fbpx

Ронда, Испания – град, кацнал върху скалите

Душата на Андалусия

Борба с бикове, неповторими планински гледки и тесни бели улички. Или иначе казано да живееш на ръба на каньона – това е Ронда! Да живееш на ръба! Драматична стръмност и уникални гледки!

Puente Nuevo

Най-известната гледка в Ронда е прочутият мост Пуенте Нуево. Висок е около 130 метра. „Новият мост“ е номер едно в списъка на нещата, които трябва да видите в Ронда. Името му идва от факта, че мостът е започнал да се изгражда едва през 1759 година, а това е „ново“ според андалуските стандарти. 🙂

Най-добрата гледна точка към емблематичния мост е в ниската част на дефилето. Стига се по малка стръмна пътека. Лесно е да я открием. Просто трябва да следваме останалите туристи 🙂

Само оттук можем да оценим колко висок и поразителен е Пуенте Нуево и водопада, който се стича под него.

Градчето е разположено на 950 метра над морското равнище. Познато в целия свят със своята драматична стръмност и уникални гледки, както и с дълбокото дефиле Ел Тахо, което се пресича от реката Гуадалевин.

Ърнест Хемингуей, Орсън Уелс и Александър Дюма са прекарвали много лета.

Испанският матадор Антонио Ордонес заедно с Ърнест Хемингуей на арената преди бикоборството. Снимка: Loomis Dean/Time Life Pictures/

Ронда е вдъхновение и за Райнер Мария Рилке – „Търсих навсякъде града на мечтите си и най-накрая го намерих“.

Романът на Хемингуей „За кого бие камбаната“ описва екзекуцията на националистически съмишленици в началото на испанската гражданска война. Републиканците убиват националистите, като ги хвърлят от скали в андалуско село, а Хемингуей твърди, че основава разказа на убийствата, които са извършени в Ронда при скалите на Ел Тахо.

На арената

Ронда е люлката на съвременното бикоборство. Тук се намира първата арена за бикове „Corrida Goyesca“, построена в края на XVIII век. Градчето е родното място и на 6-струнната испанска китара, без която не би било възможно човек да си представи фламенкото.

Италианският дизайнер Джорджо Армани изработва бикоборския костюм, наречен „Goyesco“, за известния тореадор Cayetano Rivera Ordóñez по повод Corrida Goyesca, състояла се на 6 септември 2009 година в Ронда. Костюмът включва яке, панталон и наметало от сатен.

Ронда има две части – стара и нова, които са свързани с моста Пуенте Нуево, който подарява на всеки невероятната гледка към планината и ждрелото Ел Тахо.

В старата част на Ронда, разхождайки се по калдъръмени улички и спретнати площади, могат да бъдат разгледани прекрасни дворци и църкви. Тук можете да хапнете всевъзможни вкусотии и да опитате селекция от вина.

Архитектурата

Ронда не е особено голям град, така че всички ключови архитектурни забележителности могат да бъдат посетени пеша само за един ден.

„Balcons Coños“

Сред атракциите на Ронда са висящите над пропастта балкони. Гледките от тях за зашеметяващи!

Ронда е забележително градче, което поетите вплитат в стих, а художници използват за вдъхновение. Неповторимо очарование, което не оставя равнодушен нито един турист!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language