fbpx

ВЪЖЕНИЯТ МОСТ НАД ЯЗОВИР ПАСАРЕЛ (ВИДЕО)

Мостът на язовир Пасарел, до София

Идея за разходка около София

На около 20 километра от София, посока Самоков, след ресторант „Златна рибка“ и малко преди село Долни Пасарел, се намира въженият мост на язовир Пасарел. Дължината на водоема е 2 километра и половина. Широк е до 320 метра. Прекрасно място за разходка и отдих на път за язовир Искър, Самоков или Боровец. За ориентир къде да спрете, е спирката на градския транспорт на автобус номер 3, който стига до село Долни Пасарел и малката отбивка на ресторант Шефс.

Язовирът, изграден в Панчаревския пролом на река Искър, между Плана и Лозенската планина, е вододайна зона, като риболовът и къпането са абсолютно забранени. Но пък затова за разходките наоколо рестрикции няма!

Язовир Пасарел

Но като си говорим за забрани е важно да споменем, че преди да стъпим на моста, за да минем от шосето към северната част на язовира, има предупредителни табели!

Първата гласи, че струпването на много хора върху моста е забранено и разбира се, това, което всяко дете би направило: „Забранява се скачането, люлеенето и упражняването на натиск върху парапетите!“ Демек, не трябва да се облягаме много, много, че не се знае…

А за да приключим със забраните, нека цитирам и последната табела, преди да стъпим и се разходим на воля: „Забранено е преминаването на моста при наличие върху него на снежна настилка с дебелина 20 сантиметра“. Есен е, сняг все още няма, така че смело напред!

Разходка по северната дъга на язовира

В края на моста на отсрещния бряг има две пътеки. Избрах първо тази отдясно. Посоката е село Долни Пасарел. По пътя срещнах тези горски сладури.

Екопътека „Лозенска планина“

Пътеката е равна, но заради влагата и падналите листа става изключително хлъзгава, затова внимавайте да не се озовете във водите на язовира!

Високите планини отсреща започнаха да скриват слънцето, пътеката стана усойна и затова реших да се върнем към отсечката в посока Вилната зона на Пасарел.

Към Вилната зона на язовир Пасарел

Не случайно в тази част са сгушени малки вили и къщички, защото от верандите им се разкрива прекрасна огледална гледка.

Отраженията в кристално чистите води са уникални.

До двора на една от къщичките има указателна табела. Пътеката отвежда до няколко възможности с панорамни гледки.

Оттук можем да стигнем до историческата местност “Стражарски дол”, където загива българският герой полковник Димитър Списаревски. В негова памет е изграден пасарелският параклис “Св. Георги Победоносец”.

Историята на героичния подвиг

капитан Димитър Списаревски

20 декември 1943 г. Огромен рояк от американски бомбардировачи с охрана от 50 изтребителя се насочват към София. Отбранявайки небето над столицата в първия си и последен боен полет у нас, Списаревски сваля летящата крепост. Лютата съпротива отблъсква врага и бомбардировачите не успяват да пуснат смъртоносния си товар над София. Спайч, както го наричат другарите му, остава завинаги в българската история със саможертвата си.

ВИДЕО ЗА ГЕРОЯ

Посока връх Половрак и село Лозен

Пътеката стига и до високия 1182 метра връх Половрак. Името му е дадено от древните траки и означава орлов поглед. От него от птичи поглед се виждат София, Витоша, Стара планина, Рила, язовир Иксър и село Лозен. Под конусовидния връх е разположен Лозенският манастир „Свети Спас“.

Гледки към язовира

Как да стигнем?

GPS координати под статията! Една от възможностите е с автомобил. Ориентир е ресторант Chefs на пътя в посока Самоков преди село Долни Пасарел. Има възможност за паркиране, но имайте предвид, че местата през уикенда са силно огранчиени!

Другата възможност да стигнем от София е с автобус номер 3. Цената на билета е само 1,60 лева. Има спирка точно до въжения мост над язовира.

Приятна разходка!

3 Comments

 1. Нели
  20.11.2020 /

  Много хубави снимки!
  Предполагам, че има грешка с дължината на моста – няма как да е 2,5 километра.

  • 20.11.2020 /

   Здравейте! Благодаря за отзива! Имал съм предвид дължината на самия язовир, а не на моста, затова добавих уточнение, че дължината е на водоема. Благодаря ви за забележката!

 2. Йордан Петров
  06.11.2021 /

  Страхотни снимки и чудесен пътепис, браво!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language