fbpx

Нуса Пенида / Nusa Penida – островът на черната магия

Съвсем близо до остров Бали, „като магьосник, спрял пясъците на времето“, се намира тайният остров Нуса Пенида. Място изпълнено от почти недокосвани природни съкровища! Еднодневната екскурзия до Нуса Пенида от Бали е задължителна! Можете да стигнете до острова на черната магия с моторна лодка от Санур рано сутринта и да се върнете късно вечерта. Нуса Пенида предлага уникални места. Но ако искате да видите абсолютно всичко един ден няма да ви стигне със сигурност. Ние избрахме да видим най-известните места – плажът Kelingking и Angel’s Billabong & Broken Beach. За тях разказвам надолу в статията.

Нуса Пенида, плаж Kelingking
Kelingking от вюпоинт, Нуса Пенида, Индонезия

Остров Нуса Пенида е най-големият от трите острова край югоизточния бряг на Бали. Останалите са Нуса Лембонган и Нуса Ченинган. Кристалните води и кораловите рифове на Нуса Пенида са изкушение за гмуркачите от цял ​​свят. Тук се срещат гигантските манта лъч, китовите акули и рибите мола-мола.

Нуса Пенида – островът на черната магия

Зад привидното спокойствие, кристалният океан и бял пясък, Нуса Пенида крие тъмна тайна. Според легендите още от древни времена островът бил обитаван от демони и магьосници. Едно от тези зли същества толкова страхува все още хората, че някои даже се боят да изрекат името му на глас. Макалинг, известен също като Jero Gede Macaling, е могъщият магьосник, практикувал черна магия и разпространявал болести и нещастия. Жителите на Нуса Пенида разказват, че първоначално Макалинг е живял в Бали, в малкото село Батуан, но е бил заточен в Нуса Пенида заради черната магия.

Джеро Геде Мекалинг
Jero Gede Mecaling. Снимка: Artstation

Отмъщението на Макалинг

Разгневеният магьосник решил да отмъсти заради заточението си на Нуса Пенида. Джеро Геде Мекалинг притежавал цяла орда от дяволи, които унищожавали всичко по пътя си. Демонът изпращал постоянно болести на балийците. В деня, когато балийците празнували Макалинг се преобразил на Баронг ( герой, наподобяващ пантера в балийската митология. Той е кралят на духовете, водач на войнствата на доброто и враг на Рангда, царицата на демоните ). Така заблудил хората, изненадал ги с неговата армия от демони, които унищожили всичко. От този момент нататък балийската Нова година е Ден на тишината, когато никой не вдига шум и не се забавлява. Истинският Баронг помага на хората и те успяват да прогонят отново злото на остров Нуса Пенида. Върховни жреци от съседното кралство Гелгел пристигат на острова, за да го прочистят от злите духове и да прогонят Макалинг. Тази свръхестествена битка на светлината и тъмнината дава името на острова Нуса Пенида „Островът на жреците”. Оттогава маските на Баронг са се превърнали в защита от зли духове.

Добрият дух Баронг
Баронг

Забележителностите на Нуса Пенида, които не трябва да пропускате

Красивият „динозавър“

Kelingking Beach (Плажът Келингкинг)

Плажът Kelingking е една от най-емблематичните и разпознаваеми туристически атракции в Индонезия! Романтичен „скрит плаж“, обграден от стръмни скали и тюркоазено сините води на Индийския океан. Още от България бяхме набелязали това място като задължително в чек листата на местата, които трябва да видим около Бали.

Най-якото място на остров Нуса Пенида Индонезия
Келингкинг от вю поинт

Тиранозавър Рекс

Kelingking се намира на югозападния бряг на остров Нуса Пенида. Гледката към варовиковия нос, покрит от зелена пелена, на фона на кристалната вода на Индийски океан, е впечатляваща! Грандиозен скалист пролом в морето. Някои туристи го оприличават на делфин, кит, а други на тиранозавър Рекс, откъдето идва и прякорът му „T-Rex Bay“. Въпрос на въображение.

Това е едно от най-рекламираните места, когато става дума за Индонезия и в частност остров Бали. Колкото и изтъркано да звучи тук гледката наистина е спираща дъха. Просто наистина е яко място и не случайно привлича толкова стотици хиляди туристи всяка година!

 Плажът Келингкинг Нуса Пенида Индонезия
Плажът Келингкинг

Как да стигем до плажа

До уникалния лазурен плаж се стига със спускане по скалист 400-метров преход по скалата. Това отнема доста нерви и пот 🙂 Табела предупреждава, че местните власти не носят отговорност при евентуален инцидент. Не липсват и сериозни злополуки. Ако не сте добре подготвени, със сериозни туристически обучки, по-добре не слизайте. Обикновено има много големи вълни, дълбоко е и е опасно за плуване. От скалите падат и камъни, което прави престоя долу опасен. Голяма част от туристите стигат до половината път до плажа и се отказват. Разминаването по тясната пътека е трудно. Има парапет от клони, но на места липсва. Ако все пак държите може да слезете, но как се изкачва разстоянието в тази влага и жега… ще научите само, ако го направите 🙂 Съвети: носете си вода, шапка и задължително се намажете със слънцезащитен крем.

Kelingking от вюпоинт, Нуса Пенида, Индонезия
Kelingking, остров Нуса Пенида, Индонезия

Едно от най-сниманите места в Instagram

Снимката пред „динозавъра“ е задължителна! Има няколко места, на които може да се щракнете. За някои има даже дълги опашки. Аз нямах нерви за тях, затова избрах други по-малко натоварени места за снимки 🙂

Kelingking едно от най-сниманите места в света в Instagram
Гледка към Kelingking

Най-доброто време за посещение на Kelingking и входни такси

Може да посетите плажа Келингкинг по всяко време на деня, като разбира се на залез е приказно! За най-добро време се счита периодът между март и ноември, като се избягва дъждовният сезон, който е от декември до февруари. Посещението на Kelingking и Viewpoint се заплаща с входна такса от 10 000 рупии на човек и 5 000 рупии за паркинг.

Kelingking
Kelingking

Karang Dawa View​ Point

Изгледът на Каранг Дауа е перфектен! От тази гледна точка плажът Келингкинг се разкрива в пълния си блясък.

Broken Beach

След срутване на скална маса се образува арката, която граничи с морето. Оттам идва и името на това място – счупеният/срутеният плаж. Когато морето е бурно, вълните минават под арката и се разбиват в края на малък плаж. Има няколко легенди, според които това е стъпка на великан или на някои от злите магьосници, заточени някога на острова.

Гледка към Broken beach Нуса Пенида Бали Индонезия

Интересният залив е заобиколен от отвесни скали. Сравняват мястото с кратер на Луната, само че пълен с вода. Диаметърът на „дупката“ е около 100 метра. Мястото също е сред емблематичните за Нуса Пенида. Можете да се разходите над арката, а някой да ви снима от другата страна. Броъкан бийч е популярен сред тези, които обичат да снимат с дрон.

Малкият плаж на Broken beach
Малкият плаж на Broken beach

Angel’s Billabong

Скалната лагуна с красив морски пейзаж Angel’s Billabong или както също го наричат „плажа на ангела“, е друга популярна атракция на Нуса Пенида. Мястото се намира съвсем близо до Broken Beach. Представлява естествен басейн с изумрудени води, ограден от скали, който „виси“ над океана. Нещо като инфинити басейн 🙂 По време на прилив се пълни с морска вода. А при отлив се виждат уникалните цветове, които се получават заради скалите и водораслите по тях. Тук се плаща малка такса от 5000 рупии за паркинг и 10 000 рупии за вход.

Angel’s Billabong Нуса Пенида
Angel’s Billabong

Тук можете да слезете и да потопите краче в тях или да поплувате, в зависимост часа на прилива. Но трябва да сте внимателни, защото по-големите вълни се разбиват и могат да ви повалят или повлекат навътре в морето.

В зависимост от приливите лагуната Angel’s Billabong се запълва с повече вода и става за плуване
В зависимост от приливите лагуната се запълва с повече вода и става за плуване

Живописните цветове на този морски шедьовър се променят в зависимост от силата на слънцето. Сутринта те са едни, на обяд други, а вечер съвсем различни. Снимките, които виждате направих в ранния следобед.

Красивите цветове на Angel’s Billabong Нуса Пенида
Красивите цветове на Angel’s Billabong
Легендата за скалната лагуна

Според местните тук идвал небесен ангел, който се къпел в кристалните води с цвят на изумруд. Така нарекли мястото Angel Billabong.

Гледка към плажа на ангела на остров Нуса Пенида

Когато се движите по острите вулканични скали, както и близо до ръба на водата, внимавайте! Не е препоръчително да сте с леки обувки или чехли, защото можете да се нараните.

