fbpx

Национален политехнически музей и съкровищата, които пази (видео)

Национален политехнически музей и съкровищата, които пази (видео)

Национален политехнически музей не е на топ централно място в София, даже е малко закътан така да се каже, но пък е дом на над 22 хиляди експонати от постиженията на човечеството. Истинска съкровищница на техническата мисъл на вече 65 години! Елате с мен, за да надникнем заедно в един великолепен свят!

Нациоанален политехнически музей

Историята на Национален политехнически музей

„Формално на хартия музеят започва да съществува през 1955 година. Да, нещата се случват черно на бяло с Мин. постановление, но следващите 11 години нищо друго не се появява. Нито сграда, нито екип, нито колекция, защото това са основните неща, без които не би могло да има музей“, споделя д-р Екатерина Цекова директор на Националния политехнически музей. Минават години в събиране на екип и едни от най-знаковите експонати. Така в един момент служителите на музея стават 90 души, а фондът значителен. Следват стотици изложби по света и у нас. Ала сграда, в която да се разгледат накуп – все още няма.

експонат Национален политехнически музей

„1992 е годината, в която най-накрая, след всички митарства, музеят получава собствена сграда и успява да направи собствена експозиция! А почти всички знаем, че тази сграда е бившата сграда на някогашния музей на Георги Димитров, тъй като в рамките на двора, в който се намира тази сграда, има още две любопитни къщи близнаци, в които едновременно са живели под наем Георги Димитров и Петър Дънов.“, споделя д-р Екатерина Цекова директор на Националния политехнически музей.

Първият експонат на Национален политехнически музей

„Първият експонат е макет на кораба „Радецки“ и той си се пази, показва се, много ни е мил и любопитен. Много хора от първите посетители на музея или тези, които са участвали и сега са баба и дядо, водят своите внуци, защото са им разказвали, че някога с това е започнал този музей“, споделя д-р Екатерина Цекова.

макет на кораба Радецки
Първият експонат на Националния политехнически музей

Австрийският параход „Радецки“ е построен през 1851 в Будапеща. През май 1876 четата на Христо Ботев завладява парахода и го принуждава да спре на българския бряг край Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския Балкан, за да се бие за свободата на страната ни. На този параход още същата година Иван Вазов  посвещава популярните стихове, превърнали се в патриотична песен.

Астрономическата зрителна тръба на д-р Петър Берон

Още един безценен предмет, който се съхранява в Националния политехнически музей, е астрономическата зрителна тръба, произведена от „Мерц“ Мюнхен, която дава 500 пъти увеличение, в която са надничали очите на самия Петър Берон! Телескопът е първият уред за наблюдение в първата астрономическа обсерватория у нас – тази на Софийския университет, разположена в Борисовата градина.

Астрономическа зрителна тръба на д-р Петър Берон

Форд

Сред любимите ми експонати е този уникален Форд от 1928 година. Винаги, когато посетя Политехническия музей се спирам и го гледам с удоволствие! Повече за него можете да видите във видеото:

ВИДЕО за Националния политехнически музей част 1:

Микромобил Месершмит

Васко ни показва още един уникат. Първият сериен микромобил на прочутата авиокомпания Месершмит. Две цяло и осем метровото превозно средство тежи 220 килограма, а максималната скорост, която може да вдигне е 80 километра. Остъклението на купето е изработено от плексиглас  с аеродинамична форма.

Микромобил Месершмит в Национален политехнически университет

„Това е един автомобил „Месершмит“, може би това обърква повечето хора, тъй като това е германска марка военни изтребители от времето на Втората световна война. Как фирмата започва да произвежда автомобили? Германия губи ВСВ, заради което на фирмата е забранено да произвежда каквато и да е била военна техника. Това включва и изтребителите, инженерът решава да използва елементите за направата на автомобили. Много е лек, поради частите от самолети, много е икономичен и предпочитан автомобил. Освен приликата на кокпит, воланът прилича на рул“, споделя Васил Макаринов – главен уредник в Националния политехнически музей.

ВИДЕО за Националния политехнически музей част 2:

Още уникални експонати може да видите във видеото!

Първият български индивидуален микрокомпютър ИМКО

В съкровищницата от предмети се съхранява и първият български индивидуален микрокомпютър ИМКО. Разработването му започва през 1979 година в Института по техническа кибернетика и роботика при БАН. Екипът е ръководен от инженер Иван Марангозов и Кънчо Досев. Произведени са около 50 броя, а цената е около 2600 долара. Първото международно представяне на ИМКО е на Международния симпозиум по роботика в Лондон през 81-ва.

Първият български индивидуален микрокомпютър ИМКО
ИМКО

Демонстрационна зала по физика в политехническия музей

За десерт искам да ви покажа демонстрационната зала по физика, където децата се докосват до науката отблизо. Какво е усещането да си в клетка, през която преминават 10000 волта електричество ще научите, ако гледате последната част на видеото, посветена на Национален политехнически музей в София.

експеримент физика Национален политехнически музей София

ВИДЕО за Националния политехнически музей част 3:

Адрес и работно време на Национален политехнически музей, София

Работно време:

лятно: от 01.IV до 30.IX:
от понеделник до събота, от 9:30 до 18:00 (касата работи до 17:30 ч.); почивен ден: неделя

зимно: от 01.X до 31.III:
от понеделник до събота, от 9:00 до 17:00 (касата работи до 16:30 ч.); почивен ден: неделя

Почивен ден: неделя

Забележка: В съботните дни беседи и демонстрации се правят само за групи над 10 души и след предварителна заявка поне 2 дни по-рано.

Адрес: 

ул.“Опълченска“ 66, 1303 София

(между ул. „Цар Симеон“ и бул.“Сливница“, срещу СУПЕРмаркет БИЛЛА и бензиностанция OMV)

Музеят е достъпен за хора със специфични потребности!

​За информация:
тел.: 02/931 80 18, 02/832 40 62

За заявка на образователни програми, беседи и рождени дни:
тел.: 0876 175 745

Друг интересен музей е този на Авицията в Бургас, за който може да научите повече тук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: