fbpx

Родопското скално светилище Белинташ през пролетта

Гледка от Белинташ

За това силно енергийно място Ви разказах през есента. Тогава Родопите бяха в багрите на жълтото, оранжевото и червеното, а зеленият цвят се предаваше в прегръдките на зимата. Но да видиш величествените планини през пролетта, си е друго нещо. Ако можете, направете разхдодка и през двата сезона, защото ще се насладите на уникалната премяна на природата в района!

Природата около Белинташ

Гледки от Белинташ през пролетта и лятото

Как да стигнем до Белинташ?

От Асеновград се тръгва в посока Кърджали, отбива се вдясно след с. Червен, минава се през с. Горнослав, след това през с. Орешец. На разклона за с. Мостово се продължава направо (Мостово е надясно), стига се до разклона за махалите Врата и Кабата. / тук може да отседнете в някои от комплексите с къщички, ниe пренощувахме в комплекс „Старите къщи“ /. За Белинташ се тръгва наляво, преминава се през село Врата, след това се достига до разклон, на който има покрита чакалня като барака, тръгва се надясно (има табела). Оттам черен път ще ви отведе до Белинташ. Съветвам ви да оставите автомобила в началото, а нататък да продължите пеша. Разстоянието е кратко, а и нали идеята е да се разходим и разтъпчем сред природата 🙂

Гледка към скалите на Белинташ – тракийско светилище в Родопите, до село Врата

Тайните, които крият скалите

Някога тук съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий. В горната част на скалния масив са издълбани два кладенеца и множество малки канали към тях. Белинташ е един от многото мегалитни тракийски паметници в Родопите. А те стриктно пазят своите тайни. А всички легенди правят още по-вълнуващо посещението на този феномен. Каквото и да кажем за скалния масив Белинташ, категорични доказателства няма да намерим.

Площадка за кацане на НЛО, тракийско светилище, астрономическа обсерватория или скали с космическа енергия

Белинташ привлича хора от близо и далеч

Всичко е обвито в мистерии и именно те превръщат „Скалата на познанието“ в притегателна сила за всеки, който търси магическото и необяснимото. Тук ще видите хора и през деня, и през нощта, въпреки опасностите, които се крият по стръмните пътеки.

И зима, и лете, ще срещнем хора които медитират; молещи се; такива, които прегръщат скалите; такива, които играят гимнастика, такива, които викат духове и митични същества или пък чакат с часове, за да видят НЛО. Такива, които ходят боси, за да се зарадят с енергията, която излъчват скалите или просто, за да се насладят на уникалните гледки към величествената Родопа планина. През 90-те мястото нашумява с честите посещения на екстрасенси от света и у нас, които се зареждали с „космическа енергия“.

Преданията

Скалите на Белинташ

През деня

За скалното мистично плато Белинташ в Родопа планина можем да говорим с часове. Смята се, че е образувано от изригването на вулкан, чийто кратер е прегърнал заседалия Караджов камък. Снегът тук се топи бързо, сякаш от топлината на застиналата лава, разказват преданията. Считат скалите за естествена астрономическа обсерватория. По време на равноденствие слънцето изгрява точно над Сини връх и залязва над Караджов камък. Твърди се, че стрелките на компасите полудавяли от магнитните полета в района. Местните предупреждават да не се качваме на камъните по време на буря, защото скалите привличат светкавиците, които се блъскат като обезумели.

През нощта

Нощем пък канарите се превръщали в площадка за кацането на извънземни кораби НЛО. Телепорт към други светове, сцена за играта на самодивите, врата към невидимите измерения. Дотук стигали буйните води на Потопа, а на една от скалните халки бил привързан Ноевият ковчег, гласи друго предание. Издълбаните кръгли отвори, улеи, ниши и стъпала пък, били най-старата звездна карта на света. Древните картографирали всички познати съзвездия върху каменното плато.

Според друга хипотеза на сакралното място били извършвани кървави жертвоприношения и мистични религиозни ритуали с вино, мляко и билки.

