fbpx

Среща с египетския Индиана Джоунс: д-р Захи Хауас

Снимка: личен архив д-р Захи Хауас

Съществува ли проклятието на Фараона? Видео в линка:

Световноизвезтният египтолог за най-големите открития

Снимка: личен архив д-р Захи Хауас

Той е най-популярният египтолог в света. Участва в почти всеки филм на тема Египет в популярните канали „DISCOVERY”, „HISTORY CHANNEL” и „NATIONAL GEOGRAPHIC”. Захи Хауас се смята за откривател на гробовете на строителите на пирамидите в Гиза. Отрича теорията, че пирамидите са построени от извънземни цивилизации.

Снимка: личен архив д-р Захи Хауас

Ръководител е на екипа, изследвал мумията на Тутанкамон. Преди години той обяви, че най-прочутият в света фараон е счупил тежко крак, получил инфекция и това е причинило смъртта му.

Снимка: globalintergold.info

С проклятието на Тутанкамон се сблъсква и самият той

„Взехме мумията, поставихме я в скенера за изследвания и той спря изведнъж”. На връщане за Луксор на косъм успяват да не прегазят дете на пътя. Продължавайки в долината на царете сестрата на египтолога се обажда, че съпругът ѝ е починал. Пристигайки пък му съобщават, че министърът на туризма е получил инфаркт.

Британският археолог и египтолог Хауърд Картър открива гробницата на Тутанкамон, в Долината на царете, Луксор, Египет 1922 г. Снимка: griffith.ox.ac.uk

„А когато дадох интервю за японската телевизия пред гробницата му, точно в този момент се появи буря, хвърчеше пясък”, разказва д-р Хауас. С усмивка споделя обаче, че истинското проклятие е, че всъщност то не съществува. „Навремето крадците, които са осквернявали гробниците, са умирали вследствие на микробите, които са се развивали в мумиите, които най-вероятно са носили смъртоносни болести”, обяснява д-р Хауас. Още любопитни факти във видеото по-горе!

Златният парад на фараоните в Кайро, Египет – можете да видите в линка:

1 Comment

  1. / 1:13

    This is a wonderful article, Given so much info in it, These type of articles keeps the users interest in the website, and keep on sharing more … good luck.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *