fbpx

ФОТОАЛБУМ „КАМЕРА! РАБОТИ – МЯСТО НА СНИМКИТЕ – СОФИЯ“ (ВИДЕО)

На 13-ти януари отбелязваме Деня на българското кино. На тази дата през 1915 година се провежда първата прожекция на първия български игрален филм „Българан е галант“ на Васил Гендов. През 2005 година датата утвърдена като професионален празник на българската филмова общност.

Снимка от фотоалбума „КАМЕРА! РАБОТИ – МЯСТО НА СНИМКИТЕ – СОФИЯ“, издание на Българска национална филмотека

Богатият фотографски архив на Българската национална филмотека оживява чрез подбраните от 21 игрални филма уникални фотографии. За единствените останали свидетелства за снимачния процес в София от 50-те до 80-те години разказва следващия репортаж!

ВИДЕО:

Хилядите метри лента са съхранили емблематични за София улици, сгради, паркове и паметници

Някои от тях са запазени до днес в оригиналния си вид и могат да бъдат разпознати на снимките. Други са променени до неузнаваемост, а трети са останали само в детските спомени на няколко поколения. Това, което отличава снимките във фотоалбума „КАМЕРА! РАБОТИ – МЯСТО НА СНИМКИТЕ – СОФИЯ“ е, че те са запечатали мигове от заснемането на едни от най-обичаните български игрални филми.

Кадър от филма „Любимец 13“, режисьор: Владимир Янчев, 1958 година

Над 400 фотографии са издирени и сканирани, като 244 от тях попадат във фотоалбума. Към всяка фотоистория има кратка анотация за филма и екипа, за да се придобие представа за неговия сюжет и тема.

Кадър от филма „Рицар без броня“, режисьор: Борислав Шаралиев, 1966 година.

Съставители на албума са: Антония Ковачева – ръководител на проекта, д-р Росен Спасов – редактор, Галина Генчева, Мариана Ангелова, Людмила Ботева и Румяна Бошнаков.

Кадър от филма „Инспекторът и нощта“, режисьор: Рангел Вълчанов, 1963 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language