fbpx

Виена – какво да видим в Австрийската столица част I (видео)

Виена, престижната световна столица на изкуството и интелектуалците, векове наред е посрещала писатели, музиканти, художници и архитекти. Това е градът, който отдава почит на свободомислещите хора през миналото столетие и продължава да го прави и до ден днешен. 

Белведере Виена
Долен Белведере, Виена. Снимка: Живко Константинов

Ще посетим архитектурното чудо – Виенският икономически университет. Ще разгледаме уникалната колекция на Виенския природонаучен музей. Ще надникнем и в бароковия дворец Белведере. Елате с мен на разходка из Виена.

ВИДЕО ЗА АВСТРИЙСКАТА СТОЛИЦА ВИЕНА ЧАСТ 1:

Можете да се абонирате за канала ми, както и да натиснете камбанката, за да получавате известия за всяко ново видео, което качавам.

Виенският икономически университет

Избрах да започна нашата разходка из Виена от едно от най-емблематичните места в града – Пратера и футуристичния кампус на Виенския икономически университет.

Виенски икономически университет, Виена Австрия
Уникалната сграда на библиотеката на Виенския икономически университет. Снимка: Живко Константинов

Виенският икономически университет привлече вниманието ми с уникалната архитектура на 8-те комплекса от сгради. Те са групирани около библиотеката и учебния център с обща площ от 90 хиляди квадратни метра, от които 45 хиляди квадратни метра застроена площ.

Кампус Виенски икономически универистет във Виена
Част от кампуса на Виенския икономически университет

В над 4000 стаи, зали и аудитории се обучават над 21 хиляди студенти от целия свят. Мястото в района на Леополдщат се намира точно до известния панаир Пратер и на бившата територия на световното изложение от 1873-та година.

сграда Виенски икономически университет, Виена
Архитект на сградата е световноизвестната Заха Хадид

С най-отличителен дизайн е сградата на библиотеката. Неин архитект е покойната Заха Хадид – една от най-влиятелните жени в света на архитектурата. Тя е първата жена, която печели престижната награда за архитектура „Прицкер“. Името й се свързва с едни от най-модерните, провокативните и футуристичните сгради в света. Тази сграда привлича хиляди туристи, които идват специално, за да се снимат пред нея, както и да надникнат вътре. Това направих и аз.

Икономически университет Виена

Правите линии извън сградата се разделят, докато се движат навътре, стават криволинейни и течни, за да генерират това, което архитектите описват като „вътрешен каньон със свободна форма“. Сградата е с дължина 136 метра и е разположена на 28 000 кв.м. В нея се помещават библиотека, аула, работни пространства, учебни зали, офиси, звена за учебни услуги, книжарница, места за културни и социални събития и кафене.

Библиотека Икономически университет Виена
Част от интерирора на Библиотеката на Икономическия университет във Виена

Сградата на световноизвестния архитект Заха Хадид за новата библиотека и учебен център на Виенския икономически университет прилича по-скоро на луксозен презокеански кораб, отколкото на традиционна сграда!

Природонаучният музей

Историята на земята и спиращото дъха разнообразие на природата могат да бъдат изпитани на практика благодарение на 20 милиона обекта. Хабсбургите обединяват всичко под покрива на този музей близо до Императорския дворец.  Франц I Стефан от Лотарингия, съпругът на Мария Терезия, е този, който през 1750-та закупува най-голямата и най-известна колекция от естествени исторически предмети в света от флорентинския учен Жан дьо Байо. Тя наброявала 30 000 обекта, между които редки охлюви, корали, раковини, както и скъпоценни камъни и минерали.

Природонаучен музей Виена
Главното стълбище към колекцията на природонаучния музей

С течение на времето колекцията станала толкова обширна, че помещенията на замъка Хофбург не можели да поберат предметите. Затова били преместени в сегашната музейна сграда, открита през 1889 година. Тогава е открита и нейната сграда-близнак – музея на историята на изкуствата. Двете здания са с идентичен екстериор и са с лице едно към друго на площад Мария Тереза на Рингщрасе. Двата музея са построени в стил неоренесанс между 1872 и 1891-ва. В центъра на сградата е куполът висок около 60 метра представящ гръцкия бог Хелиос, а на перилата на стълбите са поставени статуи на известни учени. По стените в помещенията могат да се видят над 100 маслени картини от известни художници с мотиви от света на науката. Интериорът на сградата, орнаменталната декорация, обзавеждането и ценните експозиции превръшат музея в един от най-големите и богатите в Европа.

