fbpx

Синтра, Португалия. Дворецът Пена

„Ако си построил замъци във въздуха това не означава, че си работил напразно – те са точно там, където трябва да бъдат – просто изгради основите под тях.“

[Best_Wordpress_Gallery id=“179″ gal_title=“Пена“]

Точно това сторил цар Фердинанд II, който проектирал двореца на мечтите си върху руините на разрушен манастир. Първоначално на високия хълм се намирал малък параклис. По-късно се превърнал в манастир и дълго време бил уединено място за медитация. 

Манастирът обаче бил силно разрушен от мълния, а по-късно и от силното земетресение през 1755 година. 

Дворецът през 1850 година

През 1840 Фердинанд II превръща руините в разкошния замък за чудо и приказ – дворецът Пена! Неговите замъци във въздуха станали реалност.

[Best_Wordpress_Gallery id=“181″ gal_title=“Пена 1″]

Вълшебният град Синтра

Само на 30 километра от Португалската столица Лисабон се е сгушила приказната Синтра. Съвкупност от десетки замъци, накацали във вълшебната вековна гора. Място, изпълнено с магия и мистерии. Най-бързият начин да се озовете в дворцовия свят, е пътуването с градската железница. Можете да я хванете от центъра на Лисабон. От гарата в Синтра можете да хванете автобус, който ще ви отведе до сърцето на португалското наследство от шедьоври на архитектурата. Там, където векове наред живее португалската аристокрация.

[Best_Wordpress_Gallery id=“183″ gal_title=“Пена 2″]

Замъкът „Пена“

Една шарена сграда се набива на очи отдалеч. Куполи, кули и бойници привличат погледите на хиляди туристи всяка година. Смесица от цветове и архитектурни стилове: неоготически и неомануелински кули, неоислямски купол и индийски и мореплавателски мотиви по стените на замъка.

Ханс Кристиан Андерсен описва Синтра като „най-красивото място в Португалия“, а Джордж Байрон като „величественият рай“.  Емблематичен е замъкът “Пена“ – Palacio da Pena. Едно от 7-те чудеса на Португалия, без еквивалент никъде по света. Всичко, което трябва да знаете за него можете да намерите на този линк!

Уникален със своя колорит и в цветово отношение, и откъм архитектурни стилове – барок, готика, ренесанс, романтизъм, арабски и египетски орнаменти. От замъка се вижда Атлантическият океан и самият Лисабон.

[Best_Wordpress_Gallery id=“185″ gal_title=“Пена 3″]

Богато декорираните кралски покои стават еталон за Средновековния романтизъм. Картини, мебели, порцелан и всичко останало в интериора на замъка носят атмосферата на аристократизъм и разкош.

Работното време на замъка „Пена“ е от 09:30 до 18:30, като касите затварят в 17:30

Цените на билети за възрастни са 14 евро.

[Best_Wordpress_Gallery id=“189″ gal_title=“Пена 5″]

Пена е заобиколен от буйна растителност, изключително красиви паркове и портокалови дръвчета. В парка, израз на романтичната естетика, кралят проектирал усукани пътеки, които да отвеждат посетителите до зашеметяващи гледки, сред които Високият кръст, Храмът на колоните, Пещерата на монаха, Фонтанът на малките птици и други. Като запален колекционер, той засажда дървесни видове от всеки континент, като превръща 85 хектара в парка Пена в най-важния дендрариум, съществуващ в Португалия. Сред растителните видове са азиатските камелии, превърнали се в забележителност. Кралското семейство зползвало довреца Пена за лятна резиденция цели 60 години. 

Работното време на парка е от 09:00 до 19:00 часа, като касите затварят в 18:00.
Цените на билетите за възрастни са 7,50 евро.

[Best_Wordpress_Gallery id=“187″ gal_title=“Пена 4″]

Как да стигнем до Синтра?

Подробна информация за всички начини можете да откриете на картата под статията, както и на този линк.

Ако сте в Лисабон задължително отскочете до Синтра, за да се уверите, че приказките често са самата реалност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

%d bloggers like this: