичко! Той извършва първия в историята на Франция нощен полет. Начело на колоездачния ни отбор на Олимпиадата в Берлин през 1936 година. През 1912 година Симеон Петров става първият, който управлява самолет българска собственост. Осъществява първото в света нощно кацане по време на война. Разработва и авиационната бомба „Чаталджа“. Той е и първият в света летец, който през 1913 година бомбардира противникова столица. Симеон Петров е първият началник на летището в Божурище и първият ръководител на Аероплнанното училище в София.

летец Симеон Петров
Летецът Симеон Петров

След Първата световна война

След Първата световна война и унищожаването на българската военна авиация по клаузите на Ньойския мирен договор, през 20-те години на ХХ век се създава държавната аеропланна работилница в Божурище. Това е първото българско самолетостроително предприятие. Там, през 1915 година излита самолетът на Асен Йорданов, който още в ученическите си години конструира самолет! Самолетът го облита самият Радул Милков! Този ден се смята за ден на цялото българско самолетостроене! Славна страница на летище Божурище. Оттам излитат част от самолетите, които бранят България ( героичният подвиг на Димитър Списаревски ) през Втората световна война. В Божурище се произвеждат и първите безмоторни самолети. Летците в аероклуба поставят редица рекорди по далечина на полета и максимална абсолютна височина и височина над точката на откачане.

Изграждането на Летище София

сграда Терминал 1 летище София

На 16 септември 1937 година се издава Указ на цар Борис III, с който се обявява конкурс за строителството на летище Враждебна. Изграждането на летището се осъществява под ръководството на Дирекцията по въздухоплаване към Министерството на железниците, пощите и телеграфите.

сграда на Терминал 1 на летище София

Реално сградата на Терминал 1 е построена и въведена в експлоатация през 1939 година. А 9 години по-късно е направена и първата бетонна писта. Дължината била 1050 метра.

Първата редовна въздушна линия на летище София

През лятото на 1947 година Георги Димитров тържествено прерязва лентата на първата редовна въздушна линия от летище София до Бургас. Полетът от летище София до Бургас трае точно два часа.

Георги Димитров открива първата въздушна линия в България

Непосредствено след това отваря врати и готовият първи модерен пътнически терминал на летище София. Тогава са открити първите вътрешни линии София-Пловдив-Бургас и София-Горна Оряховица-Варна. Четири месеца по-късно се открива и международна линия до Будапеща, а през 1948-МА тя е разширена в София-Белград-Будапеща-Прага.

Ил-18 Балкан София

Залата с орлите

Скрита от очите на пътниците е поръчаната от близкия до Адолф Хитлер и единствен носещ титлата райхсмаршал – главнокомандващ немските военновъздушни сили Луфтвафе – Херман Гьоринг, забележителна дървена зала. Освен орлите, залата е пълна с дърворезби, които са отстрани на стените и върху таваните. Има яребици, има грозде. Залата е в почти непроменен вид от момента на създаването си. И до ден днешен се използва за срещи и презентации.

залата с орлите Терминал 1
Залата с орлите на Терминал 1 на летище Софуя

Бурното развитие на Летище София

Откриват се десетки вътрешни и международни линии. Междувременно пистата за излитане и кацане е ремонтирана няколко пъти, инсталирани са съвременни аеронавигационни съоръжения, отговарящи на динамично променящите се изисквания на модерната реактивна гражданска авиация.

Аерогара София

Вътрешните линии у нас били силно развити и стигали до 14 летища, сред които Варна, Пловдив, Русе, Силистра, Търговище, Горна Оряховица, Стара Загора, Ямбол, Кърджали, Хасково!

Терминал 1 летище София история
Терминал 1
авиокомпания Балкан

Старата и новата кула на Летище София

За период от над 50 години от построяването на първата кула, тя е била използвана за водене на самолетите, за РВД и координацията на движението на самолетите, едно доста солидно парче от историята на Т1.

старата кула на летище София

С цел подобряване на качеството и ефективността на аеронавигационното обслужване в зоната на летището през декември 2012-та е открита новата летищна контролна кула на „Ръководството на Въздушното движение”.

( филм за 50-годишнината на РВД може да видите тук )

РВД кула на летище София

На новата кула ръководителите на полетите посрещат и изпращат всеки самолет и гарантират нашата сигурност и безопасност! както те, така и всички  останали, които работят на летище София и екипажите във въздуха, разбира се, се грижат за това броят на излитанията да е равен на броя на кацанията!

Още за историята и бъдещето на Летище София гледайте тук!
Аерогара София в архивите

ВИП услуга на летище София – видео

Създаването на РВД – видео

Авиомузей летище Бургас – видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language