fbpx

Фотографски плаки. България през стъклото на времето (Видео)

Една 100-годишна приказка. Късчета българска памет, пренесени в Италия, за да се върнат отново на родна земя! Историята на 36 стъклени плаки, които запечатали обичаите и занаятите, бита и душевността на българите от 20-те и 30-те години на миналия век. Разказ за достоен български дипломат – един от основоположниците на пристанищното дело у нас! Достойни българи за пример!

Снимка от фотографска стъклена плака. Фотографията е предмет на авторски права. Копирането е забранено!

Късчета българска памет, събрани в стъклени фотографски плаки

„България през стъклото на времето“ осветява мозайката от документални кадри на страната ни от 20-те и 30-те години на миналия век.

ВИДЕО за фотографските плаки и историята им:

Експозицията представя исторически, етнографски и географски детайли. Изложбата се появява на бял свят след една дипломатическа и човешка среща преди 20 години.

Снимка от фотографска стъклена плака. Фотографията е предмет на авторски права. Копирането е забранено!

Необичайната история на 36-те фотографски плаки

През 1999 г. италианската аристократка от български произход Надежда Близнаков дарява на тогавашната ни първа дама и дипломат Антонина Стоянова семейна реликва – фотографски плаки, принадлежали на дядото на Надежда – Марко Близнаков.

Марко Близнаков е един от основоположниците на пристанищното дело у нас. Ерудираният българин е изпратен от цар Фердинанд на специализация в Италия. Там се влюбва в девойката от благородническо потекло – Петронела Венециани. Той става почетен консул на родината си в Италия, а със стъклените плаки, които могат да бъдат наречени „Дядото на диапозитива“, публично разказва за красотите на своята родна земя.

Снимка от фотографска стъклена плака. Фотографията е предмет на авторски права. Копирането е забранено!

Благодаря на Милева Кънева и д-р Райна Дамяни за възможността да се докосна до историята и да я разкажа, за да стигне до повече хора!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language