Легендите за Белинташ

Легенда разказва за красива девойка. Турците я преследвали, а за да спаси честта си, се вхърлила от високите скали. На остър зъбер се закачила дългата ѝ бяла риза, сякаш скалата се опитвала да я спаси. Платното се скъсало обаче и девойката полетяла към пропастта. Дълго след това на високите камъни се веели късове от белите ѝ дрехи. Хората кръстили мястото Бела Снáга. Турците го превели „белинташ“ – „белин“ (снага, тяло) и „таш“ (камък).

Гледка от Белинташ

По следите на златната колесница на Александър Велики

Колесницата на Александър Велики

Предание сочи, че в околността непобедимит в битките, Александър Велики, смятан за един от най-могъщите командири в цялата история на човечеството, на път за Персия се отбил да чуе предсказанията на тракийските жреци от Белинташ. Те извършвали жертвоприношения и пророкувания. В огнени олтари изливали вино, палели огън, като по височината на пламъка предсказвали бъдещето. Според една от весриите останал толкова доволен от гадаенето, че в знак на благодарност оставил дар за светилището – любимата си златна колесница. Според другата – скрил в тайна зазидана пещера триумфалната златна колесница, която щял да вземе след завръщането си от похода.

И до днес иманяри от цялата страна обхождат района в търсене на съкровището. А тук е намесено и името на пророчицата Ванга. Провокирани от легендите за зазиданото съкровище търсачи ходили за съвет при баба Ванга. Твърди се, че тя ги предупредила, че за да се появи на бял свят имането, първо скалата ще отнема 8 човешки живота… Това не спряло изкушените да намерят скъпоценностите. Местните разказват, че много иманяри намерили смъртта си, докато копаели в скалите. Даже двама били ударени от мълния на път за върха.

Скалата с форма на лъвска глава

„Стражът“ на Белинташ

Страхопочиттание в туристите, буди пазителят на светилището, оприличаван на египетския Сфинкс. Гордо се извисява и наблюдава всяка стъпка на минувачите, които приближават към мистичната територия. Очевидци разказват, че нощем често над него, с бясна скорост, прелитали необясними светещи обекти в посока Кръстова гора.

Още митове и легенди за Белинташ

За откритата сребърна плочка на Сабазий, за скритите съкровища на монасите, сензационните твърдения за намерен череп на извънземно същество и т.н. можете да прочетете ТУК.

Дървото на живота / желанията

На отиване към скалите, по пътеката, ще видите „Дървото на живота“. Отново легендите разказват, че в него се крият добри сили, ето защо повечето хора го прегръщат, за да „поемат“ положителна енергия. Други вярват, че то сбъдва желания, затова пишат мечтите си на лист хартия, сгъват го и го пъхат в кухата основа на растението. За късмет хората хвърлят и монети.

Белинташ

Стръмната пътека под високите скали

Много често туристите пропускат местността под скалите. До нея води много стръмна пътека, която се намира точно под металните стълби, по които трябва да се изкачи всеки, за да стигне до скалното плато. Та, ако решите да рискувате, няма да съжалявате. Очаква ви поглед към скалите отдолу, красива гора, а за награда – вилното селище Сабазий, където можете да изпиете кафе, да похапнете и да се насладите на още великолепни гледки.

За да се върнете отново до първоначалната точка и до вашия автомобил, не е нужно да се катерите отново нагоре по стръмните пътеки. Черен път, който минава отсрани на скалите, ще ви отведе до началото, откъдето сте минали, за да се качите до скалите. Обещавам да не съжалявате, защото ще видите гледки, които отгоре няма как да зърнете. Това ще ви отнеме около 30-40 минути.

Гледка към Родопите

Много птици, животинки, цветя, билки и красиви гледки, очакват всеки, който не се страхува да напарви още няколко хиляди крачки по красивите пътеки на Родопа планина!

GPS координати и карта

GPS координати: 41.847012, 24.966891

Белинташ Google maps

28.05.2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language