fbpx

Комодските варани – Драконът от Комодо, Индонезия (ВИДЕО)

Комодският варан / личен архив /

Комодският варан – най-големият и опасен гущер на планетата!

Индонезийският остров Комодо е един от най-красивите на планетата. Властите в Джакарта отмениха плановете си да забранят достъпа до острова за туристи от 2020 г.

В замяна на това ще бъде ограничен само броят на посетителите, които искат да видят отблизо дома на най-големите гущери в света – комодските варани, които са застрашен вид.

До крайната мярка за спиране на достъпа на хора щеше да се стигне, след като стана ясно, че бракониери отвличат влечугите и ги продават на черния пазар за по 50 000 австралийски долара парчето.

Размери на комодския варан

Най-големият гущер в света достига 3-4 метра дължина и тегло над 100 кг. Развива до 20 км/ч и е отличен плувец. Той е изключително силен и свиреп хищник с остри нокти, здрава опашка и захват.

Комодските гущери имат три очи. Лявото и дясното виждат през цялото време, а функцията на третото е да има изглед навсякъде – като панорама. Трите очи осигуряват пълна видимост от всички страни и през деня и нощта

Остров Ринча приема туристи от цял свят, които идват, за да зърнат отблизо грамадния гущер, който се среща единствено на няколко острова в света. 

Снимка с комодски варан

За да си направите снимка с варан, трябва да бъдете изключително внимателни, защото той е много ловък. Няколко секунди невнимание или прекалено приближаване, могат да ви струват ухапване, а дори смърт.

В устата на комодксия варан има отровни жлези с 62 силно токсични бактерии. Отровата е мощна, предизвиква рязък спад в кръвното налягане на жертвата и води до силен шок. 

Когато си толкова близо трябва да си постоянно нащрек!

Комодският варан открива лесно плячката си. За целта разчита на дългия си език, чрез който долавя топлинните вълни на жертвата.

Драконът от Комодо

Прочутият варан, наричан „Драконът от Комодо“, се размножава през юли. Тогава мъжките водят люти битки, а женските снасят яйцата, които тайно заравят в Земята.

Елените са любимата храна на Комодските варани

Бозайниците са плячката на световноизвестните комодски гущери. Елените и дивите прасета са любимият деликатес за най-голямото и свирепо влечуго на планетата.

Комодските гущери нападат дори биволи, диви коне, а понякога и хора.

Според ЮНЕСКО към момента на индонезийските острови Комодо, Падар, Ринча и Флорес има около 5000 комодски варана. 

Споделете, ако статията Ви е харесала 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language