fbpx

В парка около Телевизионната кула, София

Идея за антистрес разходка в градски условия

Разхождал съм се почти в цялата Борисова градина, без частта от карето между Руското посолство, булевард Драган Цанков, Телевизионната кула, булевард Пейо Яворов и улица Стоян Михайловски.

Разходка в сърцето на София, отвъд бетонната джунгла

А в тази част на Борисовата градина ви гарантирам спокойна разходка, без тълпи от много хора. Гората от дъбове, букове, борове и други дървесни видове, предлага чист въздух и бягство от шумната градска среда.

Не е нужно да чакаме уикенда, за да избягаме сред природата, далеч от стреса в офиса и хоумофиса. Можем даже да изпозлваме обедната почивка, за да отскочим до парка.

София ми е Ню Йорк…

Визията на кулата напомня на небостъргачa Емпайър Стейт Билдинг в Американския мегаполис, а паркът наоколо – на Сентръл парк 🙂

Телевизионната кула в Борисовата градина

Преди години покрай Телевизионната кула минаваше трамвай номер 18. Трасето от Семинарията през парка до Руското посолство, беше изключително живописно. Единствената следа от тази линия днес е едрият чакъл, покрит на места от трева и листа, както и части от релсите.

Историята на Телевизионната кула

Телевизионната кула в строеж

Телевизионната кула в Борисовата градина е построена за рекордните 11 месеца! Има 14 етажа, 3 панорамни тераси, ресторант-бюфет, а заедно с мачтата на антената, се извисява на 106 метра! Това я нареджа сред най-високите сгради у нас.

Кулата е проектирана от арх. Любен Попдонев. Официалното откриване е на 26.12.1959 година. Из кинопрегледа за откриването: „Още една крупна придобивка на социалистическата ни култура. Пред прага на новата 1960 година, в София бе тържествено открита първата у нас радиолинейна и телевизионна станция!

Членът на Политбюро и на Партията и заместник-председател на Министерския съвет – другарят Вълко Червенков, приветства сроителите и монтажниците и обяви, встъпилата в строй станция, за открита! Да ни е честита родната телевизия“.

С прерязването на лентата се дава началото на „това ново, мощно средство за културен напредък и възпитание“ – Българската Нородна Телевизия. От кулата са излъчени транслациите за манифестациите, както и първият футболен двубой между отборите на „Левски – София“ и „Рапид – Букурещ“. А след мача следва Съветски игрален филм.

Първият назначен говорител в новосформираната се институция, е легендарната фигура в златната история на Българската телевизия – Никола Филипов.

Днес кулата се използва за излъчването на ефирните програми за цялата страна, както и регионалният мултиплекс – общо 15 програми. Излъчва синхронно с ТВ кулата на Копитото.

Гората около Телевизионната кула в багрите на есента

По алеите в парка

Алеите след Телевизионната кула са изключително красиви. Природата е вълшебна. Цветовете пълнят погледа. Ако не чуеш шума в далечината никога няма да си помислиш, че си в столицата.

Прегърни най-величествения жив организъм на планетата – гигантската секвоя и се зареди с енергия!

Преди около 20 млн. години гигантските секвои изчезват от Европа. И въпреки че според учени дървото не вирее в Азия, Африка и Европа, у нас единични екземпляри има на доста места.

Секвоя Гигантея в Борисовата градина

Отделни дървета от вида са засадени на различни места, предимно в Южна България, от началото на XX век – в района на София (Борисова градина, Бояна, с. Герман, Княжево, Владая, Банкя, Враня), Своге, Берковица, Пирдоп, Костенец, Кричим, Стара Загора, село Богослов. Секвоя гигантея расте и в двора на Боянската църква, където през 1907 г. е засадена лично от цар Фердинанд.

Българският трибагреник по дърветата

В гората има алея, на която по почти всички дървета, е нарисувано Българското знаме. На някои от дърветата са закачени и икони на светци.

Горещо препоръчвам да извървите задължителните 10 000 крачки на ден именно в тази част на парка. Ще се заредите положително! Приятна разходка! Ако статията Ви е харесала, споделете я в социалните мрежи, за да достигне до повече хора!

Снимките са правени с телефон Xiaomi Mi Note 10 Pro

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language