fbpx

Награди

Отличия за видео, филми и публикации на тема пътешествия, култура, туризъм и авиация:

Голямата награда „Златна роза“ в Годишните награди на Министерството на туризма за 2023 година.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева поднесе статуетката за „Журналистически материал в телевизия“ за материала „Първото плаване на български кораб в Антарктика“, излъчен в предаването „Ела в…“ по Euronews Bulgaria. Епизодите разказват за историческото плаване на българския военен научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“, който разнася славата на България и прави огромна реклама на страната ни!

Годишни награди в Туризма. Награда за телевизия за Живко Константинов

Церемонията се проведе под патронажа на министър-председателя на Република България акад. Николай Денков, който в специално видео обръщение поздрави Министерството на туризма и всички присъстващи. Сред официалните лица бяха министърът на туризма г-жа Зарица Динкова, председателят на Парламентарната комисия по туризъм Ертен Анисова, народни представители, проф. Николай Изов, ректор на Националната спортна академия, проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, посланици, кметове, представители на академичната общност, бизнеса, туристическите организации, медии и др.

Министър на туризма Зарица Динкова и Живко Константинов

Голямата награда за документално кино в Дания за „Тайните на Бухара“

Горд съм да споделя, че документалният филм „Тайните на Бухара“, който заснех в Узбекистан, спечели Голямата награда за документално кино на Международния филмов фестивал в Дания „Brejning Film Festival“. Късометражният филм, посветен на Великия път на коприната, пребори конкуренцията на 405 филма от 58 страни!

2022 – награда за „Антарктика – Бялата любовница“ на XIII церемония по връчването на наградите „China Dragon Award“ в Шънджън, Китай!

Едно неочаквано признание от Китайската асоциация за научни филми и Асоциацията за наука и технологии по време на XIII церемония по връчването на наградите China Dragon Award в Шънджън, Китай. Наградата е за първия филм, който направих, излъчен по NOVA телевизия на 3 и 4 март 2016 година „Антарктика – Бялата любовница“.

2022 – първа награда в категория „Най-добра история“ за филма „Антарктика“ в Индия

Първа награда в категория „Най-добра история“ за филма „Антарктика“ от Третия международен филмов фестивал Nawada, Индия. Благодаря на журито и фестивалния директор Рахул Верма. Благодарности за изключителното съдействие на Външно министерство, посолството на Р. България в Делхи и по-специално на г-н Камен Куцаров!

2022 – голямата награда за „Антарктика“ на международния кинофестивал Toyo в Токио, Япония!

Няма нищо по-хубаво от това да не си поставяш граници, а да гледаш отвъд хоризонта. Страната на изгряващото слънце за втори път оценява най-високо филма „Антарктика“! Този път голямата награда идва от международния кинофестивал на TOYO University в Токио, Япония – университет със 136-годишна история. Филмът пребори конкуренцията на над 2000 участници от цял свят. Благодаря на членовете на журито от Венецианския университет Ca’ Foscari, Японската агенция по туризъм, Световната организация на ООН и други! Голямото отличие е признание преди всичко за работата на проф. Христо Пимпирев и всички български учени и антарктици. Горд съм, че името на България се чува все по-често на световните сцени и е сред победителите!

2022 – голямата награда за „Антарктика“ на филмовия фестивал CEYIFF 2022 в Санта Барбара, Калифорния!

Г-н Бойко Христов – генерален консул на България в Лос Анджелис и основателят на фестивала г-жа Аруни Ботеджу

🇧🇬🏆Български успех на филмовия фестивал CEYIFF 2022 в Санта Барбара, Калифорния! Филмът, който направих за Нова телевизия – “Антарктика” спечели в категорията за най-добър документален филм! Наградата беше връчена символично в Лос Анджелис на генералния консул на България г-н Бойко Христов от основателя на фестивала г-жа Аруни Ботеджу. Искрено благодаря на г-н Бойко Христов, който лично донесе 2-килограмовата статуетка от САЩ до МВнР, откъдето я получих от колегите от пресцентъра!

Наградата получих от г-н Петьо Блъсков, пресцентър на МВнР на Р. България

2021 – голямата награда за „Антарктика“ в категория „ТВ Новини“ на XVIII издание на Международния филмов и телевизионен фестивал SIMFEST в Румъния.

