fbpx

Вълшебната златна гора в Плана планина

Идея за разходка около София. Премяната на есента

Едва на 30 километра от София, на 1300 метра надморска височина, близо до село Плана в Плана планина, се намира Геодезическата обсерватория „ПЛАНА”. Създадена през 1969 година като Станция за наблюдениe на изкуствени спътници на Земята по програма „ИНТЕРКОСМОС”.

Около нея се намира смесена гора, която през есента Слънцето превръща в златна!

На път за „Наземна станция за спътникови връзки „Плана“, за която ще ви разкажа в друг пътепис с видео, се минава през това живописно шосе с букови, дъбови, габърови и борови гори.

Домът на „ентите“

Ентите – древните и могъщи същества от фантастичния свят на Джон Толкин. Елфите ги научили да ходят и говорят. И без да притежаваме богато въображение ще ги разпознаем наоколо. Очи, носове, ръце, крака – всякаки причудливи форми.

Само няколко минути в тази окъпана от слънцето гора, са достатъчни, за да разберем, че не сме сами 🙂 А в компанията на природата и добри приятели, приятната атмосфера е гарантирана!

Пазителите на гората; вълшебните дървета; дърветата на желанията; дърветата, свързващи горния и долния свят…

Приказните сюжети намираме в много от народните приказки, митовете и легендите, фолклора, религиите и култовете.

В горите се крият и живеят ангели, елфи, феи, самодиви, таласъми, тролове, джуджета, леприкони, дриади, гноми, фавни, духове, караконджули и какви ли още не митични създания.

„Сред село чешма градена, с бистра вода студена“

Плана планина е богата на много извори. На много места са направени чешми, от които да утолим жаждата си. Тази чешма е изградена от Софийското горско стопанство през 1976 година.

„Вятър замита стъпките ни – първо страстите, после времето ни поглъща. Съгради се тази чешма, защото камъкът е по-траен от нас, а водата вечна“.

До чешмата има беседка, в която да починем от разходката, да хапнем и добра дума да кажем за тези, които с труд и добри мисли са я изградили.

Надпис в цветовете на дъгата – „Усмихни се и пази чисто“

Как да стигнем?

Локация на приказната гора има под пътеписа. А иначе няма как да объркате мястото, намира се след село Плана. Подминавате малкия параклис и продължавате по тясното шосе. Ако продължите по него ще стигнете до друго интересно място – Наземна станция Плана! Наблизо можете да видите и единствената Ступа у нас!

Снимките са правени с телефон Xiaomi mi note 10pro

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language