fbpx

Остров Бали – Лунна церемония (Видео)

Остров Бали – разноцветна палитра от свещени места, които привличат вярващите като магнит. Мозайка от магии, церемонии и заклинания за доброто! 

Посрещане на пълнолунието на остров Бали, Индонезия
Посрещане на пълнолунието на остров Бали, Индонезия

Видео за ритуала по посрещане на Пурнама гледайте тук:

Бали – Островът на боговете

Не случайно наричат Бали „островът на боговете“. От древни времена балийците насочват поглед към небето в търсене на отговори на вековни философски въпроси. Една от най-популярните дестинации за почивка на планетата, не е само за екзотични плажове, гмуркане, сърф и страхотни изгреви и залези. А много повече. Уникална древна мистична култура, която не се среща никъде другаде по света.

Пурнама, остров Бали
Пурнама, остров Бали

Пурнама – свещеният ритуал на остров Бали

Луната заема важна роля в балийския религиозен живот. Дните на пълнолуние и новолунието имат особено значение, тъй като техният годишен календар се основава на фазите на луната – индикация за идването на важни за балийците церемонии. Миризмата на ароматни пръчици, която се промъква от всеки ъгъл, е ежедневие на острова. Той е доминиран от индуистката култура, което е поразителен феномен в сравнение с преобладаващо мюсюлманско население в Индонезия. Балийците са предани към Луната и нейните фази, а пълнолунието или Пурнама е най-свещената от тях. Те вярват, че по време на пълнолуние боговете слизат на острова, за да ги благословят.

Поднасяне на дарове за боговете, остров Бали, Индонезия
Поднасяне на дарове за боговете, остров Бали, Индонезия

За да отпразнуват това събитие, балийците провеждат специални церемонии по пълнолуние. Почти не минава ден без ритуали и фестивали, на които се отдава почит и се извършват приношения за боговете и духовете. И всичко това, за да почетат цикъла на живота, да изразят благодарност и да възстановят баланса между боговете, човека и природата.

Балийска лунна церемония
Балийска лунна церемония

Силата на Луната

луната дава най-силната си енергия и е най-благоприятна, мощна и магическа при пълнолуние. В тези дни балийците пречистват тялото и душата. Благодарят на боговете за тяхната защита, противодействат на отрицателните сили, отмиват греховете и празнуват съвместното съществуване на доброто и злото, тъмнината и светлината.

Храм на остров Бали
Храм на остров Бали

Балийците се стремят към баланса, хармонията и душевния мир в живота им. Молят се, както на демоните, така и на боговете. Почитат и сянката и светлината, за да намерят желания баланс. На Пурнама се вярва , че лунният бог Чандра излива своите благословии и магия върху хората, като изпраща своята светлина.

Балийците и светът на духовете

Луната е посредникът с бог. Не случайно балийците често засаждат своите култури, особено плодове, в деня на пълнолуние! Връзката на балийците със света на духовете, боговете, демоните и предците е изключително силна. Където и да отидете в Бали, ще видите жени, които сутрин извършват ритуали пред къщата, магазина и други места, като поднасят на духовете  кошнички, изработени от палмови листа, цветя, тамян и храна. Запалват благоухания и изричат мантри за благодарност. Даровете се поставят около каменните тронове на боговете, които са облечени в жълта или носят магическа карирана дреха в бяло и черно.

Одеждите на балийските богове
Одеждите на балийските богове

БАЛИ – „ОСТРОВЪТ НА 1000-ТА ХРАМА“ – ПРИКАЗКА, В КОЯТО НЯМАШ ТЪРПЕНИЕ ДА СЕ ВЪРНЕШ ОТНОВО, ЗА ДА ЗАПОЧНЕШ ДА Я ПРЕЖИВЯВАШ ОТ ПЪРВАТА СТРАНИЦА. СЪРЦЕТО НА ИНДОНЕЗИЯ, КОЕТО БИЕ В РИТЪМА НА ПЪЛНАТА ХАРМОНИЯ.

Традиционна лунна церемония на остров Бали
Традиционна лунна церемония на остров Бали

Още за остров Бали можете да прочетете тук БАЛИ „Островът на хилядата храма“(ВИДЕО), както и тук ГОРАТА НА МАЙМУНИТЕ, ОСТРОВ БАЛИ (ВИДЕО), а защо наричат Нуса Пенида – островът на черната магия ще разберете тук Нуса Пенида / Nusa Penida – островът на черната магия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language