fbpx

Синтра, Португалия. Дворецът Пена

„Ако си построил замъци във въздуха това не означава, че си работил напразно – те са точно там, където трябва да бъдат – просто изгради основите под тях.“

Точно това сторил цар Фердинанд II, който проектирал двореца на мечтите си върху руините на разрушен манастир. Първоначално на високия хълм се намирал малък параклис. По-късно се превърнал в манастир и дълго време бил уединено място за медитация. 

Манастирът обаче бил силно разрушен от мълния, а по-късно и от силното земетресение през 1755 година. 

Дворецът през 1850 година

През 1840 Фердинанд II превръща руините в разкошния замък за чудо и приказ – дворецът Пена! Неговите замъци във въздуха станали реалност.

Вълшебният град Синтра

Само на 30 километра от Португалската столица Лисабон се е сгушила приказната Синтра. Съвкупност от десетки замъци, накацали във вълшебната вековна гора. Място, изпълнено с магия и мистерии. Най-бързият начин да се озовете в дворцовия свят, е пътуването с градската железница. Можете да я хванете от центъра на Лисабон. От гарата в Синтра можете да хванете автобус, който ще ви отведе до сърцето на португалското наследство от шедьоври на архитектурата. Там, където векове наред живее португалската аристокрация.

Замъкът „Пена“

Една шарена сграда се набива на очи отдалеч. Куполи, кули и бойници привличат погледите на хиляди туристи всяка година. Смесица от цветове и архитектурни стилове: неоготически и неомануелински кули, неоислямски купол и индийски и мореплавателски мотиви по стените на замъка.

Ханс Кристиан Андерсен описва Синтра като „най-красивото място в Португалия“, а Джордж Байрон като „величественият рай“.  Емблематичен е замъкът “Пена“ – Palacio da Pena. Едно от 7-те чудеса на Португалия, без еквивалент никъде по света. Всичко, което трябва да знаете за него можете да намерите на този линк!

Уникален със своя колорит и в цветово отношение, и откъм архитектурни стилове – барок, готика, ренесанс, романтизъм, арабски и египетски орнаменти. От замъка се вижда Атлантическият океан и самият Лисабон.

Богато декорираните кралски покои стават еталон за Средновековния романтизъм. Картини, мебели, порцелан и всичко останало в интериора на замъка носят атмосферата на аристократизъм и разкош.

Работното време на замъка „Пена“ е от 09:30 до 18:30, като касите затварят в 17:30

Цените на билети за възрастни са 14 евро.

Пена е заобиколен от буйна растителност, изключително красиви паркове и портокалови дръвчета. В парка, израз на романтичната естетика, кралят проектирал усукани пътеки, които да отвеждат посетителите до зашеметяващи гледки, сред които Високият кръст, Храмът на колоните, Пещерата на монаха, Фонтанът на малките птици и други. Като запален колекционер, той засажда дървесни видове от всеки континент, като превръща 85 хектара в парка Пена в най-важния дендрариум, съществуващ в Португалия. Сред растителните видове са азиатските камелии, превърнали се в забележителност. Кралското семейство зползвало довреца Пена за лятна резиденция цели 60 години. 

Работното време на парка е от 09:00 до 19:00 часа, като касите затварят в 18:00.
Цените на билетите за възрастни са 7,50 евро.

Как да стигнем до Синтра?

Подробна информация за всички начини можете да откриете на картата под статията, както и на този линк.

Ако сте в Лисабон задължително отскочете до Синтра, за да се уверите, че приказките често са самата реалност!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language