fbpx

БАЛИ „Островът на хилядата храма“(ВИДЕО)

Бали – мозайка от магии и заклинания за доброто

Остров Бали е едно от най-екзотичните места на планетата. Крие разноцветна палитра от свещени места, които привличат вярващите като магнит. Наричат го „Островът на хилядата храма“.

След серия от земетресения през 1963 г. най-високата точка на Бали – вулканът Агунг, изригва. Той се превръща в един от най-известните вулкани, замърсяващи атмосферата с вулканична пепел и серен диоксид. Ерупцията е записана в световната история като една от най-големите за 20 век. Активността на вулкана продължава от 1963 до 1964 г.

Величественият вулкан Агунг

Вулканичната пепел се издига на 20 км височина и достига чак до индонезийската столица Джакарта, която се намира на 1000 км от Бали. Над 2100 души губят живота си. Потоците от лава унищожават всичко по пътя си, но като по чудо заобикалят свещения храм „Бесаки“. „Той е най-големият и най-древният в Бали.

Входът на храма Бесаки, Бали, Индонезия

Над него се извисява огромният вулкан Агунг. При мощното изригване през 1963 г. лавата заобиколила свещеното място. От другата страна са загинали хиляди.

И това е един от най-важните храмове за поклониците в Бали. Храмът майка на острова! Майката на всички храмове!”, коментира Катут, водач в „Бесаки“. Комплексът от 22 храма останал непокътнат, а в историята на Бали случаят се записва в хрониката на чудесата.

От последното изригване на Агунг през 2017 г. все още има следи. Прахът от лавата е покрил почти целия храм „Бесаки“. Той е като истински феникс за вярващите, които се стичат, за да се поклонят на силите и да оставят дарове на боговете.

С всяка стъпка, докато се изкачваш по високите стълби, си все по-близо до хармонията и съвършенството.

Повече за забележителностите на остров Бали вижте във видеото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language