fbpx

Иракли и легендата за нос Емине (видео)

Иракли и плаж Вая се намират на 7 километра северно от живописното село Емона, на около 10 километра от курортното градче Обзор и на 30 от старинния Несебър.

плаж Иракли
Плаж Иракли от птичи поглед. Снимка с дрон: Благой Момчилов

Съвсем наблизо е и скалният нос Емине – най-източната част на Стара планина. Пътят до носа е изключително разбит, но усилията си заслужават, предвид гледките, които ви очакват.

диви коне на нос Емине
Стадо диви коне на Нос Емине

Плаж Иракли

Черноморско ароматно утро. Слънцето гали с лъчите си близо 3-километровата плажна ивица на защитената местност Иракли. Вълните къпят финия златист пясък. Водата е кристално чиста, в която често се виждат делфини.

плаж Иракли
Уникалният плаж Иракли. Снимка: Живко Константинов

Стъпваш по мекия пясък и се наслаждаваш чудната природа, която ти прави компания в ранни зори. Очарователно и красиво кътче, заобиколено от красива, гъста и прохладна гора. Устието на река Вая придава още по-голяма привлекателност на мястото. Десетки видове птици, костенурки, влечуги, насекоми и растения красят райското местенце.

ВИДЕО ЗА ПЛАЖ ИРАКЛИ И НОС ЕМИНЕ, ЧАСТ I:

Легендата за нос Емине

Почти отвесната 60-метрова скана носа е заобиколена от стотици подводни и стърчащи над водата скали, пръснати в плитката вода. Морето около Емине са изключително опасни, затова  моряците заобикалят мястото отдалеч. А морски фар ги предупреждава за опасността, ако се приближат твърде близко до брега.  Според легендата пазач на фара някога бил стар моряк, който живеел с единствената си дъщеря.

Нос Емине, Черно море
Нос Емине – най-източната част на Стара планина.

Суровото море я направило силна и смела. Веднъж, в страшна буря, тя спасила давещ се моряк-корабокрушенец. Той се влюбил в девойката. На раздяла обещал да се върне, но не спазил дадената дума. От сутрин до мрак красавицата чакала своя любим. Историята няма щастлив край. Обезумяло от отчаяние, момичето се хвърлило в морската бездна, а вълните станали пурпурно червени. И днес по изгрев морската вода се обагря в червено и напомня за излъганата любов на девойката.   

ВИДЕО ЗА ПЛАЖ ИРАКЛИ, ЧАСТ II:

Иракли привлича с красотата си хиляди туристи всяка година. Крайбрежието е осеяно с малки заливчета с тюркоазени води. Широката плажна ивица е широка, а в най-желаните летни месеци не може да се говори за пренаселеност.

Смриките до Иракли
Защитената местност Смриките. Снимка: Живко Константинов

От плаж Вая посока защитената местност Смриките са разположени няколко живописни заливчета. Това, в което се влюбих от пръв поглед е Шабловият кой.

Шаблов Кой

Цяла шепа с оттенъци на синьото. Гледката отвисоко към морската шир е великолепна. След толкова дълги преходи огладнявам. А гладна мечка хоро не играе. Избирам да хапна в препоръчания ми ресторант Ромбо на метри от плаж Вая, където готви младият шеф Норис Каспарян.

ресторант Ромбо Вая бийч резорт
Тартар от телешко бон филе Black Angus отлежало 32 дни. Снимка: Живко Константинов

Повече за Vaya beach Resort / Вая Бийч Ресорт, можете да видите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

🌍 Language