fbpx

Вековните секвои край село Богослов (видео)

Вековните секвои край село Богослов (видео)

ВИДЕО ЗА СЕКВОЯ ГИГАНТЕЯ

Столетни тризнаци – гигантите са от семейството на най-старите същества на планетата

Тризнаци на 130 години живеят в горите в Кюстендилско. Гигантите са от семейството на най-старите същества на планетата. Родината на този уникален вид е планината Сиера Невада в Калифорния.

Снимка: Тake my trip

Секвоята е иглолистно дърво, живеещо до над 4000 години. Считано е за най-високото дърво в света. Достига до над 115 метра височина.Най-голямото дърво на света е гигантската секвоя „Генерал Шърман“ в Калифорния. То се счита и за най-бързорастящото дърво в света. Тежи около 1300 тона.

У нас три уникални вековни секвои гордо се извисяват в местността „Ючбунар” край кюстендилското село Богослов. Те са обявени за природна забележителност през 1989 г. с цел опазване на вековни дървета. Тризначките са най-старите Секвои Гигантея в България. Около трите дървета, високи над 30 метра, се е самозалесила цяла горичка от около 100 секвои. Това е единствената у нас гора от този вид.

Преди около 20 милиона години гигантските секвои изчезват от Европа. И въпреки че според учени дървото не вирее в Азия, Африка и Европа, то оказва се, че у нас единични екземпляри има на доста места. Секвоя Гигантея има и в двора на Боянската църква.

Боянската църква

Там през 1907 година секвоята е засадена лично от цар Фердинанд.

В световен мащаб секвоята се води застрашен вид.

Снимка: Тake my trip

Как да стигнем?

Най-лесният начин да стигнем до местността „Ючбунар“ до село Богослов, Кюстендилско, е като въведем GPS координатите на местността. Също така в края на статията има пин с локацията!

GPS: 42°15’5.700″N, 22°39’49.700″E

Секвоя Гигантея

2 Comments

  1. Посетител
    09.03.2023 /

    и в Южният парк в София има малко под 10 секвои

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language