Голямата награда в категория „ТВ новини“

От 410 продукции, изпратени от 56 държави, в официалната селекция останаха 118 продукции. Журито, което избра победителите: Мануела Чернат (румънски филмов критик, член на журитo на филмовите фестивали в Кан, Венеция, Берлин и Сан Себастиан), Ерика Гудрун-Гут (генерален продуцент на Новините в Австрийската обществена телевизия ORF), Стивън Тиърс (редактор в BBC World Service), Дорин Йон Илие (режисьор във France TV) и др.

2021 – Филмът „Антарктика“ спечели голямата награда на Международния филмов фестивал в Катманду, Непал!

Представих лично България в Непал и съм щастлив, че страната ни пребори конкуренцията на 107 филма от над 50 страни!

2021 – 3000 филма от 90 държави. На финала достигнаха 101. Сред тях и филмът „Антарктика“, който спечели специалната награда за Екология на IV Международен младежки филмов фестивал в Южна Корея!

Отличието е признание за България и дейностите на всички от Българския антарктически институт под ръководството на проф. Христо Пимпирев!

2021 – Първо място за „Антарктика“ в категория документално кино на Десетия международен филмов фестивал „Cinema & You“ в град Урзуф, Азовско море, Украйна.

Статуетка „Киното и Ти“

2021 – Втора награда „Сребърна пеперуда“ за най-добър екологичен филм от VII Международен филмов фестивал в Сараево, Босна и Херцеговина! „Антарктика“ пребори конкуренцията на 1775 документални филма от 131 страни по света!

2021 – Трета награда в конкурса за фотография на Международния филмов фестивал за туризъм и екология в Инджия, Сърбия и финалист с филма „Антарктика

Трета награда в конкурса за фотография на Международния филмов фестивал в Инджия, Сърбия

2021 – За мен е чест да съобщя, че филмът „Антарктика“ е лауреат на 25-ия международен екологичен телевизионен фестивал „Да спасим и съхраним“ в Сибир, Русия!

2021 – Номинация за най-добър травъл блог от Infinity blog awards

2020 – Сребърна статуетка за филма „Антартктика“ от Международния филмов фестивал във Фукуока, Япония

Филмът „Антарктика“ спечели Сребърната статуетка за документално кино на Международния филмов фестивал във Фукуока, Япония. Конкуренцията беше внушителна. 2309 филма от 102 страни се съзтезаваха за големите награди. 64-членно жури от филмови и телевизионни продуценти, режисьори, фотографи и актьори от цял свят, оценяваха участниците.

Всички победители бяхме поздравени лично от бившия министър-председател на Япония – Yukio Hatoyama. Носителят на Оскар за музика Tan Dun. Френската актриса, носител на Оскар – Juliette Binoche , носителката на Сребърна мечка – Yong Mei и носителката на награда „Еми“ – Yue-Sai Kan.

2020 – Победител в конкурса на Vivacom & National Geographic.

Кадърът на двойка пингвини, които дефилират пред Българската база на остров Ливингстън, Антарктика, пребори конкуренцията на 5000 снимки, за да прави компания на Голям Сечко в съвместния календар на VIVACOM и легендарното списание National Geographic за 2021 година.

2020 – „Антарктика“ – сертификат за отличие от Международния фестивал на науката в Индия

2020 – Филмът „Антарктика“ – Финалист в Международния филмов фестивал New Generation Film Festival (NGFF) Белград, Сърбия

2020 – Филмът „Антарктика“ е избран в официалната селекция на ХХV Фестивал на българското документално и анимационно кино „ЗЛАТЕН РИТОН” – програма „Открити хоризонти“.

2019 – Първа награда „Златна роза“ в категория „Електронни медии – телевизия“

Годишни награди в туризма „Златна роза“ на Министерството на туризма

Отличие за репортера на NOVA – Живко Константинов. Той получава голямата награда за телевизия – „Златна роза“ на годишните награди на Министерството на туризма за 2019 година. Конкурсът цели да популяризира България като целогодишна туристическа дестинация.

