fbpx

Торино, Италия. Градът на Фиат, Джандуя и кафе Верняно (видео)

Торино, Италия – пулсиращ, елегантен, динамичен и иновативен град, потънал в зеленина, с над 300 километра алеи с дървета и безброй паркове. Сгушен на хълмовете под извисяващите се сенки на Алпите и прегърнат от река По, градът често е пренебрегван от туристите. Наричат Торино аристократичната „стара дама“, която е на повече от две хиляди години, чиито следи все още се виждат в „нейните“ паметници, улици, църкви, замъци, пазари, площади, кралски резиденции, музеи. Градът може да се похвали като европейската столица на барока: Савойското кралство оставя невероятно бароково наследство след себе си. В града се пази Торинската плащаница. Мнозина вярват, че този древен артефакт е последната гробно платно на Исус Христос. 

Торино, Италия
Торино, Италия

Торино – „малкият Париж“

Торино лъха от изискана аристократична атмосфера, зелени паркове, художествени галерии и кафенета в стил ар нуво. Торино не е типичният италиански град. Грандиозните булеварди с наредени бели сгради са като тези в Париж, затова местните викат на града „малкият Париж“. Торино е изпълнен с луксозни ресторанти от 19-ти век, царствени имения с аркади и бляскави витрини на магазини. Хармоничен баланс между рационалното римско градоустройство, умерения блясък на пиемонтския барок и оригиналността на модерната и съвременна архитектура.

архитектурата на Торино Италия

Торино дава на света  и една от най-вкусните шоколадови комбинации: шоколад с лешник, познат под името джандуя. Това е шоколадов бонбон във формата на обърната лодка. Получава се чрез смесване на какао и захар с лешник Тонда Джентиле дел Пиемонте, известен със своето високо качество. И не на последно място – Торино е родното място на емблематичната марка автомобили Фиат!

Ела в Торино, Италия I част:

Тайната на перфектното италианско еспресо

Ритуалът по приготвянето и консумирането на истинско италианско еспресо е неповторимо удоволствие. Ритуал, познат и известен не само в Италия, но и по целия свят, автентичен символ на италианската същност. Страстта на италианците към еспресото е довела до революционни изобретения като кафемашината за еспресо „Мока“, капучиното и капсулата за кафе. Но истинската тайна на италианския успех и това, което превръща автентичното италианско еспресо в символ на нацията, е отдадеността, личната страст и ноу-хауто, които са задължителни.

Ела в Торино, Италия II част:

Подобно на всичко ценно, създаването на хубаво еспресо означава нищо да не се оставя на случайността и да се следват точни инструкции. Италианските баристи са специалисти в приготвянето и поднасянето на кафе. За да се създаде перфектното и автентично италианско еспресо, има основни правила, които трябва да се спазват. Като например:

– точната мярка на кафето – между 7 и 9 грама в зависимост от сместа.

– температурата на водата трябва да бъде между 88 и 92 градуса

– обемът на чашата трябва да бъде 60-90 милилитра

– каймакът трябва да е гъст, дълготраен и кафяв с тъмни ивици

– вкусът трябва да бъде плътен и мек, както и да има баланс между киселинност и горчивина

Освен това от съществено значение е водата, която се използва. Минералният й състав трябва да бъде балансиран, за да се постигне най-добрият аромат, а и е от съществено значение за правилното функциониране на кафемашините. Това са само част от тайните на италианското еспресо! Истинското италианско еспресо има богат и омагьосващ аромат, плътно тяло и завършен, балансиран вкус, които заедно пренасят хората у дома, където и да се намират по света. Насладата от еспресото е всеобщо ценена като преживяване, обогатяващо живота. А смесено с мляко в капучино, сега то придобива още по-голяма популярност, особено в чужбина.

Ритуалът на италианското еспресо трябва да бъде защитаван и отстояван твърдят италианците – нещо, което Caffè Vergnano прави в Торино вече 140 години! Елате с мен, за да надникнем зад вратите на фабриката на посланиците на автентичното италианско еспресо! Ще ви разкажа завладяващата история, която започва преди 140 години, когато дядото на сегашните собственици на фабриката за кафе, Доменико Верняно, започва бизнеса, отваряйки малък магазин за хранителни стоки в градчето Киери, в подножието на хълмовете около Торино. Скоро магазинът се специализира в печенето и продажбата на кафе, като по този начин се очертава истинското призвание на семейство Верняно.

Семейство Верняно
Семейство Верняно

Още за Италия можете да прочетете в линка:

Лука, Италия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language