fbpx

Джакарта, Индонезия. История и забележителности (видео)

Джакарта, Индонезия. Големият дуриан, както го наричат индонезийците. (защо, гледайте във видеото по-долу). Мястото, на което хиляди туристи кацат, за да се прекачат на други полети, за да стигнат до екзотичните острови, но в повечето време пропускат да разгледат. Добре дошли в Джакарта! Елате с мен, за да я разгледаме отблизо!

Джакарта, Индонезия
Джакарта, Индонезия

Великолепната Индонезия предлага огромна палитра от екзотични места, където да се насладите на прекрасни моменти. Та дори и такива, в които да се чудите сън ли са или реалност. Индонезия определено има с какво да ни впечатли. Над 17 хиляди острова, пълни с куп изненади! Като например тези елени на плажа на индонезийския остров Падар. Или с огромните комодски варани ( видео за тях гледайте тук ).

Елени на плажа на индонезийския остров Падар
Елени на плажа на индонезийския остров Падар

Джакарта – столицата на Индонезия

Джакарта е градът на небостъргачите. Подредени в спретнати редици високите сгради стърчат гордо, като на моменти се чудиш в Азия ли си или някъде в Северна Америка. Оказва се, че Джакарта е един от градовете с най-много небостъргачи в света. Първенец сред много световни градове и по броя на моловете – над 130. Етаж само за телефони. Етаж единствено за обувки или пък само за храна. За разлика от търговските центрове музеите са по-малко – само 74. Едно от най-населените места в света – надхвърля 10 милиона жители. А само преди 100 години населението на Джакарта е било по-малко от 150 хиляди души! Повече за историята на града гледайте във видеото!

Видео за столицата на Индонезия – Джакарта I част :

Проблемите на столицата на Индонезия

Към средата на 2020-та официалната оценка на гъстотата на населението в Джакарта е около 13 000 души на квадратен километър. Това е с 50 процента по-високо от гъстотата на Ню Йорк, известен като един от най-гъсто населените в света. Oсновните проблеми на Джакарта включват бързия растеж на града, екологичната криза, затрудненият транспорт, задръстванията и наводненията. Проучванията сочат, че столицата потъва с до 17 cантиметра на година, което в съчетание с повишаването на морското ниво, прави града силно предразположен към наводнения и превръща Джакарта в една от най-бързо потъващите столици на планетата. Изчисленията прогнозират, че до 2050-та година 95 на сто от града ще бъде под вода. Заради всичко това през август 2019-та президентът Джоко Уидодо обявява решението за преместване на столицата, която ще бъде наречена Нусантара – в превод „архипелаг“.

Видео за столицата на Индонезия – Джакарта II част:

Джамията Истиклял

Построена в сърцето на столицата, джамията Истиклял се намира точно пред катедралата на Джакарта. Двете сгради са умишлено построени близо една до друга, за да символизират хармонията между различните религии в страната. Четвъртата по население държава в света и най-голямата мюсюлманска страна на планетата – Индонезия е пример за религиозната толерантност.

Джамията Истиклял, Джакарта, Индонезия
Джамията Истиклял, Джакарта, Индонезия

Джамията е разположена на площ от близо 92 хиляди квадратни метра. Построена в чест на независимостта на Индонезия. Молитвеният дом е пълен със символика. Броят на колоните, етажите, орнаментите – всичко притежава точно определено значение. Джамията има седем входа със седем порти. Числото седем представлява седемте небеса в ислямската космология. Централният сферичен купол е с диаметър 45 метра, което символизира провъзгласяването на независимостта на индонезия през 1945-а. За разлика от много арабски, персийски, турски и индийски джамии с множество минарета, джамията Истиклял има едно-единствено. То символизира божественото единство на бога. Високо 66 цяло и 66 метра, заради 6666-те строфи в корана.

Джамията Истиклял отвътре
Джакарта Индонезия
Джамията Истиклял отвътре

Интериорният дизайн е минималистичен, опростен и изчистен, с минимум геометрични орнаменти от неръждаема стомана. Металоконструкциите, капаците и украшенията от неръждаема стомана са внесени от Германия. Първоначално белите мрамори трябвало да бъдат внесени от Италия. За да се намалят разходите обаче мраморите дошли от кариерите  в източна Ява. Според някои мюсюлмани джамията е твърде модерна. А архитектурата не е в хармония с ислямската култура в Индонезия. Като проявява религиозна толерантност, по време на големи християнски тържества като Коледа, джамията Истиклял  осигурява място за поклонниците на близката катедрала. Сред известните личности, посетили джамията са Барак Обама, Бил Клинтън, Муамар Кадафи, Принц Чарлз, Хайнц Фишер, Ангела Меркел, кралят на Саудитска Арабия и други.

Старият град, Джакарта, Индонезия
Старият град, Джакарта, Индонезия

Още красиви места в Индонезия можете да видите в линковете:

Остров Бали видео

Комодските варани видео

Остров Нуса Пенида видео

Лунна церемония на Бали видео

Остров Падар видео

Гората на маймуните видео

Копи Лувак – кафето от изпражнения видео

Хотел Аяна, остров Флорес

Хотел Платаран, остров Бали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language