Колекция природонаучен музей Виена

Природонаучният музей притежава цели 39 зали с над 100 000 експоната! Сред тях и един от най-безценните шедьоври в целия свят. Едно от най-известните археологически открития в света – Вилендорфската Венера. 11-сантиметрова статуетка от периода на праисторията, която изобразява женска фигура с пищни форми, е открита през 1908 година. Скулптурата на близо 30 хиляди години изобразява гола женска фигура с хипертрофирани кръгли форми. Ръцете на Венера са положени върху гърдите ѝ. Най-вероятно това е образът на Майката Земя, в утробата на която са поставени душите на починалите, очаквайки тяхното завръщане, за да продължат да съществуват в тялото на живо същество. Има и други версии. Може би фигурата представлява човешката раса, голямата Майка, която неуморно създава нов живот.

Вилендорфската Венера, природонаучен музей Виена
Вилендорфската Венера

Колекция с динозаври

Залата за динозаври представя скелетите и останките на гигантски праисторически животни с реалистичен алозавър, който се движи и издава ужасяващи звуци. Макетът е създаден за Природонаучния музей въз основа на най-новите научни открития. Първият в света жив модел на птица на ужаса в оригинален размер и нови експонати на очарователен череп на рогат динозавър допълват впечатляващата постоянна експозиция.

динозаври Виена
Алозавърът се движи и издава страшни звуци
Най-голямата и старата колекция от метеорити в света

Също така си струва да се види най-голямата и най-старата колекция от метеорити в света в Метеоритната стая. Там могат да се видят 1100 скали, „паднали от небето“. И с помощта на симулатор, мощен метеоритен удар може да бъде инсцениран на екрана в 3D.

Колекция от метеорити, Виена музей
Колекция от метеорити

В колекцията от полускъпоценни и скъпоценни камъни и минерали ще видите уникални експонати, сред които огромен 117-килограмов топаз, диаманти, злато, смарагди, рубини, сапфири, изумруди и още куп невероятно красиви камъни.

скъпоценни и полускъпоценни камъни природонаучен музей
Колекция от скъпоценни и полускъпоценни камъни

В залите се съхраняват и многобройни препарирани екземпляри на животни от цялото земно кълбо, голяма част от които изчезнали, или застрашени от изчезване.

Препарирани животни от целия свят

Бароковият дворец Белведере

Разходката ни във Виена продължава до бароковия дворец Белведере. Като музей в него се помещава и една от най-ценните колекции на изкуство в Австрия – с ключови творби на Густав Климт, Егон Шиле и Оскар Кокошка. Бароковото архитектурно бижу се състои от два двореца (Горен и Долен Белведере), които днес съхраняват австрийското изкуство от Средновековието до наши дни.

дворец Белведере Австрия
Голямата зала в двореца Белведере

В Горен Белведере се съхранява най-голямата колекция на Климт в света и емблематичното му произведение „Целувката“. Картината с размери 180 x 180 сантиметра е създадена през 1908- и девета година и показва Климт и неговата муза Емили Фльоге като влюбена двойка. „Целувката“ е може би най-известното произведение на изкуството в Австрия. Женските портрети на Климт също впечатляват и се възхищават в Горния Белведере. Могат да се видят общо 420 творби, разпределени на три етажа. Тематично обиколката започва с историята на Белведере. В останалите стаи са показани произведения на изкуството от епохата на Средновековието, Барока, Класицизма и Бидермайер. Отделна, голяма зона на първия етаж е естествено посветена на Виенския модернизъм и изкуството от 1900 г., където „Целувката“ на Климт е намерила своя нов дом. 

Целувката на Густав Климт
Оригиналът на „Целувката“ на Густав Климт в двореца Белведере, Виена. Снимка: Живко Константинов

Градините на Белведере са връхна точка на бароковата ландшафтна архитектура. Големите тераси с езерца свързват Горния с Долния Белведере.  Алпийската градина в парка на двореца е най-старата в Европа.

Още интересни места в Европа, можете да намерите в линковете:

Ротердам

Амстердам

Торино

Малта

Ронда

Лондон

Синтра

Прага

Сподели:
Виена - една от най-красивите и престижните европейски столици. Ще се разходим в града, за да разгледаме едни от най-интересните места!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language