Признанието е за репортажа му за Боянската църква, в който разкрива какви тайни се крият зад стените на средновековния  шедьовър. Тази година се навършват 40 години от включването на църквата в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Наградата връчи президентът на „Главболгарстрой Холдинг“ – инж. Симеон Пешов

2019 – Награда за цялостен принос от ДП „Ръководство на въздушното движение“ за 50-годишнина на дружеството

Фотокредит: Антон Кръстев / Creative Visual Solutions.

В Деня на авиацията и космонавтиката 12 април – Генералният директор на РВД – Георги Пеев ми връчи Голямата награда за цялостен принос за обективното и качествено отразяване на теми, свързани с авиацията и дейността на ДП „Ръководство на въздушното движение“. През 2019 година РВД отбелязва 50 години от създаването си. Честито и на колегата Alexander Bogoyavlenski!

2018 – Първа награда „Златна роза“ в категория „Електронни медии – телевизия“

Наградата връчва собственикът на ДАРИК радио – Радосвет Радев

Живко Константинов получи голямата награда „Златна роза” в категория „Телевизия” на Третите годишни награди на Министерството на туризма за 2018 година.  Отличието е за репортажа  „Расте, но не старее”, посветен на чешкия архитект, който преобразява София и я превръща в европейски град.

2017 – Първа награда „Златна роза“ в категория „Електронни медии – телевизия“

Живко Константинов взе големия приз „Златна роза“ в Годишните награди на Министерство на туризма.

Той беше отличен за репортажа „Селото на авангарда“ – Старо Железаре, където художници рисуват по дуварите световни знаменитости и жители на селото.

Голямата награда „Златна роза“ за 2017 година

2018 – Живко Константинов с две награди за култура на Столичната община. Първото отличие е за големия му принос за популяризирането и опазването на културното наследство на София

Работата на Живко Константинов бе отличена високо по време на ежегодните Награди на София за ярки постижения в областта на културата. На официалната церемония в Народния театър „Иван Вазов“ той получи специалната награда на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Присъдената му „Грамота за заслуги към Столична община“ е за неговия журналистически принос в популяризирането и опазването на културното наследство на града. Живко Константинов получи и награда от Музея за история на София – каменни плочи с изображенията на Аполон Медикус и Богинята Тюхе (покровителка на Улпия Сердика) от стъклописите на големия художник-декоратор Харалампи Тачев.

„Грамота за заслуги към Столична община“
Каменни плочи с изображенията на Аполон Медикус и Богинята Тюхе

2017 – Голямата награда на наградите за журналистика „Mtel Media Masters“

„След края на света“ проследява живота на изследователите в българската база на ледения континент.

Филмът проследява живота в българската база на Антарктида и начинa, по който технологиите и комуникациите променят ежедневието на изследователите.

Голямата награда „Mtel Media Masters“ за 2017 година

Над 130 материали се състезаваха в седмото издание на конкурса, който отличава най-добрите материали за иновации, технологии и наука през годината.

Специален гост на церемонията по награждаването, която се проведе в хотел Маринела, беше Мери Хокадeй – ръководител на BBC World Service English.

Освен автор на филма „След края на света“, Живко Константинов е и негов оператор и режисьор. „Когато застанах зад камерата, осъзнах колко трудна е работата на колегите оператори.“, споделя той.

Галерия от награждаването

Снимки: Иван Коловос

2017 – Първо място в Националния конкурс „Дърво с корен“ за материала „Вековните секвои в село Богослов“

1 място в Националния конкурс „Дърво с корен“ за 2017

България, беше представена на Европейския конкурс с националния финалист – трите величествени вековни тризнаци – секвоите в местността Ючбунар, край село Богослов, община Кюстендил. Радвам се, че репортажът ми направи известни тези 30-метрови великани!Благодаря на Фондация ЕкоОбщност, Асоциацията на арбористите, National Geographic Magazine и Музейко!

2015, 2019 – Голямата награда за авиация на Асоциацията на българските авиокомпании – статуетка „Полет”.

Живко Константинов е удостояван със статуетката „Полет” няколко пъти, което е прецедент в историята на наградите на Асоциацията на българските авиокомпании.

Носител е на няколко почетни грамоти, както и специална награда от авиокомпанията „Луфтханза“

🌍 Language