fbpx

Наземна станция за спътникови връзки, Плана (видео)

Къде можем да видим най-големите сателитни чинии в България?

ВИДЕО разказ

Идея за разходка до Българското „око“ към Космоса

На 17 август 1977 година в експлоатация влиза „земна станция за космически връзки“ в Плана планина, край София

Поводът за излъчването на първия телевизионен сигнал е международното спортно събитие „Универсиада 77-ма“, което се предава директно от стадион „Васил Левски“. 

Станцията в Плана е построена в периода 1973 – 1976 година в специално подбрана местност, в която има 225 слънчеви дни годишно и защитеност от радио смущения.

Церемонията се предава пряко към Космоса от новопостроена на 30 км от София станция, наричана тогава Земна станция за космически връзки „Шипка“. Сега носи името „Плана“. Събитието отбелязва началото на сателитните комуникации и сателитната телевизия в страната.

Пощенска марка 1977 г.

Прякото предаване от Националния стадион „Васил Левски“ започва точно в 17:33 часа. Сигналът от стадиона е излъчен до телевизионната кула в София, а оттам по аналогова радиорелейна линия е стигнал до станцията в Плана, откъдето към космоса е бил излъчван чрез 60-тонна сателитна антена с диаметър 12 метра.

Така, преди точно 40 години, през тогавашния космически сателит „Молния“, за първи път картина от България достига до зрителите на осем държави, по това време членки на международната организация за спътникови връзки „Интерспутник“. 

Поради добрите метереологични условия, на това място по време на Втората световна война е имало идея да бъде построена и почивна база за висши нацистки офицери. Целият капацитет на съоръжението през 70-те години на XX век е е бил един телевизионен канал и няколко международни телефонни канала, като в станцията са работили 37 души.

През станцията е ставала връзката София-Москва с „червения телефон“, свързващ ръководителите на НРБ и СССР.

През земната станция е осъществявана и връзката Москва – София, по която главният секретар на ЦК на БКП Тодор Живков е водил разговори с лидерите на СССР

За да издържи антената на покрива, на последния етаж на станцията има вградени 20 тона арматура. В началото основната антена не е имала отопление и през зимата се е налагало да бъде почиствана ръчно с лопати. По време на този процес излъчванията са били спирани, прекъсвали и международните телефонни връзки. 

Близо две години и половина руският ГСПИ (Държавен специализиран проектен институт), инженери от Българската академия на науките (БАН) и строителни войски работят по изграждането на сградата. Изискванията на руснаците са били „железни“, само мястото е избирано след 2-годишни проучвания къде има най-малко валежи и най-нисък индустриален „шум“. Това е мястото с 225 слънчеви дни в годината, а метеоролозите наричат подобни локации „валежна сянка“.

Телепортът е бил оборудван изцяло с руска техника, а охраната се е осъществявала от двама милиционери, въоръжени с автомати „Калашников“, лека картечница и гранати. 

Мощностите на излъчване в края на 70-те години са били 3 хил. вата. За сравнение: една микровълнова печка работи с максимум 800 вата, а момента се използват 100 пъти по-ниски мощности, тъй като сателитите са по-чувствителни и сигналът е цифров.

Как да стигнем до станцията?

Тясно шосе стига до Станцията

Пътят до „Земна станция за космически връзки“ – Плана минава през живописна природа и вълшебната гора / линк към статията /, за която скоро ви разказах. Отдолу ще откриете карта с точното местоположение. От София се минава през село Бистрица, след това село Железница, оттам при ханче „Брезите“ има отклонение на изток към село Плана. Подминавате селото и махалите му, като следвате шосето, което става все по-тясно. В края му ще откриете и мястото. Пътят е асфалтов. Има поляна, ня която можете да паркирате спокойно.

Конна база „Плана Кон“

Конната база се намира в долината на река Планщица, на около 150 метра северно от станцията със сателитите. Наляво от нея има черен до базата.

В конната база има 25 добре обучени коня за любителска и повече от любителска езда. 

Конната база предлага преходи с времетраене от 30 мин. до 3 часа. Ездачи могат да бъдат всички, които имат сърце и сила да се занимават с коне – начинаещи, средно напреднали и умели конници. Основната идея и цел на конна база „Плана Кон“ е „да се изграждат и поддържат дълбоки и топли отношения с верния и прекрасен, макар и позабравен днес, хилядолетен сподвижник на човека – коня“.

Станция Плана в наши дни

Днес наземна станция за сателитни връзки „Плана“ е напълно модернизиран телепорт, собственост на VIVACOM. На ден през него минават се излъчват над 200 радио и телевизионни канала към Европа, Африка, Близкия изток и Азия. Телепортът разполага с 50 антени с размери до 18.3 метра за излъчване и приемане на сигнал от спътник. Само за последните 7 години в модернизацията на наземната станция са инвестирани 10 млн. лв.

Ако в началото е имало една антена, в момента антените са 50. Тук се намират двете най-големи сателитни антени в България – с диаметър по 18,3 м. С тези чинии и с директна спътникова връзка може да се покрие над 80% от населената територия на Земята. Освен това над 100 млн. домакинства в Африка ползват сигнал от България, излъчван именно от Плана.

Нашето „око към космоса“ разполага със собствена подстанция, с която могат да бъдат захранени близо 300 домакинства с електроенергия. Модерното съоръжение работи изключително тихо и почти без вибрации, докато при първия пуск на стария дизелов генератор, бетонният постамент, на който е бил монтиран, се напукал, което наложило монтирането му върху пясъчна основа.

Любопитни факти за земната станция Плана

Първата предавателна сателитна антена в България е с диаметър 12 м, тежи 60 тона и е изработена от дуралуминий и стомана.

През 1973 г. между с. Кондофрей /Радомирско/ и с. Плана избират Плана – по-близо до София и по-добре защитено от смущения.

През зимата, температурите падат до -29 градуса.

За да постигнат необходимото усилване на приемане на антената, на два пъти в седмицата на станцията се доставя течен азот, в който са „потапяни“ приемните усилватели.

40-годишната антена все още се ползва – през нея беше излъчен бенефисният мач „50 години Стоичков“ от стадион „Васил Левски“ до Маями.

18-метровата антена има усилване 1 милион пъти по мощност /при 6GHz/.

Телепорт Плана е най-голямото съоръжение за сателитни комуникации в България и едно от най-големите в региона.

„Плана“ на латински означава равна местност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language