fbpx

Хонконг – Азиатският Ню Йорк (видео)

Хонконг – Азиатският Ню Йорк (видео)

Небостъргачите в Хонконг – построени с бамбуково скеле

От малко рибарско селище Хонконг се превръща в световна икономическа сила. Отпечатък и тласък дава, че мегаполисът е бил британска колония 150 години, до 1997-а, когато Великобритания връща града на Китай в качеството си на свободен административен район със самоуправление и собствена валута

Неслучайно го наричат китайския Ню Йорк. Небостъргачи, търговия, финансови борси. През Хонконг минава 50% от китайския износ. Най-важното за посетителите е, че той е мултикултурен център. Там строителството е на преден план – огромни сгради никнат като гъби.

До една от най-високите части в Хонконг се стига със стар трамвай. Там се разкрива прекрасна гледка към целия град. Докъдето ти стига погледът – мега високи сгради. Небостъргачите са толкова на гъсто, че ти се струва, че игла да карфица да пуснеш, няма да падне. За сравнение – 10-те микрорайона на „Люлин” в София биха се събрали в около дузина сгради.

Официално 7 милиона и половина жители, които трябва да се поберат понякога в жилища от само по 10 квадрата. И най-фрапиращото – скелетата, с които се строят домовете им гиганти са от… бамбук. И всичко това вързано с найлонови ленти. Представете си стотици китайски строители спайдърмени на бамбуковото скеле. За нас европейците си е истинска атракция. Защо в мегаполиса пушенето е абсолютно забранено можете да видите, като кликнете ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language