Crystal Bay Beach

Crystal Bay Beach Нуса Пенида е пълен с малки корали
Crystal Bay Beach е пълен с малки корали

Crystal Bay печели името си заради кристалните си води. Само на метри от плажа се намират кораловите рифове, в които морският живот кипи. Нужна ви е единствено маска и шнорхел, за да разгледате пъстрите корали и шарените риби около тях. Мястото е известно сред гмуркачите.

Можете да се разходите в залива с някоя от типичните лодки, които приличат на воден паяк
Можете да се разходите в залива с някоя от типичните лодки, които приличат на воден паяк

По плажа ще намерите малки парченца от коралите – бели и червени. Наоколо е пълно с палми, а докато си правите слънчевите бани може да си вземете охладени кокосови орехи от близките барове на плажа.

Красивият залив Crystal Bay Beach на Нуса Пенида
Красивият залив Crystal Bay Beach

Как да стигнем до Нуса Пенида. Цени на моторните лодки

Можете да вземете лодка от три точки на източния бряг на Бали:
1. Пристанище Санур Бийч ( Sanur Beach Harbour ). Най-използваният от всички вариант. Тъй като няма пристанище се налага да стигнете до лодките като нагазите в морето, така че се пригответе да се събуете. Понякога има вълни, така че може и да намокрите дрехите си. На повечето лодки не разрешават да се ходи с обувки, така че всичко ( маратонки, кецове, сандали, джапанки и т.н. ) се оставя в кошове на влизане в лодката. Пътуването с моторна лодка отнема около 45-50 минути. Най-добре е да хванете лодката възможно най-рано, за да имате достатъчно време да разгледате Нуса Пенида, особено ако е за 1 ден, както правят повечето туристи! Тоест в 7 трябва да сте тръгнали от Санур.

Ето кратко видео, което направих от нашата бърза лодка 🙂

Може да се абонирате за YouTube канала ми за още интересни видеа 🙂

Там има достатъчно компании за лодки, откъдето може да си купите билетите. Ние си ги купихме ден по-рано онлайн. А самото получаване става на касата на съответната фирма. Но може и на място да платите. Добре е да сте там поне 30 минути преди тръгване!

Санур, Бали по изгрев слънце
Санур, Бали по изгрев слънце

Цената на двупосочно пътуване беше около 300 000 рупии или около 20 долара. Имайте предвид, че цените се променят според сезона, а как е след пандемията не мога да кажа. Най-вероятно са скочили. Много е важно да уточните часа на връщане и да сте поне 30 минути преди него, за да си гарнтирате, че ще влезете в лодката. Часовете за връщане до Бали са ограничени!

Санур, Бали - мястото, откъдето тръгват бързите лодки за остров Нуса Пенида
Санур, Бали – мястото, откъдето тръгват бързите лодки за остров Нуса Пенида


2. Кусумба – село Трибуана (  Kusumba – Tribuana village ) Почти не се използва за туристически цели, защото е далеч от туристическите места на Бали.
3. С пътнически ферибот от Паданг Бай, Източен Бали ( Padang Bai ) цената е много по-евтина от скоростната лодка, но отнема около 2 часа да стигнете до острова. Цената е 31 000 рупии. И последният вариант е с моторна лодка от Танджонг Беноа (Tanjong Benoa )

Как да се придвижвате на остров Нуса Пенида

Broken Beach на Нуса Пенида
Broken Beach, Нуса Пенида

Ние избрахме да наемем автомобил с шофьор. Това е най-честият варинат, който избират посетителите. Джиповете побират до 5 души. Имат климатик! Водачите знаят най-интересните места, водят те до тях, разказват ти легенди и любопитни истории, оставят време за снимки, след което продължавате към следващата цел. Не помня цената, но си я разделихме на 5 и беше доста изгодно! Решихме да посетим само три неща: плажа Kelingking, Angel’s Billabong & Broken Beach и Диамантения плаж, където да се попечем и поплуваме. Идеята беше да не препускаме само и само, за да видим всичко, а да имаме време да се насладим достътъчно на избраните места! Имайте предвид, че пътищата са много зле – стръмни, прашни, тесни. Някои туристи избират скутерите, но после са целите в прах, съобразяват се с джиповете, а на места им е трудно заради огромните неравности и дупки. И умират от жега 😉

Гледка към "банята" на ангела, остров Нуса Пенида
Гледка към „банята“ на ангела, остров Нуса Пенида

Още за невроятната Индонезия и остров Бали може да прочетете ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *