fbpx

Плаж Миртос на остров Кефалония, Гърция

плаж Миртос на остров Кефалония

Плаж Миртос на остров Кефалония, Гърция определено е един от най-красивите. Тюркоазената вода, милионите бели камъчета и зеленината по склоновете, превръщат мястото във вълшебно!

Йонийските острови край западното крайбрежие на Гърция са дом на някои от най-красивите плажове в Европа! А Кефалония е пълен с места, които не са за изпускане!

Плаж Миртос / Myrtos Beach /

Един от най-известните плажове в Гърция. Снимка: www.discovergreece.com

Миртос – един от най-красивите в Гърция

Плаж Миртос, остров Кефалония – без съмнение един от най-красивите плажове! Намира се на около 29 км северно от столицата Аргостоли ( 50 мин. с кола ), в красива местност около почти вертикални варовикови скали, заобиколени от борова гора. Миртос е спечелил световна репутация и е награждаван много пъти за своята чистота и естествената красота.

Гледка отвисоко към Миртос

Разположен в северозападната част на Кефалония, плаж Миртос е драматично разположен между две планини – Агия Динати и Калон Орос (901м). Полукръглият плаж от бели камъчета и на места пясък, е дълъг 800 метра. Синьото море като пелена обгражда плажа. До него може да стигнете от Закинтос, Лефкада или Итака. Има еднодневни екскурзии от тях до Кефалония.

Миртос
Плажът Миртос – един от най-известните в цяла Гърция

На челните места в класациите за най-красивите плажове

Плаж Миртос е мястото, което винаги влиза в топ 10 на най-красивите плажове в Гърция. Считан също, от много туристически списания, за един от 30-те най-добри плажове в света. Заливът Миртос, заедно с пещерата на нимфите Мелисани, е един от символите на остров Кефалония!

Миртос на остров Кефалония
Гледка от стръмния път към плажа Миртос

Природната красота на плаж Миртос е запазената марка на Кефалония и едно от най-сниманите места в Гърция!

Миртос

Красотата на Миртос

Милиони бели обли камъчета превръщат Myrtos (Миртос) в приказно място. В зависимост от светлината цветът на морето се променя от светлосин до неонов и тюркоазен, а панорамата, предлагана от плажа Миртос, е наистина зашеметяваща във всеки момент от деня. Водата е невероятно чиста, а под нея ще плувате с рибки. В единия край на ивицата има малка пещера със собствен малък плаж. Имайте предвид, че стоенето пред нея е опасно, защото често от скалите над нея падат камъни!

Как да стигнем до Миртос

Вариантите са няколко: по море, с лодка или по главния път с кола, мотор или с обществения градски транспорт / въпреки, че има спирка, такъв за няколко посещения на плажа, не видяхме /. Ние използвахме автомобил. Слиза се по стръмен и с много завои път. Около 2,5 километра след село Диварата.


Имайте предвид, че на самия плаж няма заведения, няма откъде да си купите вода, кафе или нещо за хапване. Ето защо можете да спрете в селото, за да си напазарувате.

Myrtillo

Заведения по пътя за Миртос

Ние се влюбихме в Myrtillo, заведение, което се държи от две сестри и тяхното куче – кокерът Лиза. Правят уникално кафе, фрапе и куп неща за хапване / солени и сладки /. Там опитахме мега вкусния сладолед от биволско мляко! Продават шоколади, мед, подправки, даже и домашни сапуни! В селото, по пътя за Миртос, има няколко малки ресторантчета, където можете да хапнете и пийнете.

Паркиране

След стръмния и криволичещ асфалтов път, ще стигнете до самия плаж. Има достатъчно място за паркиране. Ако отидете по-рано ще имате късмета да паркирате до огромните скали, където до ранния следобед има сянка, а колата ви ще бъде пощадена от жаркото слънце.

остров Кефалония

Задължително си носете чадър, защото жегата там е безпощадна. Особено, когато слънцето нагрее белите камъни, които отразяват лъчите. Ако сте с лице към морето, в средата има наймного хора. В най-дясната част на ивицата, се намира по-дивата част на плажа, в морето има по-големи камъни. В най-лявата част е пещерата със сянка, а в морето до нея, има подводна пещера и места за скачане във водата. Идеално е за шнорхелинг!

Съвети

Носете си аква обувки! Влизането и излизането от водата, както и ходенето по плажа, е в пъти по-лесно и безболезнено с тях.

Носете си чадър! На плажа няма естествена сянка, няма платени чадъри и шезлонги!

Под водата на плаж Миртос

Носете си вода, храна, кафе и плажни млека! Най-близкото населено място е на 2,5 километра! Ако имате хладилна чанта, вземете я. Минералната вода може да замразявате в хладилника, на път за плажа в хладилната чанта. Така ще имате винаги студена вода. Без нея не тръгвайте, защото слънцето е наистина силно! Близо до столицата Аргостоли има магазин Джъмбо! От него си вземхе чадъри / има за 6-10 евро /, хладилни чанти, шнорхели, маски, пояси, макарони срещу потъване, плажни хавлии и други принадлежности. Не е нужно да мъкнете неща от България. В Джъмбо има всичко необходимо!

Носете си сенник за таблото на колата! Слънцето нагрява изключително много! Препоръчвам ви да отворите по малко всички прозорци, но не прекалено много, тъй като има много ситен прах от скалите, който при лек вятър, влиза в автомобила.

Носете си шнорхел и очила за под водата! Подводният свят около скалите е пъстър. Има много риби.

плаж Миртос
Риби на плажа Миртос

През най-посещаваните месеци има спасители!

На този плаж няма душове и места за преобличане!

Най-добрите месеци за посещение на Кефалония

Плаж Myrtos си заслужава да се посети между май и октомври, когато водата е най-приятна за плуване. Ако го посетите през юли-август, направете го рано сутринта или късно следобед, когато е по-хладно и по-спокойно. Май-юни и септември-октомври са най-добрите и най-тихите месеци за посещение!

Миртос
В единия край на плажа се намира пещерата

Гледката към плажа Миртос по пътя за село Асос

панорама към плаж Миртос
Плажът Миртос на залез слънце

Задължително спрете на пътя към/от село Асос. Ние се разходихме след плажа до селото, а навръщане спряхме за да видим залеза. Има място за паркиране на 2-3 коли и спот за снимане. Гледката от скалата е спираща дъха. Сапфиреният цвят на водата е зашеметяващ, а снимката даже не показва реалния цвят. Това е мястото, където всеки турист си прави снимка за спомен 🙂

Гледка с парапланер към плаж Миртос

Срещу 80 евро можете да се насладите на гледката към Миртос от птичи поглед. В цената е включен полетът и видеозаснемането, докато летите. Момчетата Ви вземат от плажа и Ви качват на най-високата точка на скалите с кола, откъдето скачате и летите около 15 минути.

плаж Миртос
Миртос – един от най-красивите плажове според световните класации

2 Comments

  1. 28.07.2021 /

    Всяка снимка от Гърция е готова за тапет на Десктопа!
    Няма такава